Millet İttifakı zamma evet dedi

Edirne Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı toplantısında ETUS'un yeni tarifeleri CHP ve Necamettin Attay dışındaki İYİ Partili meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Muhalefet partilerinin ret oyu verdiği karara göre öğrenci 2,15 TL, sivil 3 TL ve kartsız binişler 3,5 TL oldu. Kararda 45 dakika içindeki ikinci binişlerde ücret ve uzun hat-kısa hat kaldırılırken duraklarda bulunan ücret iade noktalarına dikkat çekildi. Gürkan, kararda ücret artışından çok indirim bulunduğunu söyledi.

Millet İttifakı zamma evet dedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Meclisi'nin Ağustos ayı toplantısı, Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın yönetiminde gerçekleştirildi. Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantı, yoklama ve bir önceki toplantıya ait tutanakların okunması ile başlarken; gündem içi 5 madde görüşülerek karara bağlandı. Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın Gül Taksi Durağı talebi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 5 yıllık imar programı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun, Edirne Merkez Şehiriçi toplu taşıma araçları taşıma ücretleri tarifesi ve Edirne Merkez Şehiriçi toplu taşıma araçları taşıma ücretleri tarifesi gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün, Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın Kıyık semtindeki Gül Taksi Durağının bulunduğu yerde araç park ve bekleme yeri konusunda çevre esnafla sorun yaşandığına ve durak ve araç bekleme yerinin yeniden düzenlenmesine dair talep görüşülürken; talebin oybirliğiyle Ulaşım Komisyonu'na havale edilmesine karar verildi. Gündemin üçüncü maddesinde ise Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün, 5 yıllık imar programı görüşüldü. 5 yıllık imar programı, oybirliğiyle kabul edildi. Program, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilecek. Gündemin dördüncü maddesinde ise Plan ve Bütçe Komisyonu'nun öğrenci ve personel servis hizmet ücretleri tarifeleriyle ilgili kararı görüşüldü. Edirne Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası'nın fiyat artışı talebinin yüzde 20 olarak belirlenmesine oybirliğiyle kabul edildi.

Gündemin son maddesinde ise Plan ve Bütçe Komisyonu'nun, Edirne Merkez Şehiriçi toplu taşıma araçları taşıma ücretleri tarifesi ile ilgili kararı görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun okunduğu toplantıda, maddenin görüşülmesi sırasında konuyla ilgili meclis üyeleri ise toplantı salonunun dışında bekledi. ETUS'un yeni ücret tarifesinde öğrenci fiyatlarının 2.15 TL, sivil fiyatlarının 3 TL ve kartsız biniş fiyatlarının ise 3.5 TL olacağı açıklanırken; duraklarda ücret iade noktalarıyla birlikte indirimler gerçekleştirileceği açıklandı. Kararda ayrıca minibüsler arası aktarmalarda yüzde 50 fiyat alımının tamamen kaldırıldığı açıklanırken; aktarmaların ilk 45 dakikasında ücret ödenmeyeceği belirtildi. Tartışmalara neden olan uzun hat-kısa hat uygulamasının da tamamen kaldırıldığı dikkat çeken kararla ilgili konuşma yapan Gürkan, ETUS'ta zamdan çok indirim olduğunu söyledi.

Şoförler kart satacak

Ücret tarifesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Gürkan; 'Burada genel anlamda bir ücret artışı, belirli hatlarda ücretin tamamen sıfırlanması, belli hatlarda yüzde 20 ile yüzde 36 oranında bir indirim, belli hatlarda da tamamen ücret ödenmesinin kaldırılması söz konusudur. Nakit binişlerde artık şoförün kartının okutulması ya da şoförün kart satması uygulanacak' ifadelerine yer verdi.

'Kamuoyunun takdirine bırakıyorum'

65 yaş ve üzeri vatandaşların, ETUS sistemine 1 yıllık maliyetinin 4 milyon TL'nin üzerinde olduğunu açıklayan Gürkan; 'Devlet böyle bir karar alabilir. Bana göre doğru bir karardır. Pozisyonu ne olursa olsun bütün ömrünü devletine milletine adamış insanlara devletin böyle bir hak tanıması çok doğrudur. Ancak bunu, kamu araçlarından başka ticari amaçla kurulmuş özel sektör araçlarında da o ekonomik yükünü onların üzerine yıkarak yapmak ne kadar doğrudur? Bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Devlet bunu yapabilir ama yıllık toplu ulaşım sistemine maliyeti 4 milyon TL olan ücretsiz binişin, devlet olarak sadece 1 milyon 440 bin TL'sini karşılayıp 2 milyon 600 bin TL'sine yakını bir rakamı toplu taşımada ticari olarak çalışan insanların üstüne yüklemek ne kadar hakkaniyetlidir?' dedi.

İndirimlere dikkat çekti

Gürkan, konuşmasında basın mensuplarının da toplantıda bulunduklarına dikkat çekerken; 'Şu anda gazetecilerimiz de burada ve yarın manşetlerini şöyle atacaklar, '˜Öğrenci 2.15 TL, sivil 3 TL'. Peki, gerçekten öyle mi? Ben bankalar durağından sivil olarak bindim. Eski SGK'da indim. Üç TL ödeyeceğim değil mi? Hayır. İndikten sonra o duraktaki geri ödeme butonuna kartımı okutuyorsam ödeyeceğim rakam bir lira 82 kuruştur. '˜Ben bilmiyordum', '˜okutmadım', '˜benim kartım yok'; okut, kart çıkart. Kart çıkartmak zor bir şey değil. Kart ücreti 5 TL'dir. Öğrenciyim; bankalardan bindim, SGK şubesinde indim. Ne kadar vermem gerekiyor? İki lira 15 kuruş. Bunu ödedim. SGK şubesindeki geri ödeme butonuna kartımı okuttum, ne kadar ödemiş oldum? Bir lira 42 kuruş. Bunu biz 2.15 TL ödedik diye mi değerlendirmeliyiz? Aktarmada alınan yüzde 50 ücret de tamamen kaldırıldı. Kıyık'tan bindim, Orduevi'ne geldim, 2.15 TL ödedim. Orduevi'nden bindim, terminale gittim. Yeni tarife kabul edilirse hiç para ödemeyeceğim. Bu nasıl bir zam oluyor?' sözlerine yer verdi.

Akmeşe'ye tepki gösterdi

Gürkan, toplantıda Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Edirne İl Başkanı İlyas Akmeşe'nin, ETUS zamlarının halka zulüm olduğuna dair açıklamalarına da tepki gösterirken; 'Sayın Ak Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe toplantıda diyor ki; 'bu halka yapılan zulümdür.' O zaman hükümet dün akşam konutta doğalgaza yüzde 14.97 oranında zam yaptı. Ben de Sayın Akmeşe'ye soruyorum; bu da halka yapılan zulüm müdür? Geçtiğimiz hafta elektriğe zam yapıldı, bu da halka yapılan zulüm müdür? Birkaç günde bir akaryakıta zam yapılıyor. Bu da halka yapılan bir zulüm müdür? Bunu da zulüm kabul ediyor musunuz, yoksa sadece CHP'li bir belediyenin mecburen yaptığı fiyat artışını zulüm ama hükümetin yaptığı hiçbir artışı zulüm olarak görmüyor, vatandaşı ödüllendirme olarak mı görüyorsunuz? Bunlar doğru şeyler değil. Eğer fiyat artışları bu oranda olmasa, rakamlar ortadadır. TÜİK'in rakamları kullanılıyor. Devletin kurumunun rakamları kullanılıyor. Geçen yıl Eylül ayından bu yana yapılmış olan bütün fiyat artışları hesaplanarak bir rakam bulunuyor. Bu rakam da 18.9'dur' dedi.

'ETUS, 77 bin kişiyi taşıyor'

ETUS'un günde 77 bin kişiyi taşıdığını açıklayan Gürkan; 'Şunu da çok doğru bulmuyorum; '˜ETUS battı, batmak üzere'. Siyasilerin konuştuğu kelimeleri özenle seçmeleri gerekiyor. ETUS'çular Japonya'dan gelmedi, onlar vatan haini de değil. Onlar, ekmeklerinin peşinde olan bu şehrin evlatlarıdır. Tek amaçları var; karınlarını doyurup çocuğunun rızkını korumak. Onlar düşmanımız değil, vatan haini hiç değiller. Canımızı emanet ediyoruz. ETUS babamızın oğlu da değil. ETUS çalışanları ve ortakları akrabamız da değil. ETUS'u da koruyor değiliz. Bu şehirde günde 77 bin toplu taşımayı kullanan insanların hakkını korumak için bunu yapıyoruz. ETUS'u veya ETUS'çuları korumak için de yapmıyoruz' ifadelerine yer verdi.

'Zamma el kaldırırsam elim kırılsın'

Akaryakıt zamlarını, lastik zamlarını, asgari ücret artışlarını ve yağ artışlarını hiç kimsenin görmediğini söyleyen Gürkan; 'Bir toplu ulaşım zammı geldi mi sanki Türkiye'de 1 yıl içerisinde hiçbir şeyin fiyatı artmamış ama sadece ETUS'un fiyatını Edirne Belediye Meclisi arttırıyormuş gibi bir algı operasyonu yapılıyor. İnsaf, vicdan, izan'¦ Bu haklı bir şey değil. Eğer şurada, bu belediye meclisinin başkanı, belediyenin başkanı olarak fiyat artışlarının bilimsel, devletin rakamlarıyla belirlenmiş olan fiyat artışlarının bir kuruş üzerinde ETUS'a fiyat artışına, zamma el kaldırırsam elim kırılsın. Ama bu sistem de yaşamak zorunda. Bu insanları taşıyacak Edirne'de başka bir sistem yok. Edirne'de 77 bin kişiyi başka nasıl taşıyacağız?' dedi.

'Halk otobüsleri kullanılamadı'

Gürkan, konuşmasında Edirne'de belediye otobüsü bulunmamasıyla ilgili eleştirilere de cevap verirken; 'Türkiye'de 51 şehirde belediyeler, ulaşımdan tamamen çekilmişler. Sadece Edirne'de değil, 51 şehirde belediye otobüsü yok. 2006'lı yılları hatırlayın; 12 metrelik halk otobüsleri alındı. Kullanılabildi mi? Hayır. İşte o yüzden Edirne'de belediye otobüsü yok. Bizim de 10 tane otobüsümüz var. Sadece belediye hizmetlerinde kullanılıyor. Hiçbir siyasetçi durduk yerde fiyat artışına kabul demez, zam da yapmaz' sözlerine yer verdi.

'Edirne sadece öğrenci şehri değildir'

Öğrencilere de seslenen Gürkan; 'Öğrenci arkadaşlarım sürekli 'Edirne öğrenci şehri' diyor. Evet, Edirne'nin bir özelliği de öğrenci şehri olmasıdır ama Edirne sadece öğrenci şehri değildir. Edirne bir Orta Anadolu kasabası şehri değildir, kimse kusura bakmasın. Öğrenciler çok değerlidir, gözümüzün bebeğidir, geleceğimizdir ama Edirne bütün geçimini öğrenciden sağlayan bir şehir değildir. Çok öğrencimiz var ama biz öğrencileri yolunacak kaz olarak görmüyoruz. Karta peşin yüklemeye de çalışın, onunla ilgili de bir düzenleme gelecek. Arkadaşlar onunla ilgili çalışıyorlar. 45 dakika içinde ikinci binişler sıfırlandı. Uzun hat kalktı. Tunca Yerleşkesindeki öğrencilerin en büyük şikâyeti buydu. Uzun hat parası ödemeyecekler. Bu yüzden sivilde yüzde 20, öğrencide yüzde 30 indirim geldi. Ama bunları basın yazacak mı? Sadece bindirimimi mi yazacak? Onu da yarın göreceğiz' dedi.

Muhalefet ret, CHP-İYİ Parti 'evet'

Kararda mesafeye göre fiyatlandırma olduğuna da dikkat çeken Gürkan; 'Al kartını, gittiğin durakta in, butona okut, paranı geri al. Sen bunu yapmıyorsan, ısrarla indirim almayacağını söylüyorsan; benim, sana yapacağım bir şey yok' ifadelerine yer verdi. Toplantıda meclis üyeleri de söz alarak gündem maddesi ile ilgili açıklamalarda bulunurken; Gürkan, maddeyi meclis oyuna sundu. Madde, CHP ve Necamettin Attay haricindeki İYİ Partili meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi. AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri ise ret oyu verirken; madde, oyçokluğuyla kabul edildi.