Makedonya eski Cumhurbaşkanı İvanov'a 'Fahri Doktora' unvanı
Makedonya eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov'a Trakya Üniversitesi tarafından 'Fahri Bilim Doktorluğu' unvanı verildi
.
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Gjorge İvanov, "Müslüman, Hristiyan ve Yahudi Toplumlarının Bir Arada Yaşamalarını Sağlayan Osmanlı Modeli" başlıklı konferans düzenlendi.
Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferans saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Trakya Üniversitesinin tanıtım filmi seyredildi.
Üniversite orkestrası tarafından konser sonrası konuşmalara geçildi.
Edirne Valisi Yunus Sezer, konferansın konusunun dünyanın ihtiyacı olan bakış açısını yansıttığını belirtti.
Yüzyıllardır Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan milletlerinin beraber yaşadığını söyleyen Sezer, Aslında 20'nci ve 21'inci yüzyıl medeniyet tasavvuru açısından, dünyaya kazandırdığı açısından baktığımızda hiçbir şey yok. Çünkü içerisinden insan ve merhamet duygusunu soyutlamış bir medeniyet tasavvuru var. Dolayısıyla insanların birbirlerine karşı, hoşgörünün, toleransın sıfıra indiği, ferdiyetçiliğin son derece yükseldiği, aynı zamanda tüketim toplumunun dayatıldığı, insanı ve medeniyeti anlama adına birçok kavramın soyutlaşıp, anlamını yitirdiği bir dönemde yaşıyoruz. Kral Midas gibi her dokunduğu şeyin altın olmasını isteyen bir medeniyet anlayışında, 'benim neden bir çiçek bahçem yok?' diye sorgulayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Önce sahip olduklarımızı, bütün değerlerimizi yok ediyoruz, sonra bunlara 'neden sahip değiliz?' diye kendi kendimizi sorguluyoruz.” Şeklinde konuştu.
Makedonya Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. George İvanov da konferans katılımcılarına hitap ettiği için çok mutlu olduğunu vurguladı.
Orta Doğu'da yaşanan savaşların, İsrail'le Hamas arasında yaşanan savaşın, Ukrayna savaşı ve Orta Afrika coğrafyasında yaşananların barışı tehdit eden olaylar olduğunun altını çizen İvanov, “Bu savaşlar ve çatışmalar, bütün savaşların temelinde yatan konuları ve bu çatışmaların barışçıl yollardan çözüm olasılıklarını tekrar tekrar gündeme getirmektedir. Günümüzde yaşanan bütün bu savaşların nedenlerini ve sonuçlarını anlatmaya şu anda zamanımız yetmeyeceği için son 5.000 yılın olaylarına çeşitli animasyon videoları aracılığıyla şöyle bir göz atalım isterseniz. Önce Orta Doğu'nun imparatorluklar tarihine bakalım. Ortadoğu tarihi boyunca yaşanan savaş ve çatışmaların çoğu Kutsal Topraklarla bağlantılı olmuştur. Günümüzde, "Kutsal Topraklar" terimi, kabaca bugünkü İsrail devleti, Filistin devleti ve Lübnan'ı kapsayan bir bölgeyi ifade etmektedir. Bu bölge, daha doğrusu bölgedeki yerler, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam gibi tek tanrılı dinler için çok büyük bir öneme sahiptir. Yahudilik ve Hıristiyanlığın en kutsal şehri ve aynı zamanda İslam'ın üçüncü en kutsal şehri olan Kudüs, "Kutsal Topraklar" bölgesinin en önemli şehridir.” İfadelerini kullandı.
İnternet üzerinden yapılan aramada 8 milyar 60 milyon savaş kelimesinin bulunduğunu ifade eden İvanov, barış kelimesinin ise 3 milyar 100 milyon kez internet ortamında yazıldığını dile getirdi.
İnsanlığın barıştan çok savaşla ilgilendiğini söyleyen İvanov, “Hakkında belge ve kaynakların bulunduğu insanlık tarihinin son 3.500 yılı incelendiğinde, 3.200 yılın savaşlarla, bunların içinden yalnızca 300 yılın barışla geçtiği görülecektir. İlginç olanı ise, bugün yaygın olan görüş ve düşüncelerin aksine dünya tarihinde barışın Ortadoğu ve Balkanlarda en uzun süre hâkimiyet sürmüş olmasıdır” dedi. Kumru Öngün