Koca Sinan'a buruk anma
Vefatının 433'ncü yılında, mimarinin ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mimarlarından biri olan Mimar Sinan, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Edirne Temsilciliği tarafından heykeli önünde anıldı. Anma etkinliğinde, 'Selimiye Camii Meydanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi ivedilikle sonuçlandırılmalı' çağrısı yinelenerek buruk şekilde anıldı.
Edirne'ye UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Selimiye'yi kazandıran dünyaca ünlü Mimar Koca Sinan, heykeli önünde düzenlenen basın açıklamasıyla anıldı. Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne Temsilciliği tarafından düzenlenen anma etkinliğinde konuşan TMMOB Mimarlar Odası Edirne İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Serap Yüksel, 'Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği olarak her sene belirlenen bir tema doğrultusunda, bir dizi etkinlikler ile Mimar Sinan'ı anlamaya ve anlatmaya çalıştık. Türk kültür ve uygarlık tarihinin yetiştirdiği en büyük değerlerden olan Mimar Sinan, dört padişah saltanatına isabet eden dönem boyunca birçok eserlere imza atmıştır. Bilindiği üzere Mimar Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii Edirne'mizde bulunmaktadır. Selimiye Camii, yaratıcı dehanın başyapıtı olarak '˜Üstün evrensel değer' taşıması tüm dünya tarafından kabul edilmiş ve UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine dahil edilmiştir. Özellikle son 3-4 senedir; Oda olarak Mimar Sinan, Selimiye Camii ve Selimiye Camii Meydanını gündemde tutmaya çalıştık. Selimiye Camii Meydanı'nın kimsenin mülkiyetinde olmadığını, marka kent olmak adına bu alanın ivedilikle düzenlenmesi gerektiğini, bu alanın gerçek sahiplerinin tüm insanlığın olduğunu dile getirdik. Bilahare meydan için hazırlanan Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesini sonuçlandıramıyorsak, içinde bulunduğumuz alanı Sinan'a ve Selimiye'ye yakışır hale getiremiyorsak bir şeylerin yanlış gittiğini ifade ettik. Üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen maalesef ve üzülerek görüyoruz ki, alanın düzenlenmesi yönünde halen bir şeyler yanlış gitmeye devam etmektedir. Ve bir kez daha tekrar ediyoruz; Kültür varlıklarımıza sahip çıkmak, Mimar Sinan'a ve ustalık eseri Selimiye Camii'ne saygı göstermek adına; '˜Selimiye Camii Meydanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi' ivedilikle sonuçlandırılmalıdır. Bu konu ile ilgili kısır çekişmelere son verilmeli, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ortak hareket ederek alanın düzenlenmesi için bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda; Meslek odaları olarak kamu kurum ve kuruluşlarına her türlü destek olmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ederiz. Dünya yapı sanatının büyük dehası Mimar Sinan'ı vefatının 433'üncü yılında saygıyla anıyor, tüm karar vericileri ve kamu kurum ve kuruluşlarını kültürümüze sahip çıkmaya davet ediyoruz' dedi.
'YAKIŞIR
BİR DÜZENLEME İSTİYORUZ'
İnşaat Mühendisleri
Odası Edirne Temsilcisi Kadir Aydoğdu ise Sinan'ın Osmanlı döneminde 49 yıl baş
mimar olarak görev yaptığını hatırlattı. Aydoğdu, Sinan'ın eserlerinden
kesitler sunarak yaptığı konuşmasına şöyle devam etti; 'Mimar Sinan'ın en büyük
eseri ise kuşkusuz 86 yaşında yaptığı ve '˜ustalık eserim' diye takdim ettiği,
tüm heybetiyle arkamızda yer alan Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan
Selimiye Camii'dir. Ayrıca, 1573'te Ayasofya'nın kubbesini onararak, çevresine
takviyeli duvarlar yapmış zemin iyileştirmesi ve temel güçlendirmesiyle, eserin
bu günlere sağlam olarak gelmesini sağlamış ve günümüze de ışık tutacak önemli
mühendislik çalışmaları gerçekleştirmiştir.
Mimar Sinan'ın en önemli mühendislik eserlerinde birisi de 1530, 1534 yıllarında
inşa edildiği bilinen Edirne'nin su ihtiyacı için yapılan Taşlımüsellim Su Yolu'dur.
6 kilometre Sinanköy kolu ve 15 kilometre Taşlımüsellim kolu birleşiminden
sonra Edirne 'ye ulaşan yaklaşık 50km uzunluğu bulunan Taşlımüsellim su yolu ne
yazık ki kurumlarımız tarafından gereken ilgiyi görmemektedir. Şu an ki durumu
itibariyle, insan müdahaleleri, çevre etkileri ve doğa tahribatıyla
Taşlımüsellim su yolu yer yer tahrip olmuş durumda, kaderine terk edilmiştir.
Ancak halen kendi cazibesiyle su taşıdığı bölümleri de bulunmaktadır. Büyük
Usta Mühendis Mimar Kocasinan'a karşı sorumluluğumuz gereği biran önce
Taşlımüsellim su yolu ilgili kurumlar tarafından sahiplenilmeli, gerekli
restorasyon çalışmaları yapılarak Edirne'nin tarih, kültür envanterine dahil
edilmelidir.
Mimar Sinan'ın şaheseri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Selimiye Camii alan düzenlemesinin ise halen yapılamaması, kentlilerimiz ve Sinan'ın öğrencileri inşaat mühendisleri olarak bizleri derinden üzmektedir. Kentimizin karar vericilerinden bir talebimiz de biran önce Selimiye Camii çevresinin Sinan'ın ustalık eserine yakışır bir düzenlemeye kavuşturulmasıdır.'