• Haberler
  • Edirne
  • Kırkpınar'ın resmi açılışı gerçekleştirildi

Kırkpınar'ın resmi açılışı gerçekleştirildi

UNESCO Somut olmayan Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin resmi açılışı yapıldı. Resmi açılış töreni geçen yılın başpehlivanı Yusuf Can Zeybek'in Türk bayrağını göndere çekmesi ile gerçekleştirildi.

Kırkpınar'ın resmi açılışı gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Marş okunurken geçen yılın başpehlivanı Yusuf Can Zeybek, Türk bayrağını göndere çekti.

Sarayiçi Er Meydanında gerçekleştirilen törende Kırkpınar’ın resmi Marşı seslendirildi. Seremoninin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Edirne Valisi Yunus Sezer: "663 yıllık geleneği sürdürmenin onuru ile bugün karşınızdayız. Ebediyete intikal eden tüm pehlivanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu değeri geleceğe taşımak için hazırız. Burada sadece pehlivanlar güreşmiyor. 86 milyon vatandaşımız güreşleri izlerken yürekleri ayni anda atıyor. 852 pehlivanımız güreş yapacaklar. Büyük bir emek var. Sadece ağa olmak değil, spora ve sporcuya destek var." Dedi.

Törende konuşan Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim ise "Ne mutlu ata sporuna, peygamber sporuna gönül veren bir kişi olarak ağalık yapmak bana nasip oldu. Ne mutlu Türküm diyene. Ben de bir Türk vatandaşı olarak doğdum. Edirne ata sporunun olduğu yer. Ata sporu güreşi yapan pehlivanlardan da burada kıran kırana mücadele etmesini istiyorum." Dedi.

Kırkpınar’ın yeni konsepti ile daha güzel hale geleceğini dile getiren Türkiye Geleneksel Güreş Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş ise yaptığı konuşmada; "Ne mutlu bize ki 663'uncu bu sene yapacağımız Kırkpınar için bir kez daha burada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün başlayan Kırkpınar’ımız kıran kırana güreşlerle yeni konseptimizle çok daha güzel gerçekleşecek. Bu yıl ki Kırkpınar’ımız son 40 yılın en güzel Kırkpınar'ı olacak.” Diye konuştu.

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın da asırlardır devam eden Türk’ün ata sporunu geleceğe taşıyor olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi. Akın ayrıca 663’üncü Kırkpınar’ın herkese hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Protokol konuşmalarının ardından gelen telgraflar okundu.

Törenin sonunda ise geçen yılın başpehlivanı, cazgırlar, hakemler ve Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu görevlilerinden oluşan kortej sahayı turladı. Yine kortejde bu yılın başpehlivanına takılacak altın kemerde görücüye çıktı.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ