Keçi yetiştiriciliğine ilgi artıyor

Edirne'de besicilik yapanlar keçi yetiştiriciliğine ilgi duymaya başladı. Bunun en önemli sebeplerinden birisi yem maliyetlerinin artması oldu.  

Keçi yetiştiriciliğine ilgi artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akdeniz bölgesinde yoğunlukla yapılan keçi yetiştiriciliği, son zamanlarda Trakya bölgesinde de rağbet gördüğü ve yetiştiricilerin ilgisinin arttığı gözlemleniyor. Keçi, koyuna göre daha az maliyetli olması her türlü arazide otlayabilmesi, sütü de üreticinin yüzünü güldürmesi keçi yetiştiriciliğine ilginin artmasına neden oluyor.

Maliyetin Koyun yetiştiriciliğine göre daha az olduğunu söyleyen besici Ramadan Can, “Koyun besiciliği keçiye göre daha masraflı. Keçi koyun kadar yemiyor. Maliyeti düşük olan keçi, gezerek ne bulursa onu yiyor. Keçi yetiştiriciliğine 3 yıl önce 3 keçiyle başladım şu an keçi sayısı 55’e ulaştı” dedi.

Edirne merkeze bağlı Sinanköy beldesinde besicilik ile uğraşan Ramadan Can, koyunla kıyaslandığında keçi beslemenin daha karlı olduğunu söyledi. Can, “Keçilerin koyuna göre bakımı daha kolay. Keçi besiciliği Trakya bölgesinde pek tercih edilmiyor ama son zamanlarda artış olduğunu da görüyoruz. Keçi bakmanın bazen sorunlarla da karşı karşıya kalmamızı sağlıyor. Mesela komşulardan şikâyet alıyoruz, ‘ağacımızın dalını yedi’ diye. Ama yine de çok sevimli hayvanlar, çocuklarımız gibi oldular.  Keçi bakmayı tüm besicilere öneririm” dedi.

‘55 KEÇİYE ULAŞTIM’

55 keçisi olduğunu söyleyen Can, “Ben genelde küçükbaş besiciliği yapıyorum. Yani bildiğiniz gibi koyun. Bundan birkaç yıl önce 3 keçi aldım. Keçilerimin sayısı her geçen gün arttı. Arada sattığımda oluyor. Yani sürekli üzerine para kazandırıyor. Keçi besiciliğini herkese tavsiye ederim.” diye konuştu. Ramadan Can ile birlikte çevresinde keçi yetiştiriciliğine ilginin artığı gözlemlendi. Sercan Güder

SERCAN GÜDER