• Haberler
  • Edirne
  • Marangoz Kiriş, atölyesinde yaptığı ürünleri Avrupa'ya ihraç ediyor

Marangoz Kiriş, atölyesinde yaptığı ürünleri Avrupa'ya ihraç ediyor

Edirne'de çocukluk yıllarında çırak olarak başladığı marangozluk mesleğinde 44 yılı geride bırakan Yılmaz Kiriş, Avrupa'ya yaptığı ürünleri ihraç ediyor.

Marangoz Kiriş, atölyesinde yaptığı ürünleri Avrupa'ya ihraç ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çırak olarak 12 yaşında marangozluk mesleğine başlayan Yılmaz Kiriş (56), zamanla işinin ustası oldu.

Mesleğinde ustalaşan Kiriş, emekli olduktan sonra kendi dükkanını açtı.

Kiriş, restorasyon çalışmalarından, camilerin yer döşemeleri ve ahşap kapılarına, minberden, mescitlere ve ibadethanelere kadar birçok işte ve restorasyonda yer aldı.

Emekli olduktan sonra açtığı atölyesinde birçok farklı çalışmaya imza atan Kiriş, Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden sipariş alıyor.

Küçük yaşlardayken marangozcu dükkanında çırak olarak mesleğe adım atan 56 yaşındaki Yılmaz Kiriş, 44 yıldır işini aşkla sürdürüyor.

Askere gitmeden önce mobilya işi yaptığını ve daha sonra da çeşitli kurumlarda şirket elemanı olarak çalışarak çeşitli eserler yaptığını söyleyen Yılmaz Kiriş, yanan müftülük binası, şimdiki böcek mektebi, Kaleiçi'ndeki tarihi konakların restorasyonu, Selimiye Camii'nin yer döşemeleri, kapıları ve imam odaları gibi birçok çalışmada yer aldığını belirtti.

Emekli olduktan sonra iş yeri açmaya karar verdiğini aktaran Kiriş, "Minber, mihrap, mobilyalar, ahşap torna işi gibi birçok iş yapmaya başladık. Yurt dışından da sipariş alıyoruz. Bulgaristan'da daha ağırlıklı. Yunanistan'da da müşterilerimiz var. Bulgaristan'da mutfak dolabı talebi çok var. Oraya çok mutfak dolabı getirdik. Buradan kendimiz montajını yapıp teslim ettik. Bulgaristan'da camiler oluyor, minber, mescitler, ibadethaneler var. Müftülük aracılığı ile bizi bulanlar oldu. Sofya'da bir iş yaptık. Onu görenlerden talepler geldi. Bulgaristan'da ibadethaneler açılmaya başladı. Cami olarak değil de küçük mescit olarak açılıyor. Edirne'de birçok camide restorasyon işlerine katıldım. Şuanda Sokullu Hamamı restorasyonunu yapıyoruz. Genelde kimsenin yapamadığı işleri yapmaya çalışıyoruz. Marangozların yapamadığı işleri bize getirdikleri oldu. Sanayide bunları bizden başka yapan usta yok" ifadelerine yer verdi.

Bulgaristan'a minber ve mihrap hazırladıklarını belirten Kiriş, tamamlandığında boyayıp vernikleyip saracaklarını ve montajını yapmak için gidip teslim edeceklerini ifade etti.

Çıraklık okulundan da gelen öğrenciler olduğunu söyleyen Kiriş, Meraklı olanları alıp yetiştirmeye ve  işi öğretmeye çalıştıklarını aktardı.

Çırak olarak kurs gören 18 yaşındaki Mert Çalar, işi yaparken çok keyif aldığını ve ustaya yardım ettiğini belirtti.  Diğer gençlerin de bu işe yönelmesi gerektiğine değinen Kiriş, bu işi yapanların sayısının çok azaldığını ifade etti.

"MESLEKTEN KOPAMIYORUM"

Emekli olması ve yaşının ilerlemesine rağmen meslekten kopamayan 67 yaşındaki Yusuf Sakallı, "10 yaşında çıraklıktan başladım ve yetiştim. Emekli olduğu halde meslekten kopamıyorum. Burada mobilya, ahşap gibi her türlü eseri üretebiliyoruz. Süsleme sanatı, restorasyon gibi işlerde çalışıyoruz" dedi.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar