Nasibe artık özgür

İran'da zorunlu başörtüsü yasasına karşı gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından Türkiye'ye gelen ve yakalanması sonucu Edirne Geri Gönderme Merkezi'ne getirilen kadın hakları savunucusu Nasibe Şemsai serbest bırakıldı. Şemsai, sosyal medyadan paylaşılan videosunda İran'a iade edilmemesi için destek veren herkese teşekkür ederken 'Teşekkür ederim Türkiye' dedi.

Nasibe artık özgür
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İran'da 2017 yılında başlayan zorunlu başörtüsü yasasına karşı gerçekleştirdiğini eylemlerle tanınan ve Kasım ayında İran'a iade edileceği iddiasıyla Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğu açıklanan kadın hakları savunucusu Nasibe Şemsai serbest bırakıldı. Gazeteci Peyman Aref'in sosyal medya platformu Twitter aracılığıyla Şemsai'nin Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğunu duyurmasının ardından sosyal medyada '˜Nasibe Semsaiye Ses Ol' etiketiyle başlatılan kampanya sonuç verdi. Aref, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Şemsai'nin 15 Aralık Salı günü Edirne Geri Gönderme Merkezi'nden serbest bırakıldığını açıkladı. Aref, duyusunda Şemsai'nin serbest bırakılmasının ardından çekilen videosuna yer verirken; Şemsai de serbest bırakılması için destek verenlere teşekkür etti. Destekçilerine video ile seslenen Şemsai; 'Herkese merhaba. Benim adım Nasibe. Kasım ayından beri birçoğunuz endişeliydiniz. Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyordum. Destekleriniz için teşekkür ederim. Öncelikle Türk gazetecilere ve basın örgütlerine, Baro Başkanlıklarına, insan hakları savunucularına, kadın hakları savunucularına ve bu süreçte beni destekleyen herkese teşekkür ederim. Teşekkür ederim Türkiye' diye konuştu. Şemsai'nin serbest bırakılması, çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından da mutlulukla karşılandı.

12 YIL HAPİS CEZASI VERİLMİŞTİ

Şemsai, İran'da 2017 yılında başlayan zorunlu başörtü yasasına karşı birçok eylemde bulunarak, yasaya tepki göstermişti. Dağcı kimliğiyle de tanınan Şemsai, İran'ın en yüksek dağı Demavend'e çıkarak başörtüsü takma zorunluluğunu protesto etmişti. 2018'de tutuklanan Şemsai, 6 ay sonra tahliye edilmesine rağmen Devrim Mahkemesi tarafından 12 yıl hapis ile cezalandırılmıştı. 2020'nin Şubat ayında Türkiye'ye kaçak yollarla gelen Şemsai, yakalanmasının ardından Edirne Geri Gönderme Merkezi'ne getirilmişti.

GÖÇ İDARESİ AÇIKLAMIŞTI

Şemsai'nin İran'a iade edilmemesi için sosyal medyada başlatılan kampanyanın ardından İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü de yazılı açıklama yapmıştı. Açıklamada, Şemsai'nin Türkiye'ye yasa dışı yollarla giriş yaptığı belirtilirken; 'Bahse konu yabancı, 05.11.2020 tarihinde, sahte giriş-çıkış mühürleri tanzim edilmiş Almanya uyruklu başka bir şahsa ait pasaportla İtalya'ya gitmeye çalışırken İstanbul Havalimanında gözetim altına alınmış ve akabinde Edirne Geri Gönderme Merkezi'ne yerleştirilmiştir. Ülkemize yasal giriş hükümlerini ihlal eden, resmi belgede sahtecilik şüphesiyle adli işlemleri devam eden ve sahte belgeyle ülkemizden çıkış yapmak isterken yakalanan yabancı hakkında adli ve idari süreç devam etmektedir. Kayıtlarımızın tetkikinden, ilgilinin, ülkemizden şu ana kadar Uluslararası Korumaya yönelik olarak bir talepte de bulunmadığı anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur' sözlerine yer verilmişti.