Kervandan mobil araç sergisine
Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan '' Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan '˜Ressamın Yolu' isimli projenin resim ve fotoğraf sergisinin açılış töreninde konuşma yapan Bulgaristan Kültür eski Bakanı ve Sanat Tarihi Prof. Bisera Yosifova, yıllar önce Deveci Han Kervansarayı'ndan çeşitli ülkelerin ürünlerinin geçtiğini söyleyerek 'Biz de burada şu anda kervandan değil de aslında bir mobil araç sergisiyle bir aradayız' dedi.
Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan '“ Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının birinci teklif çağrısı kapsamında yürütülmekte olan '˜Ressamın Yolu' isimli projenin resim ve fotoğraf sergisi açıldı. Bulgaristan'ın Ivaylovgrad ile Türkiye'nin Çamlıca bölgelerinde kültürel, tarihi ve doğal mirasın tanıtımının yapılarak, bölgede kültür turizminin gelişmesine, geleneksel ve kültürel turizm meraklıları için cazip bir turizm beldesi haline getirilmesi amaçlanan projede Bulgaristan ve Türkiye'den toplam 8 ressam ve 6 fotoğrafçının tablo ve fotoğrafları Devecih Han Kültür Merkezi'nde sergilendi.
Proje kapsamında Çamlıca'daki turizm kaynakları belirlenirken, Çamlıca ve Ivaylovgrad'ta turizm kaynaklarının incelenmesi için çalışma ziyareti gerçekleştirildiği açıklandı. Çalışma sonucunda turizm kaynakları hakkında genel bilgi, efsaneler, gelenek ve göreneklerin yer aldığı bir araştırmanın ortaya çıktığı belirtilirken; araştırmanın her iki bölgenin tanıtımının yanında, bilinmeyen alanların turistik kaynağa dönüştürülmesi hakkında yol gösterilmesi için akademisyenlerin de katılımıyla '˜Sınır Tanımayan Turizm' konulu forum gerçekleştirildiği açıklandı.
Turizmin gelişmesine katkı
Proje kapsamında Bulgaristan ve Türkiye'den katılan fotoğrafçılar ve ressamlarla birlikte saha çalışmalarının gerçekleştirildiği ifade edilirken; Çamlıca ve Ivaylovgrad'taki turistik kaynakların fotoğraflandığı ve resimlerinin çizildiği açıklandı. Her ressamın ve fotoğrafçının eserlerinin '˜Ressamların Yolu' sanal rotasının oluşturulması faaliyetinde tanıtıldığı ve sergilendiği faaliyette, Türkiye'den ve Bulgaristan'dan katılan akademisyenler tarafından forumda sürdürülebilir turizm, kültür turizmi ve pazarlanması, Çamlıca'nın turizm potansiyeli konularında anlatım yapıldı ve ilgili bölgelerde turizmin geliştirilmesine katkı sağlandı. Çamlıca'nın kültürel ve geleneksel değerlerinin tanıtıldığı bir festival gecesinin de düzenlendiği açıklanan projede, saha çalışmaları sırasında ressamlar ve fotoğrafçılar tarafından oluşturulan eserlerin, sanat galerisi yapmak için bir koleksiyonda toplandığı ve Edirne ayağı gerçekleştirilen mobil serginin devamının Bulgaristan'da devam edeceği belirtildi.
'2017 yılının Mart ayında başladık'
Ressamların Yolu sergisinin açılış töreninde konuşma yapan Proje Müdürü Kremena Kyoseva, sergide 1 yıllık çalışmanın sonuçlarının gösterileceğini belirterek; 'Bulgaristan '“ Türkiye sınır ötesi işbirliği programı kapsamında yapılan bir çalışma bu. 2017 yılının Mart ayında projeye başladık. Bulgaristan'daki derneğimiz, Sivil Topluma Entegrasyon Derneği'dir. Çamlıca Muhtarlığı ile bir ön çalışma yaparak bölgedeki çalışma yapılacak tarihi alanları seçtik. Bu konuda fotoğrafçılar ve ressamlarla bir takım etkinlikler gerçekleştirdik. Buradan da şu anda gördüğünüz resim ve fotoğraflar çıktı' ifadelerine yer verdi.
'Turizm bölgelerini tanıtma amaçlı yaptık'
Bulgaristan ve Türkiye'den toplam 8 ressam ve 6 fotoğrafçının projede yer aldığını açıklayan Kyoseva; 'Sergide görülecek eserler fotoğrafçı ve ressamların ilginç yerleri yakalama anlarını yansıtıyor. Projemizdeki bu çalışmayı turizm bölgelerini tanıtma amaçlı yaptık. Burada görülen eserler ve yerler umarım sizde bu bölgeleri ziyaret etme isteği doğurur' dedi.
İstanbul'dan Edirne'ye geldi
Kyoseva'nın konuşmasının ardından açılış töreninde bir konuşma da Bulgaristan Kültür eski Bakanı ve Sanat Tarihi Prof. Bisera Yosifova, yıllar önce Deveci Han Kervansarayı'ndan çeşitli ülkelerin ürünlerinin geçtiğini söyleyerek; 'Biz de burada şu anda kervandan değil de aslında bir mobil araç sergisiyle bir aradayız. Bizim sergi çıkış noktamız İstanbul oldu. İkinci noktamız ise Edirne. Biz de çok değerli eşyalar taşıyoruz. Fakat bunlar alışveriş için ürünler değil. Bu eserler oldukça önemli. Çünkü iki ülkenin de tarihsel değerlerini barındırıyorlar. Ayrıca doğal güzelliklerini de görebilirsiniz' sözlerine yer verdi.
'Bocuk'u da yansıttılar'
Son yıllarda ülkelerin aralarındaki komşuluk ilişkilerinde iyi ilişki özlemi çektiklerini söyleyen Yosifova; 'Bizim bu projemizde çalışan fotoğrafçı ve ressamlar, her iki ülkeden Çamlıca ve Ivaylovgrad'ın çevresini yansıtarak ilişkilerini geliştirmeye çalıştı. Çamlıca'da çalışma yapan fotoğrafçı ve ressamlarımız, Çamlıca'da anlatılan hikâyeleri ve Bocuk'u da resimlerine yansıttılar. Aynı zamanda Bulgaristan'da çalışma yapan fotoğrafçı ve ressamlar, bölgemizdeki Gugutka Köyü'ndeki festivaldeki yöresel kıyafetlerle olan kişilerin de fotoğraf ve resimlerini yansıttılar. Şu anda çok önemli bir yerde yer alıyoruz. Kültürel ve turizm açısından önemli bir noktada. Tam da bu noktada, bu çalışma ile iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri geliştirme ile ilgili bir çalışma oluşmuş durumda' dedi.
'İlişkiler güçlenerek devam edecek'
Yosifova'nın konuşmasının ardından bir konuşma da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Gürkan, konuşmasında özellikle iki komşu ülke arasında bu tür kültür ve sanat faaliyetlerinin artarak devam ediyor olmasının çok önemli ve memnuniyet verici olduğunu belirterek; 'Umuyorum ki Çamlıca ile Ivaylovgrad arasında başlayan bu ilişkide gelecekte daha sağlam temeller üzerine yürüyerek, güçlenerek devam edecektir' ifadelerine yer verdi.
'Kültür ve sanat yolculuğumuz devam ediyor'
Edirne'nin temelinde kültür ve sanat olan muhteşem bir şehir olduğunu söyleyen Gürkan; 'Balkanların eski başkenti ama eski olmakla kendini yitirip kaybetmemiş. Daimi başkentliğe yükselmiş bir şehir. Edirne'nin bütün tarihi geçmişine bakarsanız aslında Edirne'yi bugüne taşıyanın kültür ve sanat olduğunu, burada yaşayan farklı farklı milletlerin, onların taşıdığı medeniyetlerin bir bileşkesi olduğunu çok somut bir şekilde görürsünüz. Bu şehirde nereye ayak basarsanız basın birden fazla millete, inanca, dile ev sahipliği yaptığını görürsünüz. Dolayısıyla böyle bir şehir geleceğe dair insanlığın bütün umutlarını, heyecanlarını, birikimlerini taşıyan bir şehir. Edirne'mizde Kültür Turizm Müdürlüğü, Belediye, Valiliğimiz, Üniversitemiz ve diğer tüm kurumlarımızla kültür ve sanat yolculuğunda ileriye taşıma hedefimiz kararlılıkla devam ediyor' dedi. Gürkan'ın konuşmasının ardından resim ve fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirilirken, tören protokolü sergiyi gezerek resim ve fotoğraflarla ilgili bilgi aldılar.