Türkiye'de kanser aşısı…

Akciğer kanseri için umut olarak görülen aşı, Türkiye'de dâhil 7 ülkede denenmeye başladı.Gezegenin ilk akciğer kanseri aşısı mRNA teknolojisi ile geliştirildi.

Türkiye'de kanser aşısı…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyanın ilk mRNA teknolojisi ile geliştirilen akciğer kanseri aşısının denemelerine başlandı. Aşı Türkiye dâhil 7 ülkede deneniyor. Uzmanlar, habere konu aşının başarılı olması halinde yüzbinlerce kişinin hayatının kurtarabileceğini ifade ediyor. Hali hazırda akciğer kanserinden her yıl 1,8 milyon kişi hayatını kaybediyor. Dünyanın en öldürücü kanser türü olarak biliniyor.Akciğer kanserinin ileri evrelerinde hayatta kalma oranları da oldukça düşük.

Aşı Umut Olacak

Koronavirüs tedavisinde geliştirdiği aşı ile dünyanın en bilinen şirketleri arasına giren BioNTech tarafından geliştirilen BNT116 olarak isimlendirildi.Aşı akciğer kanserlerinin en yaygın türü olan KHDAK yani küçük hücreli olmayan türünün tedavisinde kullanılmak üzere tasarlandı. Aşının en önemli özelliği ise vücuttaki kanser hücrelerini bulup öldürüyor ve bir daha geri gelmesini engelliyor.

Türkiye dâhil 7 ülkede denemeler başladı

Akciğer kanseri aşısının faz 1 klinik denemelerine İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye dâhil 7 ülkede 34 araştırma merkezinde başlatıldı.

Araştırma merkezlerinde ilk kez insanlar üzerinde denenecek. İlk evreden ileri evre hastalık veya tekrarlayan kanser vakalarına kadar yaklaşık 130 hasta denemelere katılacak.

Aşı, koronavirüs tedavisinde kullanılan aşılara benzer şekilde mRNA yani mesajcı RNA’yı kullanılıyor. Hastanın bağışıklık sistemine akciğer kanserinin belirteçlerini sunarak, söz konusu belirteçleri ifade eden kanser hücreleri ile mücadele etmesi için vücudu uyarıyor.

Aşı ile gelmesi ümit edilen tedavi yöntemi hali hazırda kanser tedavisinde kullanılan kemoterapiden daha güvenli olması bekleniyor. Çünkü sağlıklı hücrelere zarar vermeden tedavi süreci sunuyor.

Haber Merkezi

HABER MERKEZİ