Keşan'da su kullanımına sınırlandırma getirildi
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, kuraklık nedeniyle ilçeye içme suyunun sağlandığı Kadıköy Barajı'nda doluluk oranının yüzde 10'a kadar düştüğünü, suyun tasarruflu kullanımı için bazı sınırlandırmalar getirildiğini bildirdi.
Helvacıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kuraklık nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Akan her damla suyun önemli olduğunu vurgulayan Helvacıoğlu, "Sadece Keşan Belediyesinin önlemler alması asla yeterli değil. Vatandaşlarımız ve kentin tüm paydaşları ile bir tasarruf seferberliği başlatmalıyız." ifadelerini kullandı.
Helvacıoğlu, Kadıköy Barajı'nda su miktarının kritik seviyelere düştüğünü aktardı.
Yağışların yetersiz kaldığını, kuraklıkla mücadele kapsamında belediye olarak bir dizi önlemler aldıklarını belirten Helvacıoğlu, şunları kaydetti: "Kadıköy Barajı'nda yaklaşık 5 milyon metreküp su bulunuyor, yağış olmazsa 2,5 aylık suyumuz kaldı. Önlem paketimizi belediye encümenimize sunacağız. Bu kapsamda konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmaması, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde mevcut kullanımlar göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi olacak. Halı ve kilim yıkamaları, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanması yasaklandı, oto yıkama işletmelerinde su tüketiminin maksimum aylık 20 metreküp ay olarak uygulanacak. Halı yıkama hamam, tuvalet ve benzeri su tüketimi yüksek olan yerlerde ön ödemeli sayaç takılacak.
Alınan bu kararlarla su kaynağı rezervinin yeterliliğine göre belediye encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan'a kadar geçerli olacak. Kontrol ve denetimler belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılacaktır. Belediye encümenince su tasarrufuna yönelik alınacak bu kararlara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nca cezai işlem yapılacak."
-Encümen toplantısında; “Su Tasarrufuna Yönelik Önlemler” oy birliğiyle kabul edildi
Su tasarrufunu öngören kararların alınacağı belediye encümen toplantısı gerçekleştirildi. Keşan Belediyesi Encümen Toplantısı 16 Mart 2023 Perşembe günü gerçekleştirilirken,
toplantıda “Su Tasarrufuna Yönelik Önlemler” konusunda oy birliği ile karar alındı.
Saat 15.00 sıralarında başlayan Encümen Toplantısı’na; Keşan Belediye Başkan Vekili Tarık
Uysal, Encümen Üyeleri Yüksel Alioğlu, Soner Akgün ve Hasan Balcı katıldı.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; Keşan’ın içme ve kullanma suyu ihtiyacının büyük
bölümünü karşılayan Kadıköy Barajı’nın sürdürülebilirliğini sağlamak, yaşam kaynağı olan suyun
korunması adına önemli kararların alınması gerektiği ifade edilirken, şöyle denildi: “İçinde
bulunduğumuz süreçte etkilerini fazlasıyla hissetmeye başladığımız küresel ısınma ve bunun
sonuçlarından biri olarak yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle, kentimizin en
önemli kaynaklarından biri olan Kadıköy Barajı’nın korunması adına kentin tüm paydaşlarının hassas ve dikkatli olması kaçınılmaz bir durum olmuştur. Temiz bir çevre ve geleceğe emanet edilecek olan doğa için sürdürülebilir yatırımlardan taviz vermeyen Belediyemiz tarafından, dönem dönem gündeme getirilen tasarruf tedbirlerine yönelik bilgilendirme ve konuya ilişkin somut çalışmaların yanında son olarak Belediye Encümenimizce de su tasarrufuna ilişkin kenti yakından ilgilendiren bir dizi karar alınmıştır. Bu kapsamda; konut ve işyeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması, oto kuaför-yıkama işletmelerinde su tüketiminin max. 20 m3/ay olarak uygulanmasına, oto kuaför-yıkama, halı yıkama hamam, WC vb. gibi su tüketimi yüksek olan işyerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine böylece yeraltı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak yapılması, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile su kullanımının minimuma indirilmesi, Kadıköy Barajı rezervinin yeterliliğine göre uygun görüldüğü taktirde bu kararların 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olması; kontrol ve denetimin Belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılması oy birliği ile kabul edilmiştir. Su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında ‘5326 Sayılı Kabahatler Kanununca’ cezai işlem uygulanacaktır.”
Haber Merkezi