Öztürk, 'Çiftçiler derhal ilaçlama yapmalı'

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, buğdayda görülen kök boğaz hastalığı hakkında açıklamalarda bulunarak çiftçileri tarlalarını sık sık kontrol etmeleri ve ilaçlama yapmaları konusunda uyardı.

Öztürk, 'Çiftçiler derhal ilaçlama yapmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurak geçen kışın ardından etkili olan yağışlar, buğdaylara ve toprağa can suyu oldu. Saha ziyaretlerine devam eden Ziraat Odası ekipleri, yağışlarla birlikte yaptığı arazi kontrollerinde ciddi anlamda bazı buğdaylarda kök boğaz hastalığının başladığını ve Mart ayından daha yatmaların olduğunu gözlemlemişti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, “sıcak ve kurak geçen Şubat ayından sonra Mart ayı ile birlikte hava sıcaklıkları normale döndü ve mevsim normallerine yakın yağış aldı. Buğdayların çok ihtiyacı olan yağmur zamanında geldi. Çiftçilerimiz kışın yabancı otla mücadele ettiği için bir sorun çıkmadı. Sadece yağışlar sonrası erken ekim yapan ve fazla azotlu gübre kullanan çiftçilerimizin tarlalarında alan alan yatmalar oldu. Yüzde 10-15 oranında bazı mahsullerde yatmalar gözlemlendi.” Dedi.

Çiftçilere önerilerde bulunan Öztürk, “Bundan sonra çiftçilere önerimiz yağış miktarının artması ve hava sıcaklığının yükselmesi ile beraber kök boğaz hastalığı görülmeye başlanacaktır. Görülmeye başlamadan çiftçilerimizin buldukları boşlukta ilaçlamalarını yapmaları önerisinde bulunuyoruz. Yatan buğdaylar için de sadece kalsiyum yani içinde üre veya azot nitratı olmayan gübreleri kullanmaları gerekir. Önümüzdeki günlerde yağışların bol olmasını bekliyoruz. Bu yüzden bu hastalıklara ve küllenmeye karşı derhal ilaçlama yapmaları lazım. Tarlaları sık sık kontrol etmeleri ve ziraat odasındaki uzmanlardan bilgi alarak hareket etmeleri gerekir.” Şeklinde konuştu.

Nisan ayında gelecek yağışın fayda sağlayacağını dile getiren Öztürk, “Mart ayında Lalapaşa bölgemiz 60-70 kilo arasında yağış aldı. Mart ayında etkili olan yağışlar buğdayların gelişimini çok güzel etkiledi. Önümüzdeki 15 gün de yağış olmasını bekliyoruz. O yağışlar da etkili olursa ve çiftçilerimiz kök boğaz ve küllenme hastalıklarından ürünlerini koruyabilirse Nisan ayındaki yağışlarla birlikte güzel bir verim alacağımızı düşünüyoruz. Şuanda Şubat ayında etkili olan yağışların ardından buğdaylar fazla boy verdi. Bundan sonra havalar çok soğuk olmazsa bir verim kaybı olmaz. Mart ayı yağışları yeterli, Nisan ayında gelecek her yağış da fayda sağlayacaktır.” İfadelerini kullandı. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN

Bakmadan Geçme