Kayıtlı olmayan ödemeye cezai işlem

Kira ödemeleri artık elden yapılamayacak. Kayıt altına alınmadan yapılan ödemelerin tespiti halinde ise cezai işlem uygulanacak. Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'nci Başkanı Namık Babacan uygulama ile vergi kayıplarının önüne geçileceğini söyledi.

Kayıtlı olmayan ödemeye cezai işlem
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ‘Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı’na göre kira ödemelerini elden teslim edildiğinin tespiti halinde kira tutarının yüzde 10’u oranında cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Ceza tutarı 5 bin liranın altında kalırsa hem ev sahibine hem kiracıya ‘özel usulsüzlük cezası’ adıyla 5’er bin lira ödeme zorunluluğu getirilecek.

Konu ile ilgili açıklama yapan Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği 2'nci Başkanı Namık Babacan,

“Uygulama ile vergi kaybının önüne geçilecek.  Hesaba ne kadar yatırılırsa o kadardan işlem görecek. Haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin yapılan tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor. Mevcut uygulamada iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayı aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Yeni hazırlanan taslağa göre, konut kiralarında söz konusu sınır kaldırılıyor. Artık tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilecek. Yeni uygulamada kiracılara da ceza kesilebilecek. Ancak kiracı, ödemenin elden yapıldığını takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.” Dedi.

Uygulamanın kiracıları koruduğunun altını çizen Babacan, kayıt dışılığın önüne geçileceğini belirtti.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ