Lalapaşa'ya bağlı köylerde kanalizasyon ve şebeke incelemeleri sona erdi
Edirne İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarının 2'inci birleşimi Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Raporu, Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu Raporu hakkında bilgiler verildi.
Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyon Raporu komisyon başkanı Serdar Çığla tarafından meclise sunuldu.
Lalapaşa ilçesi köylerinde altyapı kanalizasyonlarının yapılış tarihleri köylerdeki kanalizasyon ve Arıtma Durumlarının hakkında hazırlanan raporu okuyan Çığla, Lalapaşa ilçesine bağlı köylerde kanalizasyon alt yapısının 2002-2022 yılları arasında yapıldığını hatırlattı.
Köylerde 10 haneyi geçen ve coğrafi yapısı uygun olan bölgelerde kanalizasyon altyapısı zorunlu olduğunu belirten Çığla, Çallıdere, Çömlekakpınar, Doğanköy, Hacılar, Hüseyinpınar, Ortakçı, Ömeroba, Saksağan, Sinanköy, Taşlımüsellim, Tuğlalık ve Yünlüce köylerinde kanalizasyon şebekesinde hiçbir eksiğin olmadığını söyledi.
Raporda kanalizasyon eksiği olan bölgeleri de belirten Çığla, yeni hat ve rögar kapakları gibi eksikleri bulunan köyleri açıkladı.
İl Genel Meclisi tarafından belirlenen atık su bedellerinin Köylere Hizmet Götürme Birlikleri veya muhtarlıkça metre kare fiyatından toplandığını dile getiren Çığla, oluşan bütçenin kanalizasyon ve arıtma yapılmasında kullanılması, çevre sağlığı ve doğanın korunması açısından yararlı olacağı görüşünde olduklarını ifade etti.
Hazırlanan rapordaki görüşleri meclis üyelerine aktaran Çığla, “Köylerde evsel atıkların dışında hayvan bakımı yapılan yerlerde ahır atıklarının kanalizasyona temiz şekilde akmasının sağlanmasını ve sistemin daha iyi çalışmasını sağlayacağı görüşündeyiz. İl özel idaresince Kuka makinemizle kanalizasyonlardaki arızalara seri bir şekilde müdahaleleri yapılmaktadır. Köylerimiz bu çalışmalardan memnun oldukları belirtilmektedir. Is bu komisyon çalışma raporumuz, II Genel Meclis Çalışma yönetmeliğinin 20. maddesi uyarınca, İI Genel Meclisi’nin Mart ayı toplantılarında gündeme almasını Meclis Başkanlığına arz ederiz.” Dedi.
Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu raporunu meclis üyelerine okuyan Komisyon Başkanı Erdinç Can, 'Boz Irk Sığır Yetiştiriciliği Hakkındaki' incelemek hakkında bilgi verdi.
Komisyona havale edilen, Enez Çandır, Hisarlı Orman köylerinden koruma altına alınan bölgeye özgü boz ırk sığır yetiştiriciliği ile ilgili boz ırkın korunması ve sayılarının arttırılması için ne gibi çalışmalar yapılmasının gerektiği hakkındaki rapor sonucunu okuyan Can, “Boz ırk sığırın yayılma alanının Trakya, Güney Marmara, Kuzey Ege ve Orta Anadolu'nun batı bölgeleri seyrediyor. Çevre şartlarının iyileştirildiği durumlarda hem süt hem de et verim kabiliyetlerinin artırabilir.” Dedi.