Kapalı devre ile kayıplar önlenecek

Edirne'de tarımsal sulama projeleriyle sulanabilir alanlar genişliyor. Geliştirilen kapalı devre sulama sistemi projesiyle 30 bin dönümlük alanda kayıp yaşanmadan sulu tarım yapılabiliyor.

Kapalı devre ile kayıplar önlenecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köylerdeki tarımsal sulamanın arttırılmasına yönelik çalışmalar aralıksız şekilde devam ediyor. Edirne İl Özel İdaresinin tarımsal sulama projeleri ile ürün deseni farklılaşacak, elde edilen gelir artacak.

Bu yıl gerçekleşen çalışmalarla 253 köyde toplam 30 bin dönümlük alanı sulu tarıma açan 22 tarımsal proje geliştirildi. Projelerde su kaynaklarından tarım arazilerine su nakillerinin tamamı kapalı devre hale getirildi. Böylece su kaybı oranı minimize edildi.

Edirne Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, Uzunköprü İlçesi’nin Karayayla Köyü’ndeki gölette incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Ciğerci daha fazla arazisinin sulu tarıma geçirilmesi için çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

2024 YILINDA 22 TARIMSAL PROJE

Edirne İl Özel İdaresi’nin yatırım programı kapsamında DSİ tarafından yapılan sulama yatırımlarına ek çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ciğerci, 2024 yılında 22 tarımsal sulama projesi yaptıklarını belirtti.

Ciğerci; “Çiftçilerimize nasıl faydamız olur, sulamada ne gibi faydamız olur diye geçen yılda yaptığımız uygulamayla bu yıl tekrardan tarımsal sulama projelerine yer verdik. Toplamda 22 tane tarımsal sulama projemiz var. 253 köyde toplamda 30 bin dönümlük bir alana tekabül ediyor. Bizim yaptığımız tarımsal sulama projelerinin şöyle bir özelliği var genelde göletlerin bulunduğu ama göletten sulama kapasitesi olarak kapalı devre sistem dediğimiz suyun zayi olmadığı sistemleri çiftçilerimizle buluşturmayı amaçlıyoruz. Bu 22 tarımsal sulama projesinin amacı da hem enerji verimliliğinin sağlamak hem de doğal akışındaki suyun zayi olmadan çiftçilerimizle, toprakla buluşmasını sağlamak. Bu 22 projenin 19’unun tamamladık. Tamamladığımız projelerden bir tanesi de Uzunköprü Karayayla Köyü Göleti. Burada yaptığımız projeyle çiftçilerimiz ikinci ürünü ekebiliyor.” İfadelerini kullandı.

Geliştirilen tarımsal sulama projesiyle Karayayla Gölet’inde 2 bin dönümlük tarım arazisine ulaşıldığını belirten Ciğerci, toplamda ise 30 bin dönüm alanın sulu tarıma açıldığını dile getirdi.  Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar