Kuraklık ayçiçeğini vurdu üreticiler endişeli

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yeterli olmayan yağışlar ayçiçeği tarlalarını kuraklıkla baş başa bıraktı.

Kuraklık ayçiçeğini vurdu üreticiler endişeli
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yılların en kurak günlerini geçiren Edirne’de ayçiçeğindeki hasat çiftçiyi mağdur ediyor.

Mevsim yağışlarının yetersiz kalması ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar çiftçilerin mağdur olmasına sebep oluyor.

Bölgede bu yıl yağışların oldukça yetersiz olduğunu dile getiren Çakır, biçilen tarlalardan kilogram başına alacakları desteğin mazot parasına yetmediklerini  dile getirdi. Konuyla ilgili konuşan Çakır, "Bunu dönüme göre verdiklerinde üreticiye bir nebze de olsa faydası olacak. 200-250 kilo biçilen yerler bu yıl 70 kilo bandında. Bölgenin büyük bir bölümü için bu durum geçerli. Yaz yağmurlarının vurması sebebiyle çok az bir bölümde kayıplar yok denecek kadar az. Genele baktığımızda her yerde büyük bir verim kaybı var.  Buğdaylarımız da 200-250 kilo aralığındaydı. Yaşanan kuraklık karşısında zor durumda kalan üretici kazanç sağlamadan ziyade borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı" Dedi.

Ayçiçeği üretiminin en önemli kaynaklarından olan yer altı sularının da yetersiz kalması, tarlalardaki kuraklığın temel sebeplerinden.  Sercan Güder

SERCAN GÜDER