• Haberler
  • Edirne
  • Kızılay kan bağış merkezi doktorundan vatandaşlara çağrı

Kızılay kan bağış merkezi doktorundan vatandaşlara çağrı

Soğuk havaların etkisini göstermeye başlaması ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte Edirne'de kan bağışı sayıları oldukça azaldı. Hastalara kan yetiştirmekte zorlandıklarını belirten Kızılay Kan Bağış Merkezi Doktoru Erhan Aksoy, vatandaşlara çağrıda bulundu.

Kızılay kan bağış merkezi doktorundan vatandaşlara çağrı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kızılay Edirne Şubesi, kış mevsimi dolayısıyla azalan kan stoklarını arttırmak için harekete geçti. Türk Kızılay Edirne Şubesi Kan Bağış Merkezi tarafından Saraçlar Caddesi’nde kan bağış çadırı kuruldu. Okullarda, üniversite yurtlarında, emniyette, askeri birliklerde ve çeşitli kurumlarda çadır kuran Kızılay, vatandaşların yoğun olduğu noktalarda da özellikle hafta sonları kan bağışı kabul ediyor.

"KAN ACİL DEĞİL, SÜREKLİ BİR İHTİYAÇTIR"

Kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten Edirne Kızılay Kan Bağış Merkezi Doktoru Erhan Aksoy, "Bugün ülkemizde her 10 saniyede bir kana ihtiyaç oluyor. Maalesef havaların soğuduğu bu dönemlerde çok ciddi kan stoku problemi yaşıyoruz. Vatandaşlarımıza sağlıklıyken kan bağışında bulunması için çağrıda bulunuyoruz. Lütfen sağlıklıyken kan bağışında bulunun ki ihtiyaç olunca aramak zorunda kalmayın diyoruz. 1 kan 3 can diyerek herkesi kan bağışında bulunmaya bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Askeriye, emniyet, milli eğitim, üniversite gibi tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte iş birliği içerisinde kan bağış etkinlikleri düzenleyerek çalışmalar yaptıklarını söyleyen Aksoy, "Merkezin yanı sıra Keşan, İpsala, Lalapaşa, Süloğlu gibi ilçeler dahil tek tek dolaşarak meydanlarda kan bağış organizasyonları yapıyoruz. Ancak havaların soğuması ve kış mevsiminin başlamasıyla birlikte kan bağış rakamları istediğimiz seviyede değil. Geçen yıla göre kan bağış oranlarında düşüş yaşanıyor.  Hastalarımıza kanları yetiştirmekte zorlanıyoruz. O yüzden vatandaşlarımızı hastanede yatan insanlar adına duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

"YETERLİ KAN BULUNAMAYINCA AMELİYATLAR ERTELENMEK ZORUNDA KALIYOR"

1 kan bağışı ile bile 3 insanın hayatına dokunulduğunu ve hayat verildiğini hatırlatan Aksoy, "O yüzden vatandaşlarımızdan 1 kişi de ben olmalıyım diyerek hareket etmelerini istiyoruz. Yeterli kan bulunamayınca ameliyatlar ertelenmek zorunda kalıyor, hastalar mağdur oluyor. Bu vesileyle herkesi O 1 kişi benim düşüncesi ile yola çıkmaya davet ediyorum. Kan bağış merkezimizde de sürekli olarak hizmet veriyoruz. Tıpta aferez denilen halk arasında sarı ya da beyaz kan olarak adlandırılan bağış türünü de alıyoruz. Onlar kanser hastaları, yoğun bakım hastaları ve lösemili hastalar için çok değerli bir kan. Vatandaşlarımızı bu bağış türüne de davet ediyoruz" ifadelerine yer verdi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ