Konut kiralarında TÜFE dönemi

Yüksek enflasyon döneminde kiracıları korumak amacıyla yapılan  ve 2 yıldır kullanılan 'yüzde 25 zam oranı' sona erdi. Kira artışı tekrardan TÜFE ortalamasına göre yapılacak. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, ev sahibinin bu üst sınırı aşamayacağını, zam dönemi Temmuz öncesi olan kiracılardan yeni bir artış talep edilemeyeceğini vurguladı.

Konut kiralarında TÜFE dönemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de kiracıların bir süredir gündeminde olan yüzde 25’lik kira zam sınırı kaldırıldı.  Artık kira artışında TEFE TÜFE oranı gözetilerek zam yapılacak.

Kiralık konut için TEFE TÜFE dönemi konusunda açıklamada bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, "TÜİK tarafından açıklama enflasyon oranlarına göre Temmuz ayında sözleşmesi yenilenecek olan kiracılara ev sahipleri yüzde 65,07 oranında zam yapılabilecek. Bundan sonraki süreçte ev sahipleri, daha önce de olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalamasına göre kira ücretlerine artış yapacak. Yüzde 25 sınırın uygulandığı dönemde birçok sıkıntılar yaşandı. Ama artık TEFE TÜFE ile enflasyona göre kira fiyatlarında yükselişler yaşanacak" dedi.

Uzun süredir kira artışlarında göz önünde bulundurulan yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz itibariyle sonlandı. Yeni bir döneme girildiğine değinen Çeker, yüzde 25 zam sınırı yüzünden ev sahibi ile kiracılar arasında gerginliklerin yaşandığını ve yeni uygulamayla bu kargaşanın sonlanmasını hedeflediklerine değindi.

Yeni dönemde ev sahiplerinin memnun olacağını belirten Çeker, Temmuz ayında kira sözleşmesi yapacak olan ev sahibinin yüzde 65 ve TEFE-TÜFE üzerinden değerlendirileceğini vurguladı.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN