Kendini yüksek ateşle gösteriyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Türkiye'de de vakaların yaşanma olasılığından dolayı tedbir almaya başlayan vatandaşlar maymun çiçeği hastalığı hakkında en doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2022 yılında da maymun çiçeği için küresel acil durum ilan etmesiyle birlikte o dönemde Türkiye'de virüsle bağlantılı beş vaka görüldüğü açıklanmıştı.

Kendini yüksek ateşle gösteriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Virüsle alakalı açıklamalarda bulunan Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, Virüsün ilk olarak 1959 yılında bir maymundan izole edildiğini, ilk insan vakasının ise 1970 de Demokratik Kongo Cumhuriyetinde 9 aylık bir çocukta görüldüğünü belirtti. Enfeksiyonun maymunlar dışında sincaplarda, sıçanlarda, farelerde ve çayır köpeklerinde de rastlandığına değindi.

Maymun çiçeği hastalığında döküntülerin, ilk belirtilerin gözlenmeye başlanmasından itibaren 1-5 gün aralığında görüldüğünü belirten Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz ayrıca en yaygın belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezi şişlikleri, yorgunluk, üşüme, titreme, yüzde, ellerde ve ayak tabanında çiçek benzeri döküntüler olduğunu aktardı. Maymun Çiçeği Virüsü'nün tüm vücuda yayıldığına değinen Yılmaz, “Hastalığın spesifik bir tedavisi yoktur. Genellikle kendiliğinden iyileşir. İyileşme döneminde ise antiviral ilaçlar kullanılabilir” dedi.

Enfekte hayvanlara doğrudan temas edilmesiyle ve virüs taşıyan bir hayvanın ısırması,  çizmesiyle bulaşan Maymun Çiçeği Virüsünün bulaşma riskinin, enfekte kişinin hastalık belirtilerini gösterdiği dönemde veya özellikle döküntülerin aktif olduğu zamanlarda daha yüksek olduğunu belirten Yılmaz, insandan insana bulaşması ise solunum yolu damlacıkları, deri lezyonlarıyla temas veya kontamine nesneler aracılığıyla gerçekleştiğine değindi.

Son günlerde adı sıkça duyulan Maymun Çiçeği virüsü de vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor Uzmanlar ülkede bir vakaya rastlanmadığını fakat bu virüse yakalanmamak için de tedbirler alınması gerektiğini belirtiyor.

İnsandan insana bulaşmayı önlemek için enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınılmalı, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğine değinen uzmanlar ayrıca korunmak için ellerin düzenli olarak su ve sabunla yıkanması, kirli zeminlere dokunulduktan sonra eller temizlenene dek yüze veya solunum organlarına kesinlikle dokunulmaması gerektiğini belirtiyor. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN