Milyonluk Dev'e senaryolu tanıtım

Edirne Belediyesi'nin Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü ile ortak yürüttüğü proje kapsamında İtfaiye Müdürlüğü, 38 farklı özelliği bulunan kaza kırım makinasına kavuştu. Törende kaza kırım makinesinin özellikleri, kaza senaryosu ile gerçek araç kullanılarak anlatıldı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaklaşık 1 milyon 400 bin TL'lik fiyatı ve Trakya'daki en donanımlı kaza kırım aracı olma özelliğiyle dikkat çeken aracın satın alınmasında Edirne Belediyesi'nden tek kuruş maddiyat çıkmadığını söyledi

Milyonluk Dev'e senaryolu tanıtım
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan '“ Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nın birinci teklif çağrısı kapsamında Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Afet Önleme Genel Müdürlüğü ve Edirne Belediyesi'nin ortak olarak yürütmekte olduğu, '˜Orman Yangınları için Operasyonel Kapasitenin Artırılması ve Afet Önleme Çalışmalarının Geliştirilmesi' isimli proje sonuçlandı. Proje kapsamında Edirne Belediyesi, Trakya'nın en donanımlı kaza kırım aracına kavuştu.

Yangın söndürme, kaza kırımı gibi toplam 38 özelliğe sahip araç, Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle basına tanıtıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Aydın Baskak, Edirne Belediyesi İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel ile itfaiye personeli katıldılar. Törende konuşma yapan Recep Gürkan, Avrupa Birliği Sınır Ötesi İşbirliği (IPA) programında Edirne Belediyesi'nin 4 adet proje yaptığını açıklayarak; 'Her belediyenin 3 proje yapma hakkı var. Edirne Belediyesi olarak 3 proje, Edirne Katı Atık Birliği (EDİKAB) olarak da 1 proje yaptık. 4 projenin 4'ü de Avrupa Birliği tarafından kabul edildi' ifadelerine yer verdi.

Gürkan, konuşmasında projelerin içeriği ile ilgili bilgiler vererek; 'Bu projelerden biri Bulgaristan'ın Macarova Belediyesi, biri Bulgaristan Sivil Savunma Bakanlığı, biri Nesebar Belediyesi, biri de Yambol Belediyesi ile düzenlendi. Yambol Belediyesi ile yapmış olduğumuz proje devam ediyor. Projede, Belediye binamızın arkasında bulunan Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü binasının restorasyonu yapılıyor. Nesebar Belediyesi ile yürütmüş olduğumuz projede sona yaklaşıldı. Yakında onun da sonuçlarını göreceğiz. Turizm amaçlı bir projeydi. Şehrimizin farklı noktalarına tanıtıcı kiokslar ve bilgi panoları konulacak. Macarova Belediyesi ile EDİKAB bir proje yapmıştı. Bu projede de EDİKAB'a çeşitli tipte araçlar, iş makineleri alınacak. O proje de devam ediyor. Bulgaristan Sivil Savunma Bakanlığı ile de bugün tanıttığımız projeyi yaptık' dedi.

'Teknolojinin ulaştığı son nokta'

Kaza kırım aracında birçok özellik bulunduğunu ve sahip olduğu özelliklerle Trakya'daki ilk ve tek araç olduğunu söyleyen Gürkan; 'Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'de bir örneği yok. Edirne'ye de ilk defa alınan bir araç. Bu aracın tam olarak ismi Kaza Kırım Aracı. Bir kaza olduğundan sıkışmalar yaşanıyor. Bu araç, içerisinde bulunan en son teknoloji aletlerle bir kazaya anında müdahale ederek kazayı kırıyor. Sıkışmış kapıları açıyor, yolcuları kurtarıyor, ölüm riski olan insanları kurtarıyor. Hem itfaiye, hem de Kaza Kırım Aracı özelliği var. Toplam 38 farklı özelliği var. Çift kabinli bir araçtır. 3 metre 85 cm yüksekliğinde, personel taşıyabilen bir araç. Aynı zamanda 4x4 bir kamyon bir kamyondur. Otomatik vitesi vardır. Bugün sadece Türkiye'de değil, dünyada da teknolojinin ulaştığı son nokta bu araçtır' sözlerine yer verdi.

'Kasamızdan tek kuruş çıkmadı'

Gürkan, konuşmasında projede emek harcayanlara da teşekkür ederek; 'Yoğun mesai gerektiren uzun bir süreç oldu. Bu aracı aldık. 1 hafta boyunca belediyenin önünde de sergileyeceğiz. Umarım bu araca ihtiyaç kalmaz. Ama bundan sonrada Edirne ve Trakya'da ilk ve tek araç olarak gerektiğinde öncelikle can kurtarmaya hazır bir aracımız var. Belediye'mizin kasasından, arkadaşlarımızın mesaisi dışında, tek bir kuruş dahi çıkmamıştır. Bu araç, 197 bin Euro'ya satın alınmıştır. Tamamı, hibe olarak Avrupa Birliği tarafından karşılandı. Yaklaşık 200 bin Euro dendiğinde bugünkü rakamlarla 1 milyon 400 bin TL'lik bir araçtır' dedi.

'Eğitimini aldık'

Gürkan'ın açıklamalarının ardından törende kaza kırım aracı ile ilgili bilgi veren Edirne Belediyesi İtfaiye Amiri Erdoğan Göbel, aracı eğitim almış kişilerin kullanması gerektiğini belirterek; 'Biz daha önce eğitimini almıştık. Bu araçta kesme-ayırma bölümü var. Motorlu testere, beton ve demir kesiciler, orman ve arazi yangınlarına karşı yüksek basınçlı 100 metrelik hortum gibi birçok özelliği var' ifadelerine yer verdi.

Hurda araçla özellikleri tanıtıldı

Açıklamaların ardından İtfaiye Müdürlüğü bahçesinde hurda bir araçla hazırlanan senaryo ile kaza kırım aracının özellikleri tanıtıldı. Senaryo gereği kaza yapıp devrilen otomobil içinden ağaç gövdesi çıkarılırken, cam ve kapı kırma özellikleri de özel aletleriyle gösterildi.  Gösterimin ardından hasarlı araç, vinç özelliği ile alandan kaldırıldı. Gösterimi, İtfaiye Haftası nedeniyle Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nü ziyaret eden minik öğrenciler de izlediler.

'Türkiye'deki ender binalardan biridir'

Gösterimin ardından açıklamalarda bulunan Recep Gürkan, Türk İtfaiye Teşkilatı'nın 304'üncü yılını da kutlayarak; 'Bugüne kadar fedakârca, özveriyle ve kahramanca görev yapan itfaiye mensuplarımızı tekrar kutluyorum, haftaları kutlu olsun. Edirne İtfaiyesi, 52 personeliyle, 3 vardiya halinde, 7 gün 24 saatfedakârca görev yapıyor. Sürekli bir ekibimiz hazır. Araç gereç anlamında şu anda Edirne İtfaiyesi'ni Avrupa'daki diğer itfaiyelerle kıyasladığınızda hiçbir eksiği kalmadı. Edirne İtfaiyesi tarihinde yaklaşık 2 yıl önce ilk planlı binasını yaptık. Bu bina da Türkiye'deki ender binalardan biridir. Bir yangın ihbarı geldiğinde Edirne İtfaiyesi 45 saniye içerisinde araçla kapıdan çıkmış oluyor. Yangınlarda öncelikli hedef can güvenliği ve emniyetin alınmasıdır. Bu nedenle itfaiyemiz bugüne kadar görevini çok başarı bir şekilde yaptı' dedi.

'Tam teçhizat vatandaşımızın yanındayız'

Edirne İtfaiyesi binası ile ilgili bilgiler veren Gürkan; 'Bina Edirne İtfaiyesi için bir milattır. Çünkü göreve geldiğimizde Edirne İtfaiyesi, itfaiye araçlarının elektronik aksamları etkilenmesin diye yazları üstüne örtü örtülen, kışları da tankerlerdeki sular donmasın diye battaniye örtülen bir yerdi. O günlerden bugünlere geldik. Tüm personelime teşekkür ediyorum. Edirneliler şunu bilsinler; Edirne Belediyesi İtfaiyesi haftanın 7 günü 24 saat görevinin başındadır. İnşallah hiçbir yangınla karşılaşmayız. Ama karşılaşırsak bilinsin ki tecrübeli personelimiz ve tam teçhizat donanımımızla vatandaşımızın yanında olacağız' sözlerine yer verdi.