Kış aylarının vazgeçilmezi Karahalile bitkisi

Mevsimsel hava değişimleri nedeniyle çok sık hastalanan vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor. Vücudu dış etkenlere karşı korumasıyla bilinen geleneksel Krahalile bitkisinin sindirim siteminden, soğuk algınlığına kadar birçok hastalığa karşı tercih ediliyor.  Vatandaşlar tarafından yoğun talep gören Karahalile bitkisinin birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

Kış aylarının vazgeçilmezi Karahalile bitkisi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geleneksel tıp ve alternatif sağlık alanlarında önemli bir yere sahip olan Karahalile bitkisi, doğal şifa kaynakları arasında dikkat çekiyor. Bu özel bitki, yüzyıllardır insanlar tarafından sağlık sorunlarının hafifletilmesi ve tedavi edilmesi amacıyla kullanılıyor.

Karahalile bitkisi, Orta Doğu ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak bulunuyor ve yerel halk tarafından doğal bir ilaç olarak kabul ediliyor. Bitkinin en önemli özelliklerinden biri, yüksek antioksidan içeriğine sahip olmasıdır. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hücresel hasarı önlemeye yardımcı oluyor. Bu nedenle Karahalile bitkisi, bağışıklık sistemi güçlendirmek ve vücudu dış etkenlere karşı korumak için tercih ediliyor.

Ayrıca, Karahalile bitkisi sindirim sorunlarına iyi gelebiliyor. Mide rahatsızlıkları, hazımsızlık ve gaz gibi sorunlarla mücadelede yaygın bir şekilde kullanılıyor.

Karahalile bitkisi, farklı formlarda tüketilebiliyor. Özellikle Karahalile çayı, bitkinin faydalarını kolayca elde etmek isteyenler için ön plana çıkıyor. Aynı zamanda bitkinin özü kapsül şeklinde de aktarlarda bulunuyor.

Aktar Esat Güven, bitkinin iki renkli olduğunu fakat siyah olanının daha çok tercih edildiğini söyledi.

Bitkinin doğal ve faydalı bir tüketim ürünü olduğunu vurgulayan Güven, “Bu bitkininin faydaları bilinse inanın çok insan tarafından kullanılacaktır. Bağışıklığı güçlendirip yaşlanmayı geciktiriyor. Fiziksel güç ve enerji sağlıyor, sporcuların kondisyonunu artırıp doping etkisi yapıyor. Yorgunluk, halsizlik ve bitkinliğe çare olduğu, el ve ayak üşümelerine son verdiği biliniyor. Reflü, gaz, şişkinlik ve kabızlığa karşı iyi geliyor. Hemeroid ve varis rahatsızlığında etkili, tokluk hissi ile şeker ve kilonun alta çekilmesine kolaylık sağlıyor. Yüz kırışıklığına engel olup yüze canlılık ve parlaklık kazandırıyor. Kandaki oksijen seviyesini artırarak akciğer ve kalp sağlığına avantaj sağlıyor.” Dedi.

Güven, karahalileyi “nimet” olarak nitelendirdi.

Hamileler ile diyabet nedeniyle ilaç kullananların tüketmemeleri gerektiğine dikkat çeken Güven, bitkinin zeytinyağında bekletilerek akşam saatlerinde tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Güven, karahalileyi ilk hafta 1 adet, ikinci hafta 2 adet, üçüncü hafta ise 3 adetle sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ