Mağdur işçi kalmasın
Yeni çıkarılan taşeron yasasına göre çok sayıda Roman işçilerin güvenlik soruşturmaları sonucunda işten çıkarıldığını belirten Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, bu suçların Devlete karşı işlenmediğini hatırlatarak, cezasını çekmiş kişilerin topluma tekrar kazandırılması noktasında Hükümetten alınan bu kararı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi.
696 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin 24'üncü maddesinde sürekli işçi olabilmek için emekliler ve çok sayıda işçi, güvenlik soruşturmaları sonucunda işten çıkarıldığını hatırlatan Şallı, ' Taşeron yasası 696 Sayılı KHK ile kaldırıldı. Çalışan kesimin sürekli çalışma iş güvenliğinin sağlanması noktasında olumlu gelişmelerin önünü açtı. Bir anlamda çalışan kesimi iş güvenliği noktasında rahatlattı. Çok sayıda işçi, işini, aşını bir anlamda geleceğini kaybetti. Sosyal taraf göz ardı edilerek çıkarılan bu yasada güvenlik soruşturmaları kapsamında çok sayıda vatandaşımızı mağdur etmiştir.
İşten çıkarılan eski hükümlülerin işledikleri suçlar, devlete karşı işledikleri suçlarda değildir. Türkiye'de hapishanelerde yatanların 4/1 Roman. Ve yasa gereği işten çıkarılanların çoğu da Roman. Romanların sosyal sorunların aşılması noktasında işin tuhaf yanı; 2016-2021 yıllarını kapsayan Ulusal Roman Stratejik Eylem Planında yerel yönetimlerde Romanlara yönelik güvenceli işlerde istihdamın artırılması görüşü var. Bu belediyeler eylem planı doğrultusunda değil, kendileri Sosyal tarafını düşünmüşlerdir. Taşeron yasası ile bundan sonra mümkün olması zor görünüyor. Konuya bizler toplumsal olarak bakmak istiyoruz. Ama var olan bir gerçeği de görmezden gelemeyiz. İşten çıkarılanlar bir şekilde cezalarını çekmiş, topluma kazandırılmıştır. Yerel yönetimler sosyal yönünü göz ardı etmeden kendi bünyelerinde istihdam etmişlerdir.
Sürekli iş güvenliği amaçlı çıkarılan kanun hükmündeki kararname, yeni sosyal sorunların önünü açacaktır. Evine ekmek götüremeyen, okula giden çocuğunun ihtiyaçlarını karşılayamayan, kişinin mutsuzluğu, çaresizliği, gün gelir toplumda yeni sorunlar yaratır. Bu bir anlamda devlete yansır. Güvenlik soruşturmalar sonunda; işten çıkarılan Romanlar şimdilerde çocukları ile beraber sokaklarda çöp topluyor. Bizim insanımız işsiz ve çaresizlik içinde iken; soruna sessiz kalmamız asla mümkün değildir! Ülkemizde Suriyeli sığınmacılara çeşitli olanaklar sağlanırken, kendi insanımız işini kaybediyor, bizim Romanız çöplerde aş arıyor. Bu durum bir anlamda küskünlük yaratıyor. İşsizlik her birey için can yakıcıdır; Toplumsal huzursuzlukları körükler. Kişilerin psikolojilerini, aile düzenini bozar, çocukların eğitimini olumsuz etkiler. Mutlu insan, mutlu toplum olabilmenin yolu, insanımızın işi, aşı, gelecek kaygısı taşımadan var olmasıdır.
Hükümetin 696 Sayılı KHK'nin sosyal tarafı düşünerek; özellikle bir şekilde cezasını çekmiş, topluma kazandırılmış bu kişilere yönelik kararını mutlaka gözden geçireceğine inanıyoruz' dedi.