Köylü patlatmalı ocağa karşı

Edirne'nin Keşan ilçesinde birinci sınıf tarım arazisi ve orman içeren 840 hektarlık alanda kurulmak istenen patlatmalı kömür ocağı projesine karşı köylüler tarafından başlatılan kampanyada toplanan binlerce imza ve dilekçe, Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü'ne iletildi. Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Trakya'da ilk kez Keşan'da denenmek istenen projenin 5 köy ve bir mahallede başta sağlık, içme suyu, tarım ve hayvancılık olmak üzere ciddi tahribatlara neden olacağını belirtirken köylülerin projeye karşı çıktığını açıkladı. Karagöz, projeye karşı hukuksal tüm hakları kullanacaklarını söyledi.

Köylü patlatmalı ocağa karşı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı 5 köy ve bir mahallenin sınırları içinde yer alan 840 hektarlık birinci sınıf tarım arazisi ve orman içeren bölgede kurulmak istenen patlatmalı kömür ocağı projesine karşı köylüler tarafından toplanan binin üzerindeki imza ve dilekçeler, Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü'ne iletildi. Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ve patlatmalı kömür ocağı etki alanında bulunan Karacaali Köyü, Altıntaş Köyü, Maltepe Köyü, Çobançeşme Köyü, Karasatı Köyü ve Küçükdoğanca Köyü muhtarları, köylüler tarafından başlatılan kampanya kapsamında toplanan imza ve dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim ederken; basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

Çobançeşmesi Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada kampanyada 200 dilekçe ve binin üzerinde imza toplandığını belirtirken; Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş ise köylülerin projeye şiddetle karşı çıktığını söyledi. Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz de patlatmalı kömür ocağı projesinin Trakya'da ilk defa Keşan'da denenmek istendiğine dikkat çekerken; projeye köylülerin yanı sıra Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi'ne de sınır olması nedeniyle Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile Keşan Ticaret Borsası'nın da karşı olduğunu söyledi.

Çobançeşmesi Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, köylülerin projeye karşı olduğunu söylerken; 'Bu projenin köyümüze verebileceği tahribat ve hasarlardan ötürü, tarım ve hayvancılığımıza büyük zarar verebileceğini düşünüyoruz. İnsan sağlığına çok daha fazla zarar verebileceğini düşünüyoruz. Patlatma ile ilgili olabilecek tozlanma, titreşim, sarsıntının köyümüze yüksek derecede zarar verebileceğini düşünüyoruz. Çünkü patlatma sahası, köyümüz sahasına çok yakındır. Biz, bu projeye karşıyız. Projenin iptal edilmesi için imza topladık. Halkımız 200 tane dilekçe verdi. Diğer çevre köylerden de binin üzerinde imza topladık. Umarım yetkililer sesimizi duyar' ifadelerine yer verdi.

'Gelirlerimizi kaybedeceğiz'

Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş ise patlatmalı kömür ocağı projesinden 5 köy ve bir mahallenin etkileneceğini açıklarken; 'Biz, 5 köyden binin üzerinde itiraz dilekçesi topladık. Köylerimizin en önemli geçim kaynağı başta tarım olmak üzere arıcılık ve hayvancılıktır. Bu patlamadan dolayı gelirlerimizi kaybedeceğiz. Bu nedenle bu projeye şiddetle karşıyız. Binin üzerinde imza topladık ve gereğini yetkililere bildireceğiz' dedi.

'Köylülerin onayı yok'

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz de 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Edirne İl Müdürlüğü'nün internet sitesinde patlatmalı linyit kömürü çıkarılmak istendiğine dair duyuru yapıldığını söylerken; 'Öncesinde '˜ÇED gerekli değildir' kararı söz konusuydu. Yine aynı köyler ve muhtarlarla binin üzerinde imza toplanıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz iletildi. Oradan gelen karar, '˜ÇED gereklidir' şeklinde oldu. Şu anda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde onun duyurusu yapıldı. Biz, köylüler olarak buna karşıyız. Keşan Kent Konseyi olarak bizim yaptığımız ise sadece öncülüktür. Çünkü hem Keşan Kent Konseyi, hem de Trakya Kent Konseyleri Birliği olarak biz; yaşanabilir çevreden, doğadan, kentten yanayız ve bu yerlerin tahrip ve talan edilmesine hiçbir zaman olumlu görüş belirtmedik. Keşan Kent Konseyi olarak Saros limanına yapılmak istenen FSRU limanı ile ilgili de çalışmalarımız var. Bu proje ile ilgili Edirne Tabip Odası Başkanı ve bir hukukçu ile köyleri gezerek toplantılar yaptık. Köylülerden hiç kimsenin onayı söz konusu değil. Hatta köylüler, '˜5 köyde binin üzerinde insan burada yaşıyoruz. Dedelerimizden kalmış bir yer. Karşımızda bir tek patron var. Biz binlerce kişiyiz. Devletimizin bizden yana bir şeyler göstereceğine hiç kuşkumuz yoktur.' diyorlar' sözlerine yer verdi.

'Söz verdikleri düzenleme Edirne'de yok'

Patlatmalı kömür ocağı projesinin raporuna dikkat çeken Karagöz; 'Bu projenin raporunda, üst taraftan 1-1,5 metrelik tarım toprağını alacaklarını, daha sonra toprağın 50-60 metre delineceğini, delindikten sonra nitrat gübresi ve mazot vs. karışımıyla patlatılacağı yazıyor. Daha sonra kömür alınacak ve günde bin ton kömür çıkarılması hedefleniyor. Her gün düzenli 16 saat çalışma planlanıyor. Rezervin 26 yılda biteceğinden söz ediyorlar. Bittikten sonra yine aldıkları verimli tarım toprağını tekrar yayacak ve ağaç dikeceklermiş. Bu her şeyde söyleniyor. Mecidiye taş ocakları için de söyleniyor. Oraya da itiraz edildi. Şu anda orası da kurtuldu gibi görünüyor. Oradaki çukurları, rezaleti, talanı ve yağmayı ziyaret edenler görebilir. Edirne merkez ilçe bölgesinde de patlatmasız çıkarılan açık işletme kömürleri var. Aynı söz var ama terk ettikleri ocaklarda söz verdikleri gibi bir düzenleme söz konusu değil' dedi.

'6-7 şiddetinde deprem etkisinde'

Patlatmalı kömür ocağı projesinin Trakya'da ilk defa Keşan'da denenmek istendiğini açıklarken; 'Trakya'da böyle bir şey yok. Patlatıldığında ise 6-7 şiddetinde deprem etkisinden söz ediliyor. Bir defa tarım ve hayvancılık bitecek. Geniş, verimli, birinci sınıf bir tarım arazisi ve aynı zamanda ormanlık alan, milyonlarca canlı söz konusu. İşin ilginç tarafı 200 metre mesafede Karasatı Göleti var. Bu patlatmada o gölette su kalmaz. Karacaali Köyü'nün içme suyunun kaynağı bu alandadır. Patlatıldığında büyük olasılıkla o köy, içme suyunu kaybeder, yataklar değişir. Değişmese bile patlatmada katmanlar kırılacağı için o katmanlar arasında çeşitli şeylerin içme suyuna karışma olasılığı çok yüksektir. Ulaşım anlamında da ciddi anlamda sorun yaşanacak. Çünkü patlatma sırasında en az 6 saat köy yolları kapatılacakmış. Yani orada hayat duracak. Onların raporunda bunlar var. Bizim kendimizden dolayı söylediğimiz bir durum söz konusu değil' ifadelerine yer verdi.

'Ticaret Odası ile Borsa da karşı'

Karagöz, dünya ölçeğinde gerçekleştirilen araştırmalarda açık işletme ile kömür çıkarılan bölgelerde nüfusun asgari yüzde 40'ının bölgeyi terk ettiğinin ortaya çıktığını açıklarken; 'Her türlü tozuşmadan kaynaklı hastalığın da önü açılmış olacak. Dolayısıyla 5 köy ve Keşan'ın Paşayiğit Mahallesi'nde olumlu bakan bir yurttaş bile yok. İşin ilginç tarafı bu proje, Keşan'ın Tarımsal Organize Sanayi Bölgesi'ne de sınırdır. Dolayısıyla Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Keşan Ticaret Borsası da bu projeye karşıdır. Keşan ve çevresinde bu projeye onay veren yok. En garip tarafı da çıkarılacak kömür, Trakya'nın en kötü kömürüdür. Kalorisi son derece düşük, kükürt oranı ise son derece yüksektir. Gerçekten çok değerli, bu ülkenin ekonomisine ve kalkınmasına ciddi anlamda katkı sunacak bir maden söz konusu olsa ülke yararı için göz yumalım ama şu anki haliyle toprağın altından çıkacaklarla üstünü kıyasladığınız zaman, toprağın üstü binlerce kat daha değerlidir. Şimdi dilekçelerimizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne vereceğiz ve süreç gidebildiği yere kadar gidecek. ÇED ile ilgili bu kararı geri çekmezler ve ÇED halkın katılım toplantısı olursa, ona da aynı şekilde bütün köylüler olarak karşı duracağız. Oradan da olumlu bir şey çıkarsa yargı yoluna gidilecek. Süreç, hukuksal anlamda ne hak varsa bütün haklar kullanılarak mücadele sürdürülecek' dedi. Açıklamaların ardından Karagöz ve köy muhtarları, dilekçeler ve imzaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ilettiler.