• Haberler
  • Edirne
  • Kuraklık ve Aşırı Sıcaklar Ayçiçeği Üretimini Vurdu

Kuraklık ve Aşırı Sıcaklar Ayçiçeği Üretimini Vurdu

Trakya bölgesinde yaşanan aşırı sıcaklar, ayçiçeği üreticilerini olumsuz etkiledi. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeği üretiminde yaşanan zorlukları değerlendirdi. Üreticilerin tarlalara girerek hasada başladığı bu dönemde Prof. Dr. Kaya, 'Yüksek sıcaklıklara yakalanan ayçiçekleri yeteri kadar dane oluşturamadı. Kuraklık stresi ayçiçeğini vurdu' dedi.

Kuraklık ve Aşırı Sıcaklar Ayçiçeği Üretimini Vurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ülkenin yağ ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Trakya bölgesinde, üreticilerin "sarı gelin" olarak adlandırdığı ayçiçeği hasat dönemi başladı. Ancak bu yıl yaşanan kuraklık ve aşırı sıcaklar üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya, üretimde yaşanan sıkıntıları şu şekilde açıkladı: "Ayçiçeği, yüksek sıcaklıkların etkisiyle yeteri kadar dane oluşturamadı. Kuraklık stresi bitkileri vurdu ve istenilen kalitede yağ elde edilemedi."

Üreticiler, aşırı sıcaklar nedeniyle tarlalarındaki ürünün kuruduğunu ve verimde düşüş yaşandığını ifade etti. Ürünlerdeki yağ oranlarının da düşük olduğunu belirten çiftçiler, kuraklık ve sıcak hava koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Prof. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeği üretimindeki zorlukları şöyle özetledi: "Son yılların en kurak kışını yaşadık. Yağmurların geç gelmesi ve ardından aşırı sıcaklar, bitkilerin gelişimini etkiledi. Ayçiçeklerinin kritik dönemlerinde yaşanan kuraklık, verim kaybına yol açtı. Tabla teşekkülü ve çiçeklenme dönemlerinde aşırı sıcaklar nedeniyle oluşan kuraklık stresi, ürünün kalitesini düşürdü."

Bu yıl ayçiçeği üretiminde yaşanan düşük verim ve düşük yağ oranları, verim kaybı yaşanacağını belirten Prof. Dr. Kaya, “Ürünlerdeki bu düşüşün, önümüzdeki dönemde yağ fiyatlarına yansıması bekleniyor. Uzmanlar, iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörlerin tarım ürünleri üzerindeki etkilerinin artarak devam ettiğine dikkat çekiyor.” Dedi.