Kum heykel festivali önerisi

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi ve heykeltıraş Fırat Uysal, Türkiye'deki kum heykel alanında çalışmalar gerçekleştiren 3 sanatçıdan biri. Uysal, 2006 yılında Antalya'da başladığı kum heykel festivali sanatçılığında ABD, Fransa, Portekiz gibi ülkelerden davet alırken, Edirne'ye de Kum Heykel Festivali kazandırılması amacıyla kurumlarla görüşme gerçekleştireceğini açıkladı.

Kum heykel festivali önerisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et




Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi ve heykeltıraş Fırat Uysal, Türkiye'nin önemli turizm şehirlerinden biri olma yolunda adımlar atılan Edirne'de Uluslararası Kum Heykel Festivali düzenlenmesi amacıyla kurum ve kuruluşlarla proje görüşmeleri gerçekleştireceğini açıkladı. 2006 yılında başladığı kum heykel yapımına dünyanın çeşitli ülkelerinde katıldığı kum heykel festivalleri ile geliştiren Uysal, Türkiye'deki 3 kum heykel sanatçısından biri. 2006 yılında Antalya'da düzenlenen Uluslararası Kum Heykel Festivali'nde ilk kez kum heykel yapımına başlayan Uysal, festivaldeki başarısının ardından Portekiz, Amerika, Fransa gibi ülkelerin turizm ve sanat merkezi şehirlerinde düzenlenen festivallere davet edilmiş. Uysal, 2010 yılında Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başlamasının ardından Edirne'de de kumdan heykel denemesi gerçekleştirirken, fakültede seçmeli ders olarak da eğitimini vermiş. Türkiye'nin en önemli turizm şehirlerinden biri olan Antalya'da 2006 yılında düzenlenen ilk kum heykel festivalinin ilk yılında 100 bin ziyaretçiyi ağırladığına dikkat çeken Uysal, Edirne'nin de turizmde marka şehirlerden biri olması amacıyla kumdan heykel festivalinin düzenlenebileceğini önerdi. Kumdan heykel yapımında nehir kumunun da önemli bir yer edindiğini belirten Uysal, nehirler şehri Edirne'nin festivalin düzenlenmesinde şansına dikkat çekti. Anadolu Üniversitesi Heykel Bölümü'nden mezun olmasının ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde tamamladığı yüksek lisansı ile memleketi Antalya'da 2006 yılında düzenlenen Uluslararası Kum Heykel Festivali'nde ilk kez kum heykel yapımını öğrendiğinisöyleyen Uysal; 'Kum heykel yapımında iyi işler ortaya çıkarınca da yurtdışından teklifler gelmeye başladı. Antalya'da da ayrıca Uluslararası Kum Heykel Festivali'nin devamı da oldu. 2007 yılında da Portekiz'de düzenlenen ve dünyanın en büyük 2 festivalinden biri olan kum heykel festivaline sanatçı olarak katıldım' ifadelerine yer verdi.

'Etkileyici sonuç alınıyor'

Kum heykel yapımının, heykel yapımında en eğlenceli alan olduğunu belirten Uysal; 'Ayrıca şaşırtıcıdır. İnsanlardan yıllardır en çok duyduğumuz soru, '˜Bunun içinde başka bir şey var mı? Nasıl ayakta duruyor?' oldu. Biz yaparken insanlar saatlerce izliyorlar. Diğer materyallerin aksine kısa sürede çok büyük ebatta heykeller yapılabiliyor ve etkileyici sonuç alınıyor' dedi.

'Fransa, ABD ve Portekiz'de görev aldım'

2008 ve 2009 yıllarında Fransa'nın Cannes kentinde ve ABD'de düzenlenen Kum Heykel Festivallerine sanatçı olarak davet edildiğini söyleyen Uysal; '2008-2009 yıllarında Fransa'dan bir teklif geldi. Cannes şehrinde Yahoo firmasının ana sayfasını kumdan heykel olarak yaptık. Amerika'da bilim kurgu konulu bir yarışmadan teklif geldi ve orada çalıştım. ABD ve Portekiz'de düzenlenen festivallere düzenli olarak katılmaya devam ettim. 2010 yılında da Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde de öğretim görevlisi olduktan sonra daha çok üniversite odaklı çalışmaya başladım. Üniversiteye geldikten sonra da 2011 yılında ABD'de ve 2013 yılında Portekiz'de festivallere katıldım' sözlerine yer verdi.

'Nehir kumu çok kullanışlı'

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki ilk kumdan heykel çalışmasını da gerçekleştirdiğini açıklayan Uysal;'Heykel Bölümü'nde de öğretim görevlisi olduğum için burada da bir kez kumdan heykel yapmıştım. Ayrıca seçmeli ders de düzenlemiştim. Güzel Sanatlar Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr.Ahmet Sınav çok destek vermişti. Kumdan heykel yapmak için gerekli malzemeler dünyanın her yerinde bulunabilir. Fakat biraz çaba sarf etmek gerekiyor. Çünkü kumun partiküllerinin yuvarlak değil de köşegen olması lazım ki sıkıştırınca birbirini tutsun. Kumun en önemli özelliği budur. Edirne'de de yapmadan önce kum ocaklarını gezerek bulmuştum. Nehir kumu bu konuda çok kullanışlı. Kumun içine kesinlikle hiçbir şey karıştırılmıyor. Sadece kum olması yeterli. Kumu ıslatarak ve sıkıştırıyoruz. Geriye kalan kısmı tamamen sanatçının kabiliyetine kalıyor. Heykel bittikten sonra da yağmurdan, doludan korumak için su ile karıştırılmış tutkal sıkıyoruz. Tutkal da su bazlı bir organik olduğu için doğaya zararlı bir materyalden yapılmıyor' dedi.

'Trakya kültürünü ve tarihini yansıtabiliriz'

Edirne'de de kum heykel festivali düzenlenmesi amacıyla gerekli kurumlarla görüşerek Edirne için yeni bir adım atmak istediğini söyleyen Uysal;'Festivalin büyüklüğüne göre katılacak sanatçı sayısı, yapım süresi değişir. Teması da Edirne ve Trakya kültürü ile alakalı olabilir. Tema konusunda her şeyi kullanabiliyoruz. Örneğin; daha önce '˜Hollywood' temasında çalışmıştım. Dünya harikaları, çocuk masalları temaları işlendi. Özellikle çocuk masalları teması çok rağbet görmüştü. Çizgi film karakterlerinden tutun da Osmanlı padişahlarına kadar her şey yapılabilir. Trakya kültürünü ve tarihini geçmişten günümüze yansıtacak unsurlar olabilir. Heykel boyutları organizasyon ile alakalı oluyor. Yüksekliği 4-5 metreye kadar çıkabilir ve bunun içerisinde yüzlerce heykel olabilir. Çünkü heykel sadece tek olarak yapılmıyor, etrafında çeşitli ayrıntıları da yapılıyor. Örneğin; Antalya'daki festivalde Truva Atı yapmıştık. Etrafında savaşan onlarca asker vardı. Ayrıntı işlemek çok dikkat çekici oluyor. Halkın en çok şaşırdığı şey de hiçbir şeye benzemeyen bir kum tepesinden detaylı heykeller çıkartılması oluyor' ifadelerine yer verdi.

'3 Türk sanatçıdan biriyim'

Normal ebatlı bir kum heykelin yapımında yaklaşık 30 ton kum kullanıldığını söyleyen Uysal; 'Yaptığım büyük ebatlı eserlerden olan King Kong, Hulk ya da Cengiz Han gibi kumdan heykellerde 250 ton kuma kadar çıkabilir. Kumdan heykel sanatçılığını tüm dünyada yapan toplam sanatçı sayısı şu anda 50. Bu sanatçıların arasından 3 kişi de Türk ve 3 sanatçıdan biri de benim. Antalya'daki festivalin de organize edilmesinde görev aldım' dedi.

'Halka çok çabuk ulaşan bir metot'

Kum Heykel Festivali'nin Edirne'de düzenlenmesi durumunda sanatsal açıdan halkta çok tatmin edici olacağını söyleyen Uysal;'Halka çok çabuk ulaşan bir metot. İnsanların çok ilgisini çektiği için herkes izlemek isteyecektir. Kültürel açıdan da heykelleri ve heykelde anlatılan hikâyeleri öğrenecekler. Alanın içerisinde konserler, çocuklar için atölye çalışmaları oluyor. Ayrıca alanı müze olarak da kullanabiliyorsunuz. Dünyanın pek çok ülkesinde düzenlenen festivallerde bir kafe alanı oluyor ve insanlar yoruldukları zaman da orada dinleniyorlar. Festival alanı, 4 ay boyunca izleyicilere açık olabiliyor. Burada en önemli unsurlar güvenlik, iyi özellikte kum ve organizasyonu yapacak ekiptir. Kum heykeller uzun süre dayanaklı olduğu için yapım aşamasındaki maddiyatı, yoğun ziyaretçi trafiği ile de çok kısa sürede karşılayabiliyor. Düzenlenen festivallerin sponsorları da oluyor. Ulaşım, barınma, catering firmaları sponsor oluyorlar. Kumdan heykeller dayanaklı oldukları kadar, istenildiği takdirde bozularak yeni bir tema ile farklı bir heykel de yapılabiliyor. Bunun için ekstradan malzemeye de gerek yok. Sonsuza kadar heykeli bozarak yeni bir tema ile yeni bir heykel ortaya çıkarılabilir. Her sene festivalin teması değişebilir ve insanlar yeni heykeller görmek için tekrar ziyaret edebilirler' sözlerine yer verdi.

'İlk sene 100 bin ziyaretçi giriş yaptı'

Antalya'da düzenlenen Uluslararası Kum Heykel Festivali'ne ilk yılında 100 bin kişinin giriş yaptığına dikkat çeken Uysal;'Antalya'nın nüfusu Edirne'nin 10 katı ama Edirne'ye yurtiçi ve yurtdışından gelen her turistin ve Edirne halkının mutlaka girmek isteyeceği bir festival olur. Edirne turizmine ciddi bir katkı vereceğine eminim. Eğer ciddi bir organizasyon olursa daha önceki festival deneyimlerimde tanıştığım sanatçıları Edirne'ye davet ederek festivali gerçekleştirebilir ve kente yeni bir festival kazandırabiliriz. Dünyada bu sanatı 50 kişi yapıyor ve birbirimizi tanıyoruz. Başlangıçta daha küçük ölçekli başlayarak zamanla daha da geliştirebiliriz. Edirne'de de bu festivali belirli tarihler arasında düzenleyebiliriz.İlk kez düzenlenen kumdan heykel festivalleri çok ilgi çekici olduğu için bir sonraki sene tekrar yapılması isteniyor. Hem halktan hem de yüklenici firma çok memnun kaldığı için tekrar yapmak için talep ediyor. Heykellerin yapım süresi de boyutuna göre 5 ile 10 gün arasında değişiyor. Örneğin; Cengiz Han heykelini yapmam bir hafta sürmüştü. Hulk heykelini yapmam ise 5 gün sürmüştü. Ama Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yaptığım heykeli 2 günde tamamladım. Normal bir figür, 2 günde ortaya çıkabiliyor. Farklı materyallerde gerçekleştirilen heykel sempozyumları bir ay sürerken, kumdan heykel festivalleri 15 gün sürüyor. Tabi alan hazırlanması için yapılan çalışma da 15 gün sürüyor' dedi.

'Yaz boyunca ziyaretçi çekiyor'

                Kum heykellerinin dünyada yaklaşık 30 yıldır yapıldığını söyleyen Uysal; 'Kum heykel festivalleri ise genellikle Mayıs ve Haziran aylarında düzenleniyor. Böylece turistin bol olduğu yaz döneminde izleyicilere açık oluyor. Kapanış da Ekim ya da Kasım aylarında oluyor. Alanın korunması için etrafının çevrilmesi ve bir güvenlik görevlisinin olması da önemlidir. Heykeller zarar görse bile onarımı konusunda da sorun olmuyor' ifadelerine yer verdi.