• Haberler
  • Edirne
  • 'Kırmızı eti 24 saat beklettikten sonra tüketin'

'Kırmızı eti 24 saat beklettikten sonra tüketin'

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmek için ipuçlarını paylaştı. Etlerin bekletildikten sonra daha kolay sindirilebileceğini söyleyen Başkurt, bilinçli davranmak ve doğru besin seçimlerinde bulunmanın önemine değindi.

'Kırmızı eti 24 saat beklettikten sonra tüketin'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala bayram hazırlıkları yurt genelinde tüm hızıyla sürüyor.

Başkurt, Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemleri hakkında ipuçlarını paylaştı.

Bilinçli davranmak ve doğru besin seçimlerinde bulunmanın önemine değinen Başkurt, “Alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel unsurlarına, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir. Doğru şekilde ve miktarda tüketilmezse, özellikle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadırlar. Dikkatli beslenmediğinde sağlıklı bireylerde de sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler.” Dedi.

Başkurt, kırmızı etin iyi kalitede protein içerdiğini anlattı. Kırmızı etin proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri de içerisinde bulundurduğunu aktaran Başkurt, sebze, salata gibi C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini de artırması nedeniyle daha yararlı olacağını vurguladı.

Eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek gibi sıklıkla yapılan hatalardan başta kalp hastaları olmak üzere herkesin kaçınması gerektiğini dile getiren Başkurt, “Etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda kısık ateşte kavurma, haşlama veya ızgara yöntemlerinden birisiyle pişirilmelidir. Sakatatlar kolesterol ve doymuş yağ yönünden oldukça zengindirler. Bu nedenle tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Özellikle kolesterol ve kalp hastalarının tüketmemeleri daha sağlıklı olacaktır.  Sağlıklı bir öğünde bütün besin gruplarından yeterli miktarlarda bulunması gerekmektedir. Ancak, Kurban Bayramı’nda et tüketimi maalesef diğer besin gruplarının biraz önüne geçmektedir. Et sindirimi oldukça zor bir besindir, fazla miktarda tüketmek sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kabızlık gibi problemlere neden olabilir. Bu sebeple et tüketimini öğle öğününde yapıp akşam öğününü biraz daha hafif geçirmek daha iyi bir tercih olacaktır. Etin yanında sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olacak yüksek lif içeriğine sahip sebze, tam tahıllı ekmek, gibi besinleri tercih etmeniz besin çeşitliliğini arttırarak porsiyon kontrolünü sağlamanıza ve sağlık problemlerinden uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.” Şeklinde konuştu.

Başkurt, bayramda genellikle kavurmalı, ciğerli ağır kahvaltıların söz konusu olduğunu ve etlerin kesildikten sonra en az 24 saat bekletildiğinde daha yumuşak olacağını söyledi.

Etlerin bekletildikten sonra daha kolay sindirilebileceğini belirten Başkurt, ilk gün yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edip, diğer günlerde ise eğer et tüketilmesinin daha yararlı olacağından bahsetti.

Bayramda bol sıvı tüketimi yapmayı unutmamak gerektiğini ileten Başkurt, “Bayramda karşılaştığımız bir diğer önemli beslenme sorunu ise fazla miktarda tatlı tüketimidir. Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren hamur tatlıları yerine yaz ayına ve sıcak havaya uygun meyve veya sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca şekerli ve asitli içeceklerden hem tatlının hem de etin yanında tüketilmemesi gerektiğini unutmamak gerekir. Sıcak havada vücudun ısı dengesini koruyabilmesi için ve yediklerimizin sindirimine yardımcı olmak için bol bol su içmek ihmal edilmemelidir” dedi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ

Bakmadan Geçme