• Haberler
  • Edirne
  • Köprü sayısı 2'ye çıkarılacak, geçişler hızlanacak

Köprü sayısı 2'ye çıkarılacak, geçişler hızlanacak

İpsala ve Kipi (Bahçeköy) sınır kapıları arasındaki Meriç Nehri üzerinde yapılması planlanan ikinci köprü, geçişleri hızlandıracak. Yapılması planlanan köprünün geliş-gidiş olmasıyla birlikte yoğunluk azalacak, sınır kapılarında bekleme süresi düşecek.

Köprü sayısı 2'ye çıkarılacak, geçişler hızlanacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1958 yılında yapılan ve İpsala ve Kipi sınır kapıları arasında bulunan köprüde taşıt trafiğinde oluşan yoğunluk nedeniyle zaman zaman ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Bu konuda yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye ile Yunanistan anlaşmaya vardı ve sınır kapıları arasında ikinci bir köprü yapmaya karar verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısı kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan'da Başbakan Kiryakos Miçotakis ile görüşmesi sırasında da gündeme gelen projenin öneminin vurgulandığı belirtilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretinin ardından iki ülke arasındaki ortak projeler hız kazandı.  Türkiye ile Yunanistan arasında İpsala- Bahçeköy (Kipi) sınırında bulunan karayolu geçiş köprü sayısı ikiye çıkarılacak.

İpsala Sınır Kapısı ile Yunanistan'ın Kipi Gümrük Kapısı arasında yer alan Meriç/Kipi Köprüsünden yılda yaklaşık 2 milyondan fazla yolcu ve 200 binden tır geçiş yapıyor.İpsala Sınır Kapısı'ndan Kipi Sınır Kapısı'na kadar 1,5 kilometre mesafede yapılması planlanan köprü hem yolcu geçişini, hem de yük taşımacılığını hızlandıracak.

Geçişlerin hızlanmasıyla birlikte iki ülke arasındaki yıllık ticaret hacminin de artması bekleniyor.

"YENİ KÖPRÜ ÇOK İŞİMİZE YARAYACAK"

Fransa'ya taşımacılık yapan tır sürücüsü Sinan Karlıtepe, mevcut köprüden 2 tırın aynı anda geçişi olmadığı için çok zaman kaybı yaşadıklarını belirtti.

Yeni köprünün işlerine daha fazla yarayacağını belirten Karlıtepe, "Geliş gidiş olacağı için yoğunluğumuz azalacak. Yoğunluğumuz azaldığından dolayı geçişlerimiz daha rahat olacak. Buradaki bekleme süremiz de düşecek" dedi.

Almanya'ya yük taşıyan Uğur Bağcı, yeni köprüyle bekleme sürelerinde azalma yaşanacağını aktardı. Bağcı, daha hızlı geçiş yapacakları için yoğunluğun azalacağını ifade etti.

Gelecek yıl yapımına başlanması beklenen köprünün çift gidiş geliş şeklinde 4 şerit olarak yapılması planlanıyor. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar