Mora Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı

1821 Mora Yarımadası'nda Türk Müslüman toplumuna uygulanan katliamın 203. yılı dolayısıyla Yunanistan'ın Edirne Konsolosluğu önünde anma programı düzenlendi.

Mora Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri, Mora Yarımadası'nda Müslüman Türklere yapılan katliamın 203'nci yılı nedeniyle Yunanistan Konsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

1821 yılında Mora Yarımadası'nda katledilen binlerce Müslüman Türk, Edirne'de Yunanistan Konsolosluğu önünde düzenlenen programla anıldı. Konsolosluk önüne siyah çelenk bırakan Edirne Balkan Türkleri Federasyonu üyeleri ve çevre illerden gelen üyeler, daha sonra ellerinde '203 yıllık acı Mora Katliamı unutmadık, unutturmayacağız yazılı dövizlerle basın açıklaması yaptı.

Edirne Temsilcisi Zürfettin Hacıoğlu, 1821 yılında Mora yarımadasında Türklere yönelik birçok katliamın gerçekleştiğini söyledi.

Yunan çetelerin Tripoliçe'de 30 binden fazla Türk’ü katlettiğini vurgulayan Hacıoğlu, “1821 yılı öncesi su anki Yunanistan sınırlarında bulunan Mora yarımadasında 80 binden fazla Türk-Müslüman yaşamaktaydı. Philiki Eterya örgütü 1821-1829 yılları arasında bölgede çok büyük katliamlar yaparak Mora Yarımadası’nda tek Türk-Müslüman bırakmamıştır. Kan ile beslenen bu Caniler kadın, hamile, çocuk, yaşlı demeden, aralarında Yahudilerin de bulunduğu on binlerce Türk'ü hunharca, acımasızca işkence ile katletmişlerdir. Rum isyancılar intikam hissiyle Müslüman köylerini yağmalayıp Türkleri katletmiş, kuşattıkları şehir ve kalelerde Türkleri açlığa mahkûm etmişlerdir. Rumların ele geçirdikleri şehirlerde yağma ve katliam rutin hale katliamları teşvik etmiştir gelmiştir. Rum din adamları ise isyana katılan Rumlara şehitlik vaat ederek katliamları teşvik etmiştir. Amerikalı tarihçi Justin Mccarthy ‘Ölüm ve Sürgün’ adlı eserinde Türklerin öldürüldüklerini yazmaktadır. Nasıl kıyımdan geçirildiğini çocuk, kadın, yaşlı ayrımı yapmadan acımasızca öldürtüldükleri yazmaktadır.” Dedi.

Hacıoğlu, yapılanları asla unutmayacaklarının altını çizerek, katliama ilişkin tarih kitaplarındaki notları aktardı.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu ise yaşanan katliamın boyutlarının ciddiyetinden bahsetti.

Türkiye’nin dört bir yanında teşkilatlarca anma gerçekleştirdiklerini ifade eden Mutlu, “Yaşanan katliamın çok ciddi olduğunu vurgulayan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyon Başkanı Sabri Mutlu, “203 yıl önce yaklaşık 30-40 bin civarında insanımız Türk oldukları için katledilmiş ve o dönemin tarihçilerinin anlattığı gibi, o bölgede cesetlerin üzerinde atlar dolaşmış. O dönemde hayatını kaybeden insanlarımıza Allahtan rahmet diliyorum.” Diye konuştu. Kumru Öngün