KIŞ GÜNLERİNDE SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT!

Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kış günlerinde sağlıklı beslenmeye dikkat çekerek önerilerde bulundu.

KIŞ GÜNLERİNDE SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış mevsiminde sağlık beslenmenin önemine dikkat çeken Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda daha fazla vakit harcanmaya başlandığını ve hareketlerin azaldığını söyledi.

Üşüyen insanın enerjiye ve besine olan ihtiyacının arttığını belirten Prof. Dr. Yorulmaz, 'Kış aylarında vücut kendisini soğuğa karşı korumak için, metabolizmasında da değişiklik yaparak daha çok yağlanmaya yönelmektedir. o yüzden egzersize daha çok ihtiyaç olur. Haftada en azından 5 gün 40 dakikalık tempolu egzersizler ile zihninizi de boşaltıp rahatlarken vücut ağırlığınızı koruyabilirsiniz.' Şeklinde konuştu.

Özellikle kış aylarından karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdaların tüketildiğini söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz,  'İnsan vücudu, soğuk havanın etkisiyle alınan besinleri stoklayıp yağ hücresine çevirir. Kilo alımına neden olan bu durumdan kurtulmak için yeterli ve dengeli beslenme ve fizik aktivite önemlidir. İnsan vücudu kışın metabolizmasını yavaşlatmakta, yağ depolamakta  ve böylece soğuğa karşı önlem almaktadır. Bu nedenle kış mevsiminde harcanandan daha fazla enerji tüketimi kilo alımına yol açmaktadır. Kapalı ortamlarda daha uzun süre kalınması ile yemeğe ya da atıştırmaya ayrılan vakit artıyor. Kış mevsiminde gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi de atıştırmanın artmasını ve tüm bunlar da kilo almanın da artmasını beraberinde getiriyor.' İfadelerini kullandı.

Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin soğuk algınlığı, nezle, grip hatta covid 19 gibi hastalıklara karşı direnci arttıracağını aktaran Prof. Dr. Yorulmaz, yeterli meyve ve sebze ile hastalıklardan korunulabileceğini belirtti.

'Güne her zaman mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır'

Güne her zaman mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yorulmaz, 'Kahvaltıda yumurta, peynir, tereyağı, zeytin gibi besinlerin tüketilmesi faydalıdır. Ara öğünlerde badem, fındık, ceviz, fıstık, kuru kayısı, kuru incir tercih edilebilir.  Fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyum, selenyum, çinko için önemli kaynaklardır. Kırmızı et ve yumurta gibi hayvansal besinler vücut için gerekli ve kalitesi protein, demir, çinko gibi besin maddelerini sağlayacaktır. Haftada en az 1 kere balık tüketmek çok önemlidir. Kış mevsimin çok tüketileni kuru baklagiller ise çok önemli bitkisel protein kaynakları olup ve demir çinko selenyum içerirler.  Havuç ve balkabağı A vitamininden oldukça zengindir. A vitamini bağışıklığı artırmada önemli bir vitamindir. Sarımsak ve soğan içeriği ile antimikrobiyal etkiye sahiptir. Posa içeriği yüksek meyve ve sebzelerin kullanılması sindirim sistemi sağlığının ve dolayısıyla bağışıklık sisteminin korunmasında etkilidirler. Meyveleri, meyve suyu şeklinde değil, tok tutması ve kilo kontrolü açısından taze olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır. Hareketsizliğe ve beslenmeye bağlı olarak oluşan barsak problemlerini en aza indirmek için probiyotik gıdalar tüketilmelidir. Yoğurt, kefir önemli probiyotik kaynaklarındandır. Ayrıca probiyotikler bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de büyük öneme sahiptir. Bu mevsim içinizin ısınmasına ve de en önemlisi bağışıklık sisteminize baharatlar ile destek olmak gerekir. Özellikle zencefil, zerdeçal, kekik ve karabiberi yemekler, salatalara eklemek faydalıdır.' Dedi.

'Su içmek ihmal edilmemeli'

Havaların soğumasıyla birlikte daha çok sıcak içeceklere yönelimin başladığını ve su içmenin unutulduğunu aktaran Prof. Dr. Yorulmaz, 'Soğuk havalarda, çay, kahve gibi sıcak içeceklerin tüketimi arttığı için, susuzluğun fark edilmesi de güçleşebilmektedir. Aslında bu tür sıcak içecekler suyun yerini tutmazlar. Günde en az 1.5 litre su içilmelidir. Çay kahve tüketimi  ve de egzersiz varsa bu miktarı arttırmalısınız. Bitki çayı olarak; yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir.  Bitki çayların içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sisteminize de güçlendirecektir.' Diye konuştu.

'Yeterli ve düzenli uyumaya da ayrıca dikkat edilmeli'

Yeterli uyku alınmadığından mevsimin getirdiği yorgunluk ve halsizlik sebebiyle konsantrasyon ve performans düşüklüğü gibi durumların yaşanabileceğini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, 'Bu durumlarda genellikle enerjiyi yiyeceklerle karşılama ihtiyacı duyulur ve özellikle karbonhidrattan zengin yiyecekler tüketilir ve yine dengeli beslenemeyen vücudun bağışıklık sistemi düşer. O yüzden yeterli ve düzenli uyumaya da ayrıca dikkat edilmelidir.' Dedi.

'Güneşten faydalanmaya özen gösterin'

Güneşlenmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yorulmaz,  Havalar hep yağmurlu olmayacak elbette arada güneş yine yüzünü gösterecektir. 'Güneşli havalarda yazın D vitamini seviyesini koruyabilmek için mutlaka güneşten faydalanmalısınız. Sadece yüz ve ön kolları 15 20 dakika güneşlendirmek yeterlidir. Özellikle kış aylarında yapılan hatalardan biri de, vitamin ve mineral reklamlarına kanıp doktora danışmadan vitamin ve mineral kullanmaktır. Unutulmamalıdır ki bilinçsiz kullanıldığında bu tür ilaçlar da zarar verebilir.' Dedi.

Kumru Öngün