Kanal Edirne 2018'te açılacak
DSİ Genel Müdürlüğü'nce Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan ve 'Kanal Edirne' olarak bilinen Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi'nde kazı çalışmaları sona erdi. DSİ 11. Bölge Müdür Vekili Genç: 'Kanal Edirne projesine 2015 yılında start verdik. Günümüz itibarıyla kazı işleri tamamlanma noktasına geldi'
Edirne'de, Meriç Nehri'nin taşmasını önlemek amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi'nde (Kanal Edirne) kazı çalışmaları tamamlandı. DSİ 11. Bölge Müdür Vekili Serkan Genç, yaptığı açıklamada, "Kanal Edirne" projesinde sona gelindiğini söyledi. Genç, tahliye kanalı sayesinde taşkın anında suyun bir kısmının kanal aracılığıyla akıntının rahat sağlanacağı yere taşınacağını ve kent merkezinin taşkından korunacağını belirtti. Kanal Edirne'nin olası taşkınlarda "sigorta" görevi göreceğini ifade eden Genç, şöyle devam etti: "Kanalımızın 7 bin 800 metre uzunluğunda, 50 metre taban genişliğinde ve 4,5 metre derinliğe sahip. Kanal Edirne projesine 2015 yılında start verdik. Günümüz itibarıyla kazı işleri tamamlanma noktasına geldi. Sadece kanalın Meriç Nehri'ne girdiği yerdeki kazıyı yapmadık. Bu durumda kanalın henüz operasyonel hale gelmemesinden dolayı özellikle bıraktığımız bir yer. Çünkü Karaağaç Mahallesi'ni Edirne'ye bağlayan Lozan Caddesi üzerindeki köprü henüz tamamlanmadı. Köprü inşaatı ve seddeler 2018 yılında tamamlandığında kanal hizmete girecek. Ondan sonrada kanalın faydasını görmeye başlayacağız. Bugüne kadar 45 iş makinesi toplam 65 personel aralıksız çalışarak projede 13 milyon 500 liralık bir gerçekleşme sağladı. Projenin toplam maliyeti 31 milyon 200 lira olarak tahmin ediliyor."
Genç, proje kapsamında kanal üzerinde araç ve yaya geçişini sağlayacak beş köprüden dördünün yapımının tamamlandığını kaydetti. Kanal Edirne'nin, debi arttığı zamanlarda nehir yatağının daraldığı kısımlarda oluşacak geri tepmenin de önüne geçeceğini ifade eden Genç, "Meriç Nehri'nin Arda Nehri ile birleştiği noktada meydana gelebilecek 2 bin 562 metreküp/saniye debinin, bin 789 metreküp/saniyelik kısmının Meriç Nehri ana yatağından ve 773 metreküp/saniyelik kısmının da Kanal Edirne'den geçirilerek il merkezinde oluşabilecek 500 yıl tekerrürlü taşkın debilerinin kontrollü bir şekilde yerleşim yerlerinin mansabına iletilmesi sağlanacaktır." diye konuştu.
Kanal bölgenin havasını değiştirecek
Sanat yapıları ve sedde çalışmalarının ardından kanal, 2018 yılında aktif hale gelecek. 7 bin 800 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde ve 4,5 metre derinliğinde olan kanal, olası taşkın durumunda 773 metreküp/saniye debiyi baypas edebilecek. Kanal Edirne projesi, taşkın önleme ana görevinin yanı sıra geçtiği alandaki peyzaj çalışmalarıyla da bölgenin havasını değiştirecek. Meriç Nehri yatak temizliği ve tahkimatı işleri tamamlandığında, yeni rekreasyon alanı oluşturulacak. Bu kapsamda, Meriç Nehri boyunca 6 kilometre, Kanal Edirne boyunca 16 kilometre olmak üzere toplam 22 kilometre yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılacak. Meriç Nehri 2015 yılının şubat ayı başlarında son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak taşmıştı. 2 bin 149 metreküp/saniye seviyesine ulaşarak taşan nehir, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yolları kapatmış, bölgeye ulaşım askeri araçlar ve helikopterlerle sağlanmıştı.