Kış soğukları sağlığı tehdit ediyor

Kış mevsiminin etkisini artırmasıyla birlikte soğuk havaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri daha fazla hissedilmeye başlandı. Dondurucu soğuklar, özellikle yaşlıları ve kronik hastalığı olan bireyleri olumsuz etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, soğuk havaların insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Kış soğukları sağlığı tehdit ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Soğuk havalarda vücut, ısısını koruyabilmek için sempatik sistemi devreye sokuyor. Ancak uzun süre soğuğa maruz kalındığında tansiyon ve nabızda yükselme, pıhtılaşma eğiliminde artış gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu durum, özellikle kalp ve damar hastalığı olan bireyler için risk teşkil ediyor.

Dr. Gül, "Kış aylarında tansiyon dengesi bozulabiliyor ve yüksek tansiyon şikayetleri artabiliyor. Beslenme bozukluğu, turşu ve hamur işi tüketiminin artması, hareketsizlik gibi faktörler bu durumu daha da tetikleyebilir" diyerek vatandaşları sağlıklı beslenme ve düzenli hareket konusunda uyardı.

Uzmanlar, soğuk havalarda dışarı çıkılması gerekiyorsa kalın kıyafetler, şapka ve eldiven kullanılmasını öneriyor. Kronik rahatsızlığı olan bireylerin ise soğuğa maruz kalmaktan kaçınmaları gerektiği vurgulanıyor.

Koroner arter hastalarında koroner damarlarda büzüşme ve pıhtılaşmaya eğilim nedeniyle soğukta kalp krizi riskinin en az 3 kat arttığını vurgulayan Uzman Dr. Gül, "Periferik damar hastalığı dediğimiz özellikle bacak atardamarlarında tıkanıklık yada darlık olan hastalar soğuktaki bu damar büzüşmesinden en çok etkilenen gruptur, ciddi ağrılar ve kangrene kadar giden tablolara oluşabilir. Reynoud hastalığı dediğimiz soğukta ellerdeki küçük kılcal damarların büzüşmesi ile seyreden hastalarda parmak ucu nekrozları ve küçük emboliler gözlenebilir. Ritim bozukluğu olan hastalarda sempatik sistem aktivasyonu ve nabız yüksekliği, Kalp ritim bozukluğunu (Aritmi)'yi tetikleyebilir" dedi.

Kalp yetmezliği olan hastalarda soğukta tansiyon ve nabız yükselmesi , ödem artışı ve viral enfeksiyonlar nedeniyle kalp yetersizliğinin dekompanse oluşu sık rastlanan durumlar olduğunun altını çizen Uzman Dr. Gül, "Bu nedenle kronik kalp hastaları soğuk havada mümkünse dışarı çıkmamalı ve kalın yünlü kıyafetler ile şapka-eldiven kullanımına dikkat etmelidirler. İlaçlarını ve kontrollerini  aksatmadan kışı minimum risk ile geçirmelerini, ayrıca doktor kontrolünde grip ve Zatürre aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz" ifadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar

Bakmadan Geçme