KIŞ DEPRESYONUNA DİKKAT

Sonbaharın bitmesine sayılı günler kala kış mevsimi etkisini göstermeye başladı. Soğuk havaların yavaş yavaş etkili olmaya başlayacağını söyleyen Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, vatandaşlara kış depresyonu için uyarılarda bulundu.

KIŞ DEPRESYONUNA DİKKAT
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzman Psikolog M. Utku Tohumcu, vatandaşları kış depresyonuna karşı uyardı. Kasım ayının sonlarına doğru etkisini göstermeye başlayan soğuk havaların vatandaşları etkileyebileceğini ifade eden Tohumcu, dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kış depresyonu nedir?

Mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak bilinen 'kış depresyonu' kişinin motivasyonunu düşürerek, isteksizlik ve yaşamdan zevk almama gibi sorunlara yol açabiliyor. Kışın gün ışığından daha az yararlanma ve kapalı alanlarda fazla vakit geçirme, kış depresyonuna sürükleyebilir.

Mevsim geçişlerinin bazı insanlarda olumsuz psikolojik etkiler gösterebileceğine değinen Tohumcu, konuya ilişkin uyarılarda bulundu.

'Mevsim değişikliği insanların ruh sağlığını da etkiliyor'

Mevsim geçişlerinin sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da insanları etkilediğinden bahseden Tohumcu, "Kış aylarında yorgunluk, yeme düzeni ve iştahta bozulmalar, uyku ve konsantrasyon ile ilgili problemler ile karşılaşma sıklığımız artıyor. Soğuyan havalar ile beraber günlerin kısalması ve günışığından daha az yararlanmak, azalan sosyal aktivite ile birleşince mevsimsel depresyona davetiye çıkartıyor" dedi.

Depresyonun belirtileri

Kadınlar, genç erişkin bireyler, ailesinde depresyon öyküsü bulunanlar ve depresyona daha yatkın olan bireylerin risk grubu içerisinde olabileceğini dile getiren Tohumcu, "Kış depresyonu kendisini çökmüş duygu durum, ilgi ve istek kaybı, önceden zevk veren etkinliklerden eskisi kadar zevk alamama, hiçbir konuya ilgi duyamama, enerji azlığı, halsizlik, hareketlilikte genel bir yavaşlama, dikkat dağınıklığı, kişinin kendisi ve çevresiyle ilgili olumsuz algılarının olması' şeklinde gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Oluşabilecek olumsuzluklardan korunma yolları neler?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte havaların kapalı olması nedeniyle  günışığında geçen sürenin azalacağını belirten Tohumcu, '˜'mutluluk hormonu'' olarak bilinen seratonin hormonu düzeyinde düşüş ve uyku hormonu olan melatonin düzeyinde artış görüleceğini aktardı.

Olumsuz etkilerden korunmanın yollarını açıklayan Tohumcu,  'Zihin ve bedenin bir bütün olarak hareket edebilmesine yardımcı olacak aktivitelere de yer verilmesi, sportif ve meditatif yöntemleri kullanımı, Düzenli ve sağlıklı beslenmek, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılması, gün ışığından mümkün olduğunca fazla faydalanmaya çalışmak kış depresyonunun etkilerinden kurtulmaya iyi gelecektir" şeklinde açıklamada bulundu.