Mitrani'nin hayali gerçekleşti
Edirne halkına 1972 yılından bugüne kaliteli hizmet sunmak amacıyla emek vermeye devam eden Özar Market İşletme Sahibi Rıfat Mitrani, eşi Sara Mitrani'nin çocukluk hayalini gerçekleştirerek Trakya'nın en büyük yöresel marketini Edirne'ye kazandırdı. Açılış töreninin bugün yapılacağı Özar Süpermarket'te, 3 gün boyunca Edirnelilere özel indirimler yapılacak. Mitrani, açıklamasında açılış töreninde çelenk yerine Mehmetçik Vakfı'na bağış kabul ettiklerini söyledi.
Edirne'nin Kaleiçi semtindeki Özar Market'in işletme sahibi Rıfat ve Sara Mitrani, hayallerini gerçekleştirerek Trakya'nın en büyük yöresel marketini açtılar. 1972 yılından bugüne Edirne halkına kaliteli hizmet sunmak amacıyla emek vermeye devam eden Rıfat Mitrani, Şükrüpaşa Mahallesi Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Özar Süpermarket'in açılışını bugün gerçekleştireceklerini açıkladı. Mitrani, açıklamasında Edirne'deki gıda sektörüne giriş hikâyesini hatırlatarak; '1949 doğumluyum. 2 tane kızım var. 47 senelik evliyim. 1972 yılında kendi işimi kurdum. Balık Pazarı'nda 60 yıl çalıştım. Balık Pazarı'nda büyüdüm ve yetiştim. 1975'te evlendim. O zamanlar köylerimizde elektrik yoktu, çerçiler vardı. Çerçiler, köylere servise çıkarlardı. Ampul, kırtasiye, mum, oyuncak, aspirin vs. satıyorlardı. Köylere yavaş yavaş elektrik gelmeye başlayınca yavaş yavaş çeşitler değişmeye başladı. Köylerdeki kadınlar fabrikalara gelmeye başladılar ve aynı zamanda köye evlenmek istemediler. Bütün çerçiliğimiz bitti. Ondan sonra baba mesleğimiz olan gıda sektörüne devam ettik. Gıda, en zor sektörlerden bir tanesidir. Babam, 80 yıl yaptı. Şehir içindeki marketlere servis yapmaya başladık. Çeşidi değiştirerek servis yapmaya devam ettim. 1986-87'de toptancılık da bitti. Bir süre distribütörlük yaptım. 1 servis aracıyla başlayıp 4 tane servis aracına kadar çıktım ama ondan sonra bakkallar da bitmeye başladı. Zincir marketler açılmaya başladıktan sonra Balık Pazarı'nda bir dükkan aldım. 1988 yılında o dükkânı perakende olarak başlattım. Sabuni Mahallesi'nde toptancılığım da vardı. İkisiyle beraber yola çıktık. Bir zaman sonra ortağımdan ayrıldım ve şu andaki Balık Pazarı'ndaki dükkânı aldım' ifadelerine yer verdi.
'Arsayı 3 yıl önce aldık'
Mitrani, eşi Sara Mitrani ile birlikte Balık Pazarı'ndaki Özar Market'te 15 yıl çalıştıklarını söyleyerek; 'Orasını 75 metrekareden şu anda 350 metrekareye çıkardık. Bir süre sonra orası yetmemeye başladı. Edirne halkı Kaleiçi'nden yeni yerleşim yerlerine taşınmaya başladı. 6 sene önce Esentepe-2'yi açtık. Orada da tekrar çalışmaya başladık. Esentepe-2'yi açtığımda 70 tane işçim vardı. Orası da dar gelmeye başladı ve 3 yıl önce burada bir arsa aldık. Yavaş yavaş borcunu bitirdik ve buraya bir ticarethane yapmaya karar verdik' dedi.
'Önemli olan Edirne'dir'
Özar Süpermarket'te 35-40 kişinin çalışacağını söyleyen Mitrani; 'Şu anda işçi sayımız ise 120 ailedir. Bunun dışında meyve reyonunu biz yapıyoruz. Balık reyonunu bir arkadaşımız yapıyor. Final Pastanesi de kendi personeliyle burada çalışıyor. Baykal Et burada çalışıyor. Bizim için önemli olan her şeyden önce Edirne'dir. Ben, Edirne aşığıyım. Edirne'den hiçbir yere gitmem. Zaten emekli de olmayacağım. İşimi seviyorum ve kesinlikle bırakmam' sözlerine yer verdi.
'Mehmetçik Vakfı'na bağışlayın'
Özar Süpermarket'in bugün gerçekleşecek açılışında çelenklerin Mehmetçik Vakfı'na bağışlanmasını rica eden Mitrani; 'Çiçeğe lüzum yok. Mehmetçiğimiz zaten zor şartlarda. Hiç olmazsa bir yardımımız olsun. Çiçek gelmesine gerek yok. Onun yerine Mehmetçik Vakfı'na bağış yapabilirler. Davetiyemizin altına da yazdık. Telefon eden arkadaşlarımıza da söylüyoruz. Ayrıca makbuzları da istiyoruz. Tedarikçi sayısı 120'den fazladır. Çünkü artık bir distribütörde 5-10 tane bayilik var' dedi.
'8 milyon TL yatırım yaptık'
Mitrani, Özar Süpermarket'in yatırım bedelinin yaklaşık 8 milyon TL olduğunu açıklayarak; 'Diğer firmaların çalışanları hariç diğer şubelerimizle birlikte çalışan sayımız toplam 120 kişi olacak. Diğer firmalarla birlikte bu sayı yaklaşık 150 kişiye çıkacaktır. Trakya'nın en büyük yöresel marketiyiz. Yöresel marketimiz toplam 4 kattan oluşuyor. 3 gün için yaklaşık 350 kalem malı, maliyetimizi koymadan satacağız. Böyle bir işletme maliyeti bizim gibi yerlerde yüzde 13-14 arasıdır. Zincir marketlerde ise yüzde 22'den aşağıya düşmez. Bizim işletme maliyetimiz daha azdır. Ama biz kampanyadaki malların hepsini işletme maliyeti hariç maliyetine satacağız. En az yüzde 13-14 zararla satacağız. Herkesin evine gerekli olan şeylerde indirim yapacağız. 40 binden fazla ürünümüz var. Kaleiçi'ndeki Özar Market'imizde zaten 33 bin ürüne ulaşmıştık. Burada da 40 binin üzerinde ürüne ulaştık' ifadelerine yer verdi.
'Çocukluk hayalimdi'
Rıfat Mitrani'nin eşi Sara Mitrani ise Özar Süpermarket'in çocukluk hayali olduğunu açıklayarak; 'Benim de çocukluğumdan beri her zaman böyle bir hayalim vardı. Alışverişi çok fazla sevmiyorum ancak çok ferah, rahat ve uygun olması gerekiyor. Benim de sevdiğim şeyleri uygulamayı çok seviyorum. Bir markete girdiğim zaman çocuğum da eğlenmeli, her şeyin taze ve ucuzunu alabilmeliyim. Bundan dolayı ben ne seviyorsam, burada o şekilde olacak' dedi.
'Oyun alanlarımız olacak'
Mitrani, Özar Süpermarket'teki alışveriş bölümlerinin dışındaki özel alanları da açıklayarak; 'Çocuklar için en üst katta çocuk oyun alanlarımız olacak. Yemeğimizi yiyebileceğiz ve rahat rahat alışverişimizi yapacağız. Marketimizde hiçbir zaman önlerde tuzaklı ürün göremezsiniz. Genelde marketçiliğin en önemli kuralı, en kârlı ve gereksiz şeylerdir. Sizi satın almaya yönelten ürünler olur. Bizde kesinlikle öyle şeyler uygulanmaz. Marketler tuzaklarla doludur ve hiç ihtiyacınız olmayan birçok şeyi alırsınız. Ben de özellikle indirimleri evin temel gıdalarında yaparım. Meyve, sebze benim için çok önemlidir. Her zaman taze olmalıdır. Çünkü sağlımız çok önemlidir. O yüzden bu tür olaylara çok dikkat ediyorum' sözlerine yer verdi.