Komisyonlar dört raporu karara bağladı

Edirne İl Genel Meclisi Ekim ayı toplantılarının son oturumu gerçekleşti ve komisyonlar tarafından hazırlanan dört rapor karara bağlandı

Komisyonlar dört raporu karara bağladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantı, bir önceki birleşime ait tutanak özetlerinin okunması ve yoklamanın alınmasıyla başladı. Plan ve Bütçe Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu, Şehitlikler ve şehit ailelerini koruma komisyonları tarafından hazırlanan raporlar meclis üyelerine sunuldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun sunduğu Edirne İl Özel İdaresi 2025-2029 stratejik planı, Komisyon Başkanı Şenol Kılıç tarafından tanıtıldı. Kentin öncelikleri, bütçe imkânları ve kaynak durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilen plan oy birliği ile kabul edildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı “Lokanta ve kasap amaçlı ticaret alanı imar planı” da Komisyon Başkan Yardımcısı Ata Tülü tarafından meclise sunuldu.

Gastronomi turizminin son yıllarda Edirne için önemini arttıran turistik bir faaliyet olma yolunda ilerlemesi ve valilik, Trakya Kalkınma Ajansı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile diğer paydaşların bu konuda çeşitli tanıtım faaliyetleri yürütmesi, tava ciğerin yanında et ürünlerinden köfte, sucuk ve kavurmanın Edirne mutfağında öne çıkan ürünlerden olduğunu söyleyen Komisyon Başkan Yardımcısı Ata Tülü, "Yerel bir ürünün tanıtımı ve markalaştırılması açısından değerlendirildiğinde ekonomik etkinlik düzeyi açısından tarım, turizm ve hizmet potansiyellerini maksimum düzeyde değerlendiren bir yaklaşımla yerele özgü doğal, kültürel değerleri sürdürülebilirlik çerçevesinde değerlendirerek kullanan ve yerel halka sosyo-ekonomik yarar sağlayan faaliyetleri teşvik etmek plan ana yaklaşımının bu çalışmaya dayanak alındığı görülmüştür." ifadelerine yer verdi. Karar oy birliği ile kabul edildi.

Merkez ilçe, Süloğlu ve Lalapaşa ilçelerinde taşımalı eğitim hakkındaki, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Serdar Çığla tarafından meclis üyelerine okundu.

Meriç ilçesine bağlı Ede Köy’de bulunan şehitliğin tarihçesi ve bugünkü durumu Şehitlikler ve şehit ailelerini koruma komisyonu tarafından hazırlanan raporu Komisyon Başkanı Sezgin Gündoğdu tarafından meclis üyelerine okundu.

Söz konusu raporda 1’inci Balkan Savaşlarından bir ay sonra Kasım 1912’de Ede Köy’de Rum çeteleri tarafından köy halkını katlettikleri belirtildi. Bulgar Ordusu’nun işgali altındaki köydeki tüm Müslüman Türk halkının işkence ve tecavüzlere uğradığını ortaya kondu. Bölgede herhangi bir şehitlik olmadığı da raporda ifade edildi.

Fahrettin Baydar