Öğrenciler esnafa ilaç oldu

Pandemi süreci nedeniyle 1,5 yıl aradan sonra yüz yüze eğitime geçilmesi esnafın yüzünü güldürdü. Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi Edirne esnafına da can suyu olacak. Pandemi süreci sonrası yüz yüze eğitim sonrası Edirne'de öğrenim görecek 55 bin öğrencinin esnafa da hareketlilik katması bekleniyor.

Öğrenciler esnafa ilaç oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 
Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, Edirne'nin öğrencilerini beklediğini 55 bin öğrencinin bir canlılık yaratacağını söyledi. Sanış, '6 Eylül'de okullar açıldı. Tüm öğrencilere başarılar diliyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz. Çocuklar okullarından uzak kaldılar. Çok şükür kapanma falan yok. 27'sinden sonrada üniversiteler açılacak. Edirne ekonomisi hep dışarıdan gelenlerle dönmeye çalışıyor. Öğrencilerde 1.5 yıldan beri yoktular. Öğrencinin gelmesi bazı hareketlilikler gösteriyor. Onların en büyük sorunları fiyat artışları, ev kiraları. Allah yardımcıları olsun. Burada biraz ev sahiplerinin de dikkat etmesi lazım. Öğrenci para kazanmayan bir kesin. Aldığı burslarla ya da evden gelen yardımlarla geçiniyor. Edirne öğrencilerini bekliyor. 55 bin tane öğrenci gelecek. Bunlar Edirne'de bir canlılık yaratacak. İnşallah bu şekilde devam eder.Herkesin tedbirlere uymasını riayet ediyoruz. Tekrardan esnaf olarak kapanmalar istemiyoruz. Herkese hayırlı olsun.' Şeklinde konuştu.
                 Saraçlar Caddesi esnaflarından Ahmet Çakır, Yüz yüze eğitime geçilmesinin esnafı çok büyük etkilediğini Edirne'nin turizm ve öğrenciden geçindiğini kaydetti.
                Çakır, 'Yüz yüze eğitime geçilmesi bizi çok büyük etkiliyor. Edirne turizm ve öğrenciden geçiniyor. Öğrenci rakamı 50 bin gibi sayılardan bahsediliyor. Az bir rakam değil. Yani dolayısıyla baya bir etkiletyeceğini düşünüyorum. Yine aynı sıkıntıları yaşamak istemiyoruz. Mutluyuz. Öğrenci geldiği zaman her şekilde burada para harcıyor. Esnafı yüzde yüz etkiliyor. Ticari yönden mutluyuz. İnşallah böyle devam eder. Kurallara uyarak aynı şekilde devam edelim. Eğitimin yüz yüze olması bizi ayrı mutlu etti. Çünkü bende çocuk babasıyım. Online eğitimle yüz yüze eğitim bir olmuyor. Bu dönem baya etkiledi öğrencileri. Uzaması daha da kötü. En son kapanacak yerin okul olduğunu düşünüyorum ben. Okulun yüz yüze eğitime devam etmesini istiyorum. Maskeyi insanlar önce kendisi için takacak. İnsanlar bunalabilir, rahatsız olabilir ama karşısındaki insana saygı göstermek zorunda. İdari para cezası geldi, başka yaptırımlarda geldi ama takmayan takmıyor. Bu sıkıntıları esnaf ayrı yaşadı, öğrenci ayrı yaşadı, ailesi ayrı yaşadı. İnsanların ders çıkarması lazım. Birdaha aynı şeyleri yaşamaması lazım. Kural neyse herkesin o kurala uyması lazım. Kapalı alanlarda maskenin takılması lazım.' Dedi.
                Esnaflardan Levent Yaçı, Üniversite öğrencilerinin gelmesinden dolayı mutlu olduklarını öğrencilerin esnafa can suyu olacaklarını belirtti.
Yaçı, 'Vaka sayıları düştü, herkes üzerine düşen görevi yapmaya çalışıyor. Aşılarımız tamamlandı. Böylece üniversiteler de açılmış olacak. Küçük esnafımız ve biz dahil herkesin beklediği bir tabloydu. Bize can suyu olacağına inanıyorum. İnşallah Edirne'miz eski haline dönecek. Her anlamda küçük esnafımızın olması gerektiği yerde olacağına inanıyorum. Vatandaşlarımızdan üniversite öğrencileri olsun, ortaokul öğrencileri olsun onlara gereken yardımı ve inisiyatifi göstermelerini istiyoruz.' İfadelerine yer verdi.
                Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bölümü öğrencilerinden Alaz Kırlı, Edirne'nin beklediği kadar büyük bir şehir olmadığını fakat geldiği şehirden daha pahalı bir şehir olduğunu söyledi.
                Kırlı, 'Denizli'de yaşıyorum. Edirne Beklediğim kadar büyük bir şehir değil. Ama geldiğim yerden daha pahalı bir şehir. Esnafların yüzü öğrenciler geldiği zaman gülüyor. Çünkü biz onlar için bir kaynağız. Ama öğrencinin de bir canı var. Bu kadar pahalılığa ve zorlamaya gerek yok. Esnaflardan ziyade aslında kalma yeri konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bunlar daha büyük sıkıntı. Barınma olarak burada mağduriyet yaşıyoruz. Diğer türlü otobüs çok sıkıntılı. Kart çıkaramadık. İkametimizi istiyorlar. Okulumuz diğer bölümlere göre erken açıldı. Biz şuan misafir öğrenci olarak yurtta kalıyoruz. İkametimiz burada değil. Öğrenci kartı ile daha ucuza binebilecekken sürekli 4 lira vermek zorunda kalıyoruz. Gün içinde en az 3 kez otobüs kullanıyoruz. Bu da bizim için ekonomik bir zorluk oluyor. Buna bir çözüm istiyoruz.' Şeklinde konuştu.
                Trakya Üniversitesini kazanan öğrencilerden Doğa Çankaya, genel küçük esnafla iç içe olan bir şehir olduğunu, ulaşımın Tekirdağ'a göre zor olduğunu söyledi.
Çankaya, 'Tekirdağlı olduğum için daha önce Edirne'ye gezmeye geliyordum. Çok yabancılık çekmedim. Genel olarak daha çok küçük esnafla iç içe olan bir şehir. Ulaşımı Tekirdağ'a göre çok zor geldi bana. Ulaşımda sıkıntı yaşıyorum. Çünkü saat kaçta geçtiği belli değil. Sürekli taksi kullanmak zorunda kalıyoruz o yüzden biraz zorlandım. Evin önünden 3 hat geçmesine rağmen üniversiteye sadece 1 tanesi gidiyor. O da saatte bir geçiyor. Evimin yakınında olduğu için her şeyi ucuzluk pazarı tarzı bir yerden aldım. Fiyatlar Edirne'de çok artmamış ama yine de öğrenciye biraz daha yardım yapılabilir' dedi.            
                Yaklaşık 55-60 bine yakın öğrencinin Edirne'ye geleceğini söyleyen Bahri Dinar, Bu kişilerin parasıyla geleceği için bir ekonomik girdisi olacağını söyledi.
Dinar, 'Esnafa bir ekonomik getirisi olacak, ev sahiplerine, bakkalına marketine her kesime getirisi olacak. Biz turizmle geçinen bir kentiz ama aynı zamanda öğrenci kentiyiz. Edirne olarak en büyük kârlarımızdan birisi de her yıl 55-60 bin tane kardeşimizi birer fahri turizm elçisi yapacağız. Gittikleri yerde Edirne'yi anlatacaklar. Anlattıkları kişiler bize turist olarak geri dönecek. Bu da bizim için muhteşem bir kazançtır. Ekonomik ve kültürel olarak da bir farklılık yaşanacak. Çok muhteşem bir şey. Kardeşlerimizi dört gözle bekliyoruz. Hatta Edirne ekonomisi canlanmaya başladı. 1 hafta önce kayıt yaptırmaya geldiklerinde ev ve yurt aramaya başladılar. Anneler babalar gelmeye başladı. Şimdi okul başlayacak. Veliler de bir gidip dolaşalım çocuklarımızı diyecekler. Bu da Edirne turizmine tekrar katkı sağlayacak. Onlara şimdiden Allah zihin açıklığı versin diyorum' şeklinde konuştu.
                Edirne Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne'deki öğrenci sayısı ve bu öğrencilerin ekonomiye katkısının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
                Zıpkınkurt, '15-16 ay gibi uzun bir aradan sonra öğrencilerimize kavuşuyoruz. Edirne'deki öğrenci sayısı ve bu öğrencilerin ekonomiye katkısı yadsınamaz. Dolayısıyla çok mutluyuz. İş insanlarımız çok mutlu. Öğrencilerin tekrar okulla buluşması hem bizim hem de onlar açısından çok önemli. Ancak Edirne ticari hayatında işletmeler olarak öğrencilere sahip çıkmamız lazım. Yalnız ev kirası olarak düşünmeyelim fahiş fiyat, fiyat etiketi ve öğrencilerle olan ilişkilerimizi çok ciddi anlamda irdeleyelim ve öğrencilere yardımcı olmaya çalışalım. Malum ekonomik koşullar ve hepsi Edirne'ye okumak için geliyorlar ve ailelerinin katkılarıyla geliyorlar. Bizlerin iş insanları olarak ürünleri uygun fiyatlı olarak öğrencilerimize sunmamız lazım. Buradan tüm esnafımıza, iş insanımıza ve tüccarımıza sesleniyorum. Öğrencilerimize sahip çıkalım bu sıkıntılı günleri hep birlikte atlatalım. Ticaret ve sanayi odası olarak aşılarımızı olduk. Çalışanlarımıza ve yakınlarımıza aşılarını olmalarıyla ilgili gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Bununla alakalı da aşı, hijyen ve maske kurallarına uyuma dikkat edeceğiz. Bu konuda da çalışmalarımız salgın bitene kadar devam edecek.' İfadelerine yer verdi.
Umut Poyraz