Orman Yakmanın Cezası

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle birlikte yurdun birçok noktasından orman yangını haberleri geliyor. Sadece sıcak hava değil, insan eliyle de yangın çıkabiliyor. Türkiye'nin dört bir yanında yaz mevsimiyle birlikte artan orman yangınları, hem doğal hem de insan kaynaklı sebeplerle çıkabiliyor.

Orman Yakmanın Cezası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelen yangın haberleri, hem doğal koşulların hem de dikkatsizliklerin yarattığı riskleri gözler önüne seriyor. Özellikle yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla birlikte ormanlık alanlarda yangın riski de artıyor. Ancak yangınların büyük bir kısmının insan eliyle çıkması, sorunun daha da büyümesine neden oluyor.

ORMAN YAKMANIN CEZASI NEDİR?

Orman yangını çıkaran kişilere yönelik cezai işlemler oldukça ağır.

Kasten orman yakma eyleminde bulunanlara en az 10 yıl hapis cezası ve 1000 ile 10000 gün arasında değişen adli para cezası uygulanıyor. Uzmanlar, bu cezaların orman yangınlarını önlemede caydırıcı bir etki yaratması gerektiğini vurguluyorlar.

Uzmanlar, Kasten yapılan yangınlar için verilen hapis cezalarının yanı sıra, yangının büyüklüğü ve verdiği zarara göre cezaların arttırılabileceği belirtiliyor.

Orman yangınları, özellikle yaz aylarında Türkiye'nin karşılaştığı en büyük çevresel tehditlerden biri oluyor.

Farkında olmadan, yani taksirle orman yangını çıkaran kişilere ise genellikle 3 ile 10 yıl arasında hapis cezası veriliyor.

Ancak, yangına karşı dikkat ve özen yükümlülüğü ihlal edilmişse, bu durumda verilebilecek hapis cezası bu aralıkta değişkenlik gösteriyor.

Orman yangını çıkaran bir kişi, yangını büyümesini engellemek amacıyla hızla yangın ihbar hattını aramış ve alevlerin azalması için mücadele etmişse, verilecek ceza yarı oranında indiriliyor. Haber Merkezi

HABER MERKEZİ