Kömür işletmesi Vali'de

Demirhanlı Köyü Ortaburun Merası'ndaki kömür işletmesinin uygulamaları sonucunda Demirhanlı, Musabeyli ve Hacıumur köylerindeki üreticileri etkilenmesinin ardından önceki gün gerçekleştirilen eylemle ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, konuyu Edirne Valisi Günay Özdemir'e ilettiğini açıkladı. Akgün, tüm mağdurları Vali Özdemir ile görüşmeye davet ederek 'Çiftçi yalnız değil' dedi.

Kömür işletmesi Vali'de
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Akgün, Demirhanlı Köyü Ortaburun Merasında köy sakinlerinin tepkisini çeken kömür işletmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Köylüler tarafından işletmenin çalışmaları sonucunda dere yatağının bozulduğu, meranın yüzde 20'si ile dere kıyısındaki tarlaların yüzde 50'sinin su altında kaldığı iddia edilerek tepki gösterilen kömür işletmesi ile ilgili açıklama yapan Akgün, konuyu Edirne Valisi Günay Özdemir'e aktardığını söyledi.

Demirhanlı, Musabeyli ve Hacıumur köylerini etkileyen olayla ilgili köylülerden aldığı haberler neticesinde Vali Özdemir'i ziyaret ettiğini söyleyen Akgün; 'İlk olarak Sayın Valimiz ile paylaşmak istedim. Dün (önceki gün) sabah itibariyle konuyla ilgili Sayın Valimizi bilgilendirdik. Kendisi de bazı yönlendirmeler yaptı. Sayın Valimiz de olayın takipçisidir. Çiftçimizin ilk önce gidip Tarım İl Müdürlüğü yetkilileriyle görüşüp, bu konuyla ilgili tespit yaptırmalarını istedi' ifadelerine yer verdi.

Toplamda 500 dönümlük bir arazi ile tarihi bir köprünün de sular altında kaldığı olayla ilgili tepki gösteren Akgün; 'Edirne, dünyanın demokrasiye en çok inanan, insan haklarına saygılı insanların yaşadığı bir yerdir. Ama buraya Anadolu'dan gelip de bu insanların sorumsuzca ekmekleriyle oynanmasına da bizim koyacağımız tepki çok sert olur. Sen, orada insanları hiçe sayarak, o insanın 30-35 dönüm tarlasına zarar vermişsin, yol yapmışsın, kanal açmışsın, toprak dökmüşsün. Bu anlayış Edirne ve Trakya'da yaşamaz, yaşayamaz' dedi.

'Çiftçi yalnız değil'

Trakya insanının ekmeğiyle oynanmaması gerektiğini belirten Akgün; 'Bizim bir özelliğimiz vardır; bıçak kemiğe dayanmadan bir şey yapmayız. Ama bırak kemiğe dayandığı zaman da Edirne ve Trakya insanının neler yaptığını tarih boyunca bütün herkes tarafından bilinir. Buralara bir yerlerden gelip, bu insanların ekmeğiyle oynamasınlar. Yoksa kendi ekmeklerinden olurlar. Bunu da yaparız. Oradaki çiftçi yalnız değil. Onlar asla ve asla mağdur olmayacaklar. Biz de seçilmiş insanlar olarak elimizden gelen bütün imkanları kullanacağız' sözlerine yer verdi.

'Valimizin kapısı herkese açık'

Vali Özdemir'in haksızlığa uğrayan Edirneliler ile ilgili çok hassas olduğunu söyleyen Akgün; '1 gün önce bölgedeki üreticilerden aldığım şikâyet doğrultusunda konuyu hemen Sayın Valimize ilettim.  Sayın Valimiz de konunun takipçisidir. Sayın Valimizin bize aktardıklarını, biz de oradaki üretici arkadaşlarımıza ilettik. İnşallah en kısa zamanda mağduriyetleri giderilecektir. Edirne'mizin neresinde olursa olsun, ticarette, tarımda, hayvancılıkta bu şekilde haksızlığa uğrayan varsa Sayın Valimizle görüşebilir. Bu konularda çok hassas bir Valimiz var. Bu şekil olaylar iyice mağdur olduktan sonra olmasın.  Valimizin kapısı İl Genel Meclis Üyeleri'ne de, Edirne'mizin bütün muhtarlarına da açık' dedi.

Tüm mağdurlara seslendi

Akgün, açıklamalarında Edirne'de mağduriyet yaşayanlara seslenerek; 'Oradaki vatandaşlarımız, mağduriyetleri başladığı anda köy muhtarlarıyla gelip bu konuyu Sayın Valimize aktarabilirlerdi. Sayın Valimize konuyu ben aktardım ve çok etkilendiğini fark ettim. Bu şekil olaylarda Sayın Valimiz ulaşılmaz bir insan değil. Özellikle köy muhtarlarına karşı çok hassas, kibar ve nazik bir Valimiz var. Hiç görüşememe diye bir şey yok, yeter ki makamında olsun. Mutlaka 1-2 saat içinde, ne kadar programı sıkışık olursa olsun bütün seçilmiş insanlarla görüşen, milletinin de dertlerini dinleyen bir Valimiz var. Köylünün valisi de köy muhtarlarıdır. Bu şekilde mağdur olanlar, köy muhtarlarıyla birlikte gelsinler' ifadelerine yer verdi.

Kömür işletmesinin uygulamalarının Demirhanlı, Musabeyli ve Hacıumur köylerini etkilemesinin ardından köylüler, ellerindeki dövizlerle alanda eylem gerçekleştirmiş, kömür işletmesine tepki göstererek zararlarının karşılanmasını ve işletmenin doğaya saygılı olmasını istemişlerdi.