Kömür ocağı Meclis gündeminde

Edirne İl Genel Meclisi, Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyündeki birinci öncelikli korunacak tarım alanına planlanan linyit ocağı ve lavvar, kurutma, paketleme tesisi projesini gündeme getirdi. AK Parti, CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin teklifiyle gündeme alınan proje, oy birliğiyle Çevre ve Sağlık Komisyonu'na sevk edildi.

Kömür ocağı Meclis gündeminde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyünde ÇED süreci başlatılan linyit ocağı ve lavvar, kurutma, paketleme tesisi projesi, Edirne İl Genel Meclisi'nde gündeme geldi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Partili meclis üyelerinin projenin meclis gündemine alınması teklifini, Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş okudu.

AK Parti İl Genel Meclisi İpsala Üyesi İsmet Özçifçi, CHP İl Genel Meclisi Uzunköprü Üyesi Ahmet Sarıgül, Lalapaşa Üyesi Halil Akdağ, Keşan Üyesi Erdinç Can, Meriç Üyesi Zafer Sunter, Süloğlu Önder Cin ve İYİ Parti İl Genel Meclisi Süloğlu Üyesi Hüseyin Erbay tarafından verilen öneride, projenin bölgeye etkilerine dikkat çekildi.

'DAHA ÖNCE HAYATİ TEHLİKE YAŞADILAR'

Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş tarafından okunan gündem önerisinde, projenin ÇED sürecinin başlatıldığını belirtirken; 'Bölge halkı daha önce açılan vahşi kömür çıkarma çalışmaları sonucunda sağlıklarına, çevreye ve gelecek nesillere verdiği hayati tehlikeyi bizzat yaşamış olup; şimdi daha büyük bir işletmenin kurulmasına karşı bu projenin başlatılmaması için hukuksal yollara başvurmaya başlamışlardır. Atalarımız, çağlar boyu bu topraklarda tarım meralarında hayvancılık yaparak bölgenin beslenme ihtiyaçlarını sağlamışlar, kendi geçimlerini karşılamışlar, derelerinde balık tutmuş, yüzmüş, piknik yapmışlardır. Ama son çeyrek yüzyıldır yanlış tarım politikaları nedeniyle ürünleri para etmediği için köylerden kentlere göç ederek fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başlamışlardır' ifadelerini kullandı.

'CANLI YAŞAMI YOK EDİLMEKTEDİR'

Trakya'da son yıllarda hızlı bir biçimde tarım topraklarında maden ocaklarının açılmaya başlandığına dikkat çekilen öneride; 'Enerji değeri yüksek olmayan bu ürünlerin hem çıkarılması, hem de ıslatılıp yıkanarak yapılan işlemlerden sonra ortaya çıkan hava, su ve toprak kirliliğinin çevreye yaratacağı geri dönüşsüz zarar, tarım ve hayvancılık ile her türlü canlı yaşamına zarar vermektedir. Yerin altından çıkacak ürünün geliri şirketlere akarken, yer üstündeki toprak ve canlı yaşam yok edilmektedir. Topraklarımızı, havamızı, suyumuzu, her türden canlı yaşamını gelecek nesillere güvenle aktarmak üzere sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza tehdit oluşturan bu faaliyet hakkında gerekli araştırma ve incelemelerin yapılması için gerekli komisyonun görevlendirilmesini arz ederiz' sözlerine yer verildi.

OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Geçmiş, gündem önerisini okumasının ardından Meclis gündemine alınması ile Çevre ve Sağlık Komisyonu'na havale edilmesi tekliflerini Meclis onayına sundu. Meclis, projenin Meclis gündemine alınması ile komisyona sevk edilmesini oy birliğiyle kabul etti.

BİRİNCİ ÖNCELİKLİ KORUNACAK TARIM ALANI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'ne ait internet sitesinden ÇED sürecinin başlatıldığı duyurulan projenin tanıtım dosyasına göre; yerüstü linyit ocak işletmesinden yılda 350 bin ton tüvenan linyit kömür üretimi yapılması planlanıyor. Ocaktan alınan tüvenan kömür, ruhsat sahası üzerinde kurulacak Lavvar-Kurutma-Paketleme Tesisinde işleme tabi tutulacak. Alanının bir kısmının tarım ve mera alanı üzerinde bulunduğu projede, ocak alanının 200 metre güneyinde Balkan Şehitliği, 720 metre güneydoğusunda Geçkinli köyü, bin 650 metre kuzeyinde Geçkinli göletinin bulunması dikkat çekti. Projede Lavvar-Kurutma-Paketleme tesisi ise Geçkinli göletine bin 380 metre ve Geçkinli köyüne de 2 bin 600 metre yakınlıkta kurulacak. Yaklaşık 117 hektarlık yerüstü linyit ocağı işletilmesinin planlandığı projede, ocak alanının yaklaşık 11 yıl işletileceği belirtildi. Edirne 1/250.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'na göre proje alanı, '˜Tarımsal açıdan birinci öncelikli (mutlak) korunacak alanlar' üzerinde kalıyor. 

Bakmadan Geçme