Odesa'ya Edirne modeli

Edirne ile Odesa'nın ticaret ve turizm alanındaki ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında Edirne İl Genel Meclisi'ni ziyaret eden Odesa Bölgesel Konseyi Üyesi Viktor Baranskyi, Edirne ve Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasıla'daki artışından çok etkilendiğini söyleyerek Üzülerek söylüyorum ki bizim tarafta ekonomik anlamda henüz bu kadar iyi sonuçlar alamıyoruz. Umuyorum ki sizin başardığınız bu yolda biz de başarılı olmaya çalışacağız dedi.

Odesa'ya Edirne modeli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Üyeleri, Edirne'nin ticaret ve turizm alanındaki ilişkilerinin geliştirilmesi kapsamında Ukrayna'nın Odesa şehrinin Odesa Bölgesel Konseyi Üyeleri ile bir araya geldi. İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen ziyarete İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, Meclis Üyeleri Recai Koçaşlı, Zafer Bahşi ve Ahmet Durmaz ile AER (Avrupa Yerel Bölgeler Meclisi) Ukrayna Ofisi Başkanı Vyacheslav Berezhnyy, Odesa Bölgesel Konseyi Üyeleri Viktor Baranskyi, Vitalii Sautonkov ve Ukrayna Türkiye İlişkileri Uzmanı Artur Amatuni katıldılar. Ziyarette konuşma yapan Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, ziyaretin amacının Odesa ile Edirne arasındaki ticaret ve turizm alanında ilişkileri geliştirmek olduğunu belirterek, Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihi ve kültürel yakınlıkları olduğunu söyledi. Geçmiş, Türkiye'nin 1990'lı yıllarda Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu söyleyerek; 'Diplomatik ilişkilerimiz böyle başlamış ve bu iki ülke kısa süre içerisinde birbirleri için önemli ticari ortak konumuna gelmişlerdir. Ukrayna'nın Karadeniz'e kıyısı olması, jeopolitik açıdan Karadeniz'in güvenliğinin sağlanması noktasında Türkiye açısından önem taşıyor. Türkiye'nin Rusya'dan aldığı gazın büyük kısmını Ukrayna üzerinden geçen hat vasıtasıyla Türkiye'ye ulaşması da bu ülkenin jeopolitik konumunun önemini gösteriyor' ifadelerine yer verdi.

'Yatırım tutarı 2 milyar Dolar'
Türkiye ile Ukrayna arasındaki önemli faktörlerden birisinin de ekonomik ilişkiler olduğunu söyleyen Geçmiş; 'TÜİK verilerine göre; 2016 yılında iki ülke arasında ticaret hacmi 3.7 milyar Dolar'dır. Ukrayna'ya faaliyet gösteren yaklaşık 600 Türk firmasının bu ülkedeki toplam yatırım tutarı, üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilenlerle beraber 2 milyar Dolar'dır. Ayrıca Ukrayna'da faaliyet gösteren müteahhitlik şirketleri tarafından bugüne kadar üstlenilen 162 projenin toplam tutarı ise 5.1 milyar Dolar'dır. Bu rakamlar iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son derece önemli olduğuna da işaret etmektedir' dedi.

'1 milyon 45 bin Ukraynalı geldi'
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin ekonomik boyutlarının sadece ithalat ve ihracattan ibaret olmadığını söyleyen Geçmiş, taraflar arasında turizmin de önemli bir alt başlık oluşturduğuna dikkat çekerek; '2014'te 650 bin Ukrayna vatandaşı Türkiye'yi ziyaret etti, 2015'te bu sayı 707 bine yükseldi. 2016 ise 1 milyon 45 bin Ukraynalı tatil için Türkiye'yi tercih etti. Bu çerçevede tarafların karşılıklı olarak vizeleri ve pasaportları kaldırılarak sadece kimlik ile seyahatin yolu açılmasıyla bu sayının artması da hedeflenmektedir' sözlerine yer verdi.

'Hem ticaret hem turizm artacak'
Geçmiş, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle birlikte yerel yönetimlerin de fırsatları değerlendirmesi gerektiğini söyleyerek; 'Merkezi hükümetler düzeyindeki karşılıklı ziyaret ve anlaşmalar bu ilişkilerin yerel boyutunun oluşmasına da önemli katkı sağlamaktadır. Bu merkezi hükümetlerin yapmış olduğu ilişkilerden biz de yerel parlamento diye adlandırıldığımız hem Ukrayna Odesa'daki arkadaşlarımız hem de Edirne'deki il genel meclisi üyelerimizle birlikte bu ilişkilerimizin artarak devam etmesi, ilk toplantımızdaki alınan kararlarla bu dostluk ilişkilerinin de artacağına inancımız daha da yükselecektir. Bundan sonra Edirne'nin de Ukrayna ile en azından hem ticari hem de turizm açısından ikili ziyaretlerinin artarak çoğalması temennimiz olacaktır' dedi.

'İlk ama son olmayacak'
Geçmiş'in konuşmasının ardından bir konuşma da AER (Avrupa Yerel Bölgeler Meclisi) Ukrayna Ofisi Başkanı Vyacheslav Berezhnyy yaptı. Berezhnyy, konuşmasında Edirne'yi ziyaret amaçlarının Odesa ile arasındaki ortak değerleri keşfederek ortak amaçlar belirlemek olduğunu söyleyerek; 'Önceliğimiz, iki bölge arasındaki ilişkileri sürdürmektir. Bunun yanında delegasyonumuz ilk defa Edirne'ye geliyor. Ama umarım son olmayacak' ifadelerine yer verdi.

'Bu kadar iyi sonuçlar alamıyoruz'
Berezhnyy'nin konuşmasının ardından bir konuşma da Odesa Bölgesel Konseyi Üyesi Viktor Baranskyi yaptı. Baranskyi, konuşmasında Edirne ve Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasıla'daki artışından çok etkilendiklerini söyleyerek; 'Edirne ve Odesa arasındaki işbirliğinin bu toplantılar sayesinde gelişeceğine inanıyorum. Sanırım iki şehrin de ortak pek çok noktası var. Birbirimizden öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inanıyorum. Gördüğümüz kadarıyla Gayrisafi Milli Hasıla'da hem Edirne hem de Türkiye bazında bir artış sağlanmakta. Bundaki gözlenebilir artışınız hem ulusal hem de yerel bazdaki çalışkanlığınız ve vatanseverliğinizle alakalı olduğunu düşünüyorum. Üzülerek söylüyorum ki bizim tarafta ekonomik anlamda henüz bu kadar iyi sonuçlar alamıyoruz. Umuyorum ki sizin başardığınız bu yolda biz de başarılı olmaya çalışacağız' dedi.

Bakmadan Geçme