Kuşlara güvenli yuva

Edirne Valiliği, dünyanın çeşitli bölgelerinden göçen kuşlar için başlattığı '˜Leylekler Yuvasız Kalmasın' projesi kapsamında 62 adet kuş yuvasının elektrik direklerine montajını tamamladı. Keşan ve Enez ilçelerinde hayata geçirilen proje, özellikle Enez ilçesinde 232 kuş türü ve yaklaşık 50 bin kuşa ev sahipliği yapan Gala Gölü çevresinde devam ediyor. Proje hakkında açıklama yapan Edirne Vali Yardımısı Ali Uysal, elektrik direklerinin can almaması için kuş yuvalarının 1 metre yüksekliğinde monte edildiğini söyledi.

Kuşlara güvenli yuva
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği'nin 2020'de başlattığı '˜Leylekler Yuvasız Kalmasın' projesi devam ediyor. Edirne'nin Saros Körfezi'ndeki ilçeleri Keşan ve Enez'de devam eden proje kapsamında göçmen kuşlar için elektrik direklerine yuva hazırlanıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün tasarladığı yuvalar, TREDAŞ ekiplerinin çalışması ile elektrik direklerinden 1 metre yükseğe monte edilirken; kuşların elektrik akımına kapılması da engelleniyor.

Enez ilçesinde 232 kuş türü ve yaklaşık 50 bin kuşa ev sahipliği yapan Gala Gölü'nün bulunması nedeniyle kuş yuvalarının daha güvenilir olması amacıyla başlatılan projede, 52 adet kuş yuvası daha elektrik direklerine monte edildi. Enez ilçesinin Sultaniçe köyünde devam eden çalışmalar sonucu kuş yuvası sayısı 62'ye yükselirken; Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk ve Sultaniçe Muhtarı Erhan Arı, proje çalışmalarını incelediler.

'HAYVANLAR ÖLMESİN, ELEKTRİK KESİLMESİN'

Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, '˜Leylekler Yuvasız Kalmasın' projesi ile ülke genelinde önemli bir farkındalık yaratıldığını belirtirken; 'Projemize '˜Elektrik telleri can almasın' kısmını da ekledik. Çünkü elektrik tellerine yuva yapmak isteyen çoğu leylek ölüyor. Leylekler, Norveç ve Danimarka'da masallara konu olmuş bir önemli hayvanlardır. Biz de öyle bir medeniyetteyiz ki sadece kendi insanlarımıza değil, Allah'ın yarattığı tüm canlılara değer veren bir kültürüz. Hem milli, hem de dini yönden böyle bir özelliğimiz var. Biz karıncayı bile besleyen bir milletiz. Bu projede emeği geçen başta Valimiz Ekrem Canalp, Çevre ve Şehircilik Müdürü Engin Öztürk, Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş, TREDAŞ yetkililerine teşekkür ediyoruz. Yuvaları çoğaltmayı düşünüyoruz. Buradaki amaç elektrik tellerine yuva yapmaya çalışan hayvanlar ölmesin. Yukarıda olsun ki akıma kapılmasın. Ayrıca hayvanların yanı sıra zarar gören elektrik tellerinden dolayı kesintiler yaşanabiliyor. Bu projenin sadece hayvanları korumada değil, elektrik kesintilerini önleme gibi bir amacı var' ifadelerini kullandı.

'DEVAMINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ'

Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş ise 2020'nin Kasım ayında başlatılan proje çalışmalarının devam ettiğini söylerken; 'Edirne Valisi Ekrem Canalp'in öncülüğünde medeniyetin iz düşümüne istinaden çok güzel bir projenin tanıtımı için toplandık. Edirne Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü arasında yapılan protokole binaen hayata geçirilen '˜Leylekler Yuvasız Kalmasın' projesinin devamını gerçekleştiriyoruz' dedi.

'232 KUŞ TÜRÜ VE 50 BİN KUŞ VAR'

Çevre Şehircilik İl Müdürü Engin Öztürk de projenin bölge halkı tarafından olumlu karşılandığını belirtirken; 'Projemizin, yöre halkının takdirlerine ve olumlu etkilerine vesile olması, burasının göçmen kuşlarının geçiş yolu olması nedeniyle devam etme kararı aldık. Bu bölge, karada ve denizde birçok güzelliği içinde barındıran ve aynı zamanda Türkiye'nin en nadide parklarından biri olan, 232 kuş türüne ve tahmini 50 bin kuşa ev sahipliği yapan Gala Gölü Milli Parkı'nın da bulunduğu alandır. Hem halkımız, hem de TREDAŞ ekipleri leyleklere yapılan yuvalardan memnunlar. Bu konuda çok hassas olduklarını gördük. Biz bu bölgemizdeki leyleklerimiz için TREDAŞ ekiplerinin de yardımlarıyla direklere yuvaları monte ettik. Mart ve Nisan aylarında bu göçmen kuşlarımız geldiğinde yuvalarını hazır bir şekilde bulacaklar' sözlerine yer verdi.

'62 ADET YUVA MONTE EDİLDİ'

Proje kapsamında daha önce 10 adet yuvanın elektrik direklerine monte edildiğini açıklayan Öztürk; 'Şimdi de taktığımız yuvalarla birlikte bu sayı toplam 62 oldu. Bir yuvanın maliyeti 700-750 TL civarındadır. Sultaniçe köyü dışında Enez ve Keşan'ın köylerine de yuvalar takıldı. Bu bölgelerimiz kuş bölgesinin geçiş bölgesinde olduğu için özel çalışma yapılarak görevli arkadaşlar tarafından tespit edildi. Köy muhtarlarının da çok büyük destekleri oldu. Buralarda çok miktarda kuş türü olduğunu söylediler. Biz de bu kapsamda onların ve TREDAŞ ekiplerinin tespit ettiği noktalarda çalışma yaptık' dedi.

'YETKİLİLER SESSİZ KALMADI'

Sultaniçe Muhtarı Erhan Arı ise bölgeye gelen kuşların daha önce ağaçlara ve elektrik direklerine yuva yaptıklarını belirtirken; 'Böyle bir proje için talebimiz oldu. Yetkililer de sağ olsun çağrımıza sessiz kalmadı. Emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Leyleklerimiz, yazın geldiğini haber veriyor. Benzer bir projeyi Almanya'da da görmüştüm ama bizimkiler daha modern oldu. Hayvanlarımıza destek olma konusunda Avrupa'yı geçtik. Tüm hayvanlarımız değerlidir ama leyleklerimiz daha önce çok sıkıntılar yaşadı' diye konuştu.