• Haberler
  • Edirne
  • Olası İstanbul depreminden korkan vatandaşlar, Trakya'ya göç ediyor

Olası İstanbul depreminden korkan vatandaşlar, Trakya'ya göç ediyor

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde binlerce kişi göçük altında kalarak hayatını kaybetti.  Uzmanlar İstanbul depremi için uyarılar yaparken, vatandaşlar ise, deprem kuşağından uzak Trakya bölgelerine göç etmeye başladı. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, göç eden vatandaşların en çok Edirne ve Kırklareli'ni tercih ettiğini söyledi.

Olası İstanbul depreminden korkan vatandaşlar, Trakya'ya göç ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremlerin ardından özellikle olası İstanbul depremine karşı yapılan uyarıların ardından vatandaşlar, kaçış yolu olarak göç etmeyi tercih ediyor.  Depremlerin ardından İstanbul’daki büyük deprem dolayısıyla vatandaşlar risk taşımayan bölgelere yönelmeye başladı. Edirne ve Kırklareli’nde fay hattının olmayışı cazibe yaratıyor.

TÜİK’in son verilerine göre bir yılda 418 binden fazla kişi İstanbul'dan ayrıldı. Son 5 yıllık süreçte ise İstanbul’dan gidenlerin sayısının 2 milyonu 200 bini geçtiği tahmin ediliyor.  Kahramanmaraş depremlerinin ardından mega kent genelinde hızlanan kentsel dönüş sürecinin de çevre illere göçü arttırdığı belirtiliyor. Bu iller arasında çok tercih edilen ise Edirne, Kırklareli olarak öne çıkıyor.

İstanbul'dan Trakya'ya göç, bölge genelindeki emlak fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, göç eden vatandaşların en çok Edirne ve Kırklareli’ni tercih ettiğini söyledi.

"BÖLGENİN BİRÇOK AÇIDAN AVANTAJI VAR"

Deprem riskinin az olması nedeniyle Trakya’nın tercih edildiğine değinen Çeker, “Edirne ve Kırklareli 4. derece deprem kuşağında. Bölgenin birçok açıdan avantajı var. Sınır kenti olması, büyükşehirlere göre nüfusun az olması gibi. Ulaşım anlamında büyük şehirlere yakınlıkta bu konuda önemli. Aynı zamanda Edirne’de devam eden hızlı tren projesinin de etkisi büyük. Projeyle İstanbul’a ulaşım çok daha kolay hale gelecek” ifadelerine yer verdi.

Göç nedeniyle emlak piyasasında fiyatların yükselişe geçtiğini aktaran Çeker,  ilerleyen zamanlarda yazın piyasada hareketlilik beklediklerini ifade etti.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ