Modern tıp 99 yaşında

14 Mart 1827'de II. Mahmut döneminde, Şehzadebaşı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin kurulması olarak kabul edilen ve ilk kutlaması 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşen modern tıbbın Türkiye'de başlangıcının 99'uncu yıldönümü Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreni ile kutlandı.

Modern tıp 99 yaşında
TAKİP ET Google News ile Takip Et

14 Mart Tıp Bayramı'nın 99'uncu yıldönümü Atatürk Anıtı'nda düzenlenen çelenk töreni ile kutlandı. Törene İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, hekimler ve sağlık çalışanları katıldılar. İl Sağlık Müdürlüğü, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Edirne Tabip Odası, Edirne Aile Hekimleri Derneği ve özel hastanelerin çelenklerini sunması ile başlayan törende Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, şehitler ve görevi başında vefat eden sağlık çalışanları anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım yaptı. Yıldırım, konuşmasında Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı günün 14 Mart 1827'de II. Mahmut döneminde, Şehzadebaşı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin kurulması olarak kabul edildiğini belirterek; 'İlk kutlama 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin önemli hekimleri de destek vermiştir. Bu nedenle 14 Mart Tıp Bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurdunu savunma hareketi olarak başlamış, ülkemize özgü nadide bir bayramdır' ifadelerine yer verdi.

99 yıllık bağımsızlık meşalesi
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ezelden beri hür yaşamış Türk milletinin, işgale boyun eğmeyeceğini haykırdığı ve tıbbiye öğrencilerinin yaktığı bağımsızlık meşalesinin 99'uncu yıldönümünü kutlamaktan gurur ve şeref duyduklarını belirten Yıldırım; 'Tıp bir sanattır. Hekim ise sanatkâr. Diğer tüm sağlık çalışanlarımız da bu sanatın icrasında vazgeçilmez başrol oyuncuları. İşte bu ekip, gece gündüz demeden sonsuz bir insan sevgisi ve meslek aşkıyla bu sanatı icra etmektedirler. Bu aşkla ilerlediğimiz yolda, tüm hekimlerimizin ve çalışanlarımızın tek gayesi, ulusumuzun sağlık koşullarını en üst seviyeye çıkarmak ve idamesini sağlamaktır. Kaliteli sağlık hizmetinde, tıbbi cihaz, teknoloji ve hastane mimarisinde zirveye ulaştığımız ülkemizde tüm hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın daha mutlu, daha huzurlu ve güzelliklerle dolu bir çalışma ortamını sağlamak, biz sağlık yöneticilerinin öncelikli vazifeleri olmalıdır' dedi.

Afrin'deki görevlileri unutmadı
Yeni dönemde sağlık sisteminin tek çatı altında toplandığına dikkat çeken Yıldırım; 'Bu yeni dönemimizde en önemli önceliklerimizden birinin de bu olduğunu özellikle belirtmek isterim. Bu bağlamda devletimiz ve Sağlık Bakanlığı'mız tarafından gerekli hukuksal ve sosyal düzenlemeler yapılmakta ve çalışan haklarını kapsayan ve koruyan bu düzenlemelere her gün bir yenisi eklenmektedir. İnşallah önümüzde sağlıkta şiddetin kalmadığı, tüm çalışanlarımızın refah ve huzur düzeylerinin daha yüksek olduğu, güneşli günler bizleri beklemektedir. Sizlerin huzurunda bir vefakâr, cefakar, donanımlı bilim insanlarını ülkemize kazandıran tüm öğretim görevlisi değerli hocalarımıza şükranlarımı sunmayı bir borç bilirim. Bu bağlamda da şahsım ve İl Sağlık Müdürlüğü' üz adına görevi başında vefat eden, şehit olan tüm sağlık çalışanlarımızı minnet ve rahmetle anıyorum. Afrin'de sınırda, sahra hastanelerinde ve savaş alanında görev yapan sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere tüm camiamızın 14 Mart Tıp Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyor, hepinizi sayı ile selamlıyorum' sözlerine yer verdi. Yıldırım'ın konuşmasının ardından tören sona erdi. 

Bakmadan Geçme