Kırkpınar BESYO'dan tarihi ilkler

Trakya Üniversitesi Kırkpınar BESYO, 2018-2019 akademik yılı öncesi gerçekleştirdiği sınavlarla Türkiye tarihinde bir ilki başararak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılan pehlivanları milli sporcu kabul ederek 2 kontenjan açtı. 150 puanı geçen pehlivanların, BESYO'da öğrenci olacağını açıklayan BESYO Müdürü Prof. Dr. Hakan Tuna, engelli öğrenciler için 2 aday kontenjanı açarak sınavlarını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Kırkpınar BESYO'dan tarihi ilkler
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, 2018-2019 akademik yılı öncesi gerçekleştirdiği sınavlarla Türkiye'de bir ilki başardı. Basketbol, voleybol, hentbol, futbol, badminton, tenis, güreş, judo ve atletizmde 100 ve 800 metre sınavlarının düzenlendiği Kırkpınar BESYO'da, Türkiye tarihinde ilk kez sınavda 150'yi geçmiş ve Kırkpınar'da güreşen öğrenci adaylarına Kırkpınar kontenjanı açıldı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne pehlivan olarak katılan ve sınavlarda 150 puanı geçmiş 2 pehlivan, Kırkpınar BESYO'da milli sporcu olarak kabul edildi. Sınavlarda ayrıca yüzde 10 engelli kontenjanı açıldı. Engelli öğrenci adayları için ayrı bir sınav uygulanırken; 40 metre koşu, atlama ve sağlık topu fırlatma sınavlarına katıldılar. Öğrenci adaylarının spor geçmişleri ile aldıkları puanlar birleştirilmesinin ardında 2 engelli öğrenci Kırkpınar BESYO'da eğitimlerine başlayacak.

Kırkpınar BESYO Müdürü Prof. Dr. Hakan Tuna, 1-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen sınavların, 1 Eylül Cumartesi günü engelli öğrenci adayı sınavları ile başladığını açıklayarak; 'Pazartesi'den Cuma'ya kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarla toplam 10 branşta sınav yaptık. Branşlarımız basketbol, voleybol, hentbol, futbol, badminton, tenis, güreş, judo ve atletizm de 800 ve 100 metre yarışlarından oluştu. Judo branşını bu yıl 2'nci kez uyguluyoruz. Bunun sebebi de milli takımların burada kamp yapıyor olması, Galatasaray takımının burada olması ve şehirde judoya yoğun ilgi olmasıdır. En son da tenis branşımızı ekledik. Tenise de yoğun bir ilgi var ve bu yüzden ekledik' ifadelerine yer verdi.

3'üncü yıla branş değişikliği

880 öğrenci adayının Kırkpınar BESYO sınavlarına kayıt yaptırdığını açıklayan Prof. Dr. Tuna; 'Bu sefer sayı az oldu ama böylelikle adayların ikinciye gelip bize kayıt yapmalarını garantilemek istedik. Çünkü daha önce başvuruyor ve gelmiyorlardı. Sınavlarımızda 31 öğretim üyemiz aktif olarak görev aldı. Bunun esas planlaması da önceden hazırladığımız kitapçıkla oldu. Bu kitapçık, bu çocukların 4 yıllık eğitimlerini de etkiliyor. Kitapçıkta bir değişiklik yaptık. Daha önceden bizde girdikleri branşla mezun oluyorlardı ya da 3'üncü sınıfta ek branş olarak sadece Fitness'i seçebiliyorlardı. Kitapçıkta BESYO'da üçüncü yılında başka branşta uzmanlaşmak isterse ona geçme şansı tanıdık. Artık öğrenciler istediği branşı seçip oradan mezun olabiliyor. Böylelikle öğrencilere bir miktar hareket serbestliği tanıdık' dedi.

Sonuçlar Cuma günü açıklanacak

Sınavların sonucunda Kırkpınar BESYO'ya 270 öğrencinin katılacağını söyleyen Prof. Dr. Tuna; 'Bu yıl 167'si bayan olmak üzere 880 kişi sınava girdi. Bunların içinde 37 milli, 2 tane Kırkpınar'dan katılan, 2 tane de engelli başvurumuz var. Sonuçlarla ilgili henüz bir şey söyleyemiyoruz. Muhtemelen Cuma günü açıklanacak. Bu yıl şöyle bir yenilik oldu; sınavda 150'yi geçmiş Kırkpınar'da güreşen öğrenci adaylarını biz milli gibi kabul ettik ve Kırkpınar'a 2 kontenjan ayırdık. Bu yıl milli kontenjan gibi Kırkpınar kontenjanı açtık. Bu, şu an ülke tarihinde ilk defa açılıyor' sözlerine yer verdi.

BESYO engelleri aştı

2018-2019 akademik yılında ayrıca yüzde 10 engelli kontenjanının açıldığını söyleyen Prof. Dr. Tuna; 'Bunun üzerine bir miktar da onun için çalışma yaptık. Komisyon olarak oturup çalıştık. Görme engelliden tutun işitme engelliye, hareket engelliye ve zihin engelliye kadar onları ayrı bir sınava tabi tuttuk. Seçmeleri için üç sınav türü sunduk. Ya 40 metre koşu, ya atlama ya da sağlık topu fırlatmalarını istedik. Bunun dışında bir de spor geçmişlerine baktık. Bununla ilgili de puanları birleştirerek 2 engelli öğrencimizi aldık. 2 öğrencimiz de mental engelli. Rekreasyon veantrenörlük bölümünü seçtiler' dedi.

'Hazırlığı 2 yıl sürüyor'

Prof. Dr. Tuna, sınav dönemlerinde özellikle velilerin sitemi ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek; 'Sınav döneminde sitemlerle karşılaşıyoruz. Ama velilerin şunu anlaması lazım; bizde her branş yok. Ama bizim kadar da çok branşta sınav yapan yoktur. Vatandaş diyor ki;'˜Niye bu branşınız yok?' Mesela tenisi açabilmek için hazırlamamız 2 yıl sürüyor. Bunlar hep bizim dış paydaşlarımızdan taleplere göre şekillendi' ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme