Karaağaç'ta doğa isyanı
Edirne'nin Karaağaç Mahallesi sakinleri, Karlıova köprüsünün altından geçen kanalın kıyısındaki kirliliğe tepkili. Mahalle sakinlerinden Barbaros Vardar, bölgede bilinçsizce avcılık yapıldığını ve piknik yapanların çöplerini kanal kıyısına bıraktığını açıklarken yetkililerden soruna çare bulunmasını istedi. Karaağaç'ta doğanın yok edilmeye devam ettiğini belirten Vardar, uyardığı bazı avcıların ise tepkisiyle karşılaştığını açıklarken 'Can güvenliğimiz yok' dedi.
Edirne'de Meriç nehri taşkınlarını önlemek amacıyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Kanal Edirne projesinin kıyısında yaşanan kirlilik, doğasever vatandaşlardan tepki çekiyor. Kent merkezi ile Karaağaç Mahallesi'ne bağlayan Karlıova köprüsünün çevresinde insan eliyle atılan plastikten cama kadar çeşitli atıklar, bölgedeki kirliliği gözler önüne seriyor. Edirne'deki doğaseverler, bölgede ortaya çıkan kirliliğe karşı zaman zaman temizlik etkinlikleri düzenleseler de 2021 yılının ilk günlerinde kanal kıyısına atılan çöpler dikkat çekti. Karlıova köprüsünün altından geçen kanalın kıyısına bırakılan çöpler, Karaağaç Mahallesi'nde yaşayan doğasever vatandaşları isyan ettirdi.
'PİKNİK YAPIP BIRAKIYORLAR'
Karaağaç
Mahallesi sakinlerinden Barbaros Vardar, kanala sık sık avcılık nedeniyle gelen
kişilerin, beslenme amacıyla yanlarında getirdikleri ürünleri piknik yaptıktan
sonra doğaya bıraktıklarını açıkladı. Bölgede özellikle doğaya zararlı plastik
atıkların bulunduğunu belirten Vardar, kirliliğin suya, toprağa ve canlı
yaşamına zarar vereceğini söyledi. İnsanları doğaya duyarlı olmaya davet eden Vardar,
yetkililerden de bölgede denetim gerçekleştirilmesini talep ettiler.
'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'
Vardar,
kanal kıyısı boyunca avcılar tarafından yapılan birçok gümenin (avcı barakası) bulunduğunu
söylerken; 'Her yerde çöpler dolu. Bu bölgede daha önce temizlik
gerçekleştirmiştik. Burayı kirletenleri de görünce uyarıyoruz ama tepki ve
şantaj alıyoruz. Çünkü biz bu bölgeyi 1-2 kişi temizliyoruz. Bu insanların
silahları var. Can güvenliğimiz yok. Durumdan rahatsızız ve korkuyoruz. Burada
bilinçsizce avcılık yapılıyor. Sürekli kuş ölüleri görüyoruz. Yaban kuşlarının
ölüleri de var' ifadelerini kullandı.
'DOĞA YOK OLUYOR'
Bölgede ağaç kesimlerinin de yapıldığını belirten Vardar; 'Ayrıca kanala bağlanan küçük bir deremiz vardı. O da yok edildi. Buralar tabiat alanlarıdır. Ağaçlar kesiliyor, kirlilik artıyor, hayvanlar öldürüyor ve burada doğa her geçen gün yok oluyor. Özellikle motorlu testerelerin satışının denetim altına alınması gerek. Bu testereleri kullanacak kişiler ehliyet sahibi olmalılar. Ağaç kesenleri de Edirne Orman İşletme Müdürlüğü'ne şikâyet ettik ama kesenlerin kendi ağacı olduğunu söylediler. Oysa kanalın kıyısında bir ağaçtı. Biz uyardığımızda da köylülerle tartışma yaşıyoruz. Yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istiyoruz' diye konuştu.