• Haberler
  • Edirne
  • 'Meme kanserinde erken teşhis tedavide başarıyı artırıyor'

'Meme kanserinde erken teşhis tedavide başarıyı artırıyor'

'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' olarak her yıl Ekim ayında dünya çapında kutlanıyor ve 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve meme kanserine karşı bilinçlenmeyi hedefliyor.

'Meme kanserinde erken teşhis tedavide başarıyı artırıyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bu çerçevede meme kanseri için 40-69 yaş arası kadınlara mamografi ile tarama hizmeti sunuyor. Rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri için de farklı yaş gruplarına yönelik taramalar yapılıyor.

KETEM Birimi Sorumlu Hekimi Dr. Meltem Sözer Yavuz, erken teşhisin kanser tedavisinde başarıyı artırdığına ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirdiğine dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ücretsiz tarama programları, kanserin erken evrede tespit edilmesine imkân tanıyor, böylece tedavi süreci daha başarılı hale geliyor.

Erken teşhis hayat kurtarır diyerek vatandaşlara çağrıda bulunan Yavuz, özellikle meme kanserinde erken teşhisin büyük öneme taşıdığını belirterek ücretsiz olan tarama hizmetlerine sosyal güvencesi olan veya olmayan herkesin başvurabileceğini vurguladı.

Meme kanseri, bilimsel ve teknolojik gelişmeler sayesinde erken teşhisle korkulacak bir hastalık olmaktan çıkıyor. Sağlık Bakanlığı’nın tarama programları, bu hastalığın erken safhada tespit edilmesine olanak sağlayarak hastalığın kontrol altına alınmasında büyük rol oynuyor.

‘TARAMALAR BELLİ YAŞ ARALIKLARI İÇİNDE YAPILIYOR’

Kanserin günümüzün hastalığı olduğuna değinen Yavuz,  "Erken teşhisi mümkün olan bazı kanser türlerimiz var. Bunun için kişilerin mutlaka tarama yaptırmaya gelmeleri gerekiyor. Burada meme kanseri, rahim ağzı ve kolon kanserinin taramasını yapıyoruz. Meme kanseri için 2 yılda bir meme muayenesi ve mamografi çekimi, kolon kanseri için 2 yılda bir GGK kist testi ile, rahim ağzı kanseri için 5 yılda bir HPV smear testi yapılarak DNA bakılıyor. Taramalar belli yaş aralıkları içinde yapılıyor. Meme kanseri için 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş, kolon kanseri kadın ve erkek için 50-70 yaş arasında yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

Vatandaşlara evde kendi kendine düzenli meme muayenesi yapmaları tavsiyesinde bulunan Dr. Yavuz, "Kişilerin her ay düzenli olarak meme muayenesi yapmasını istiyoruz. Çünkü kendi meme dokusunu en iyi kişi kendisi tanır. Eğer bir farklılık varsa ya da eline bir kitle gelirse hemen bize başvursun. Biz meme muayenesi ile doğrudan teşhis koymuyoruz, mamografi ile de teşhis koymuyoruz. Bunlar sadece erken teşhis için yapılan şeyler. Özellikle meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Erken teşhis edildiğinde kişiler uzun yıllar yaşayabiliyor. Ancak geç teşhis edildiğinde yaşam süresi çok daha kısa olabiliyor. Bu nedenle tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayati önem taşıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

KETEM’in sosyal güvencesi olsun ya da olmasın herkese ücretsiz hizmet sunduğunu belirten Yavuz, "Kişiler telefonla arayarak randevu alabilir ya da merkezimize uğrayabilirler. Telefonla randevuda daha önce mamografi çekilmiş mi, yaş aralığında mı gibi sorularımız oluyor ve buna göre randevu oluşturabiliyoruz" ifade etti. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar