Kaleiçi'nin bitmeyen otopark sorunu

Edirne'nin Kaleiçi Maarif Caddesi'nde özellikle sabah saatlerinde ve festivallerin olduğu zamanlarda trafik yoğunluğu yaşanıyor. Sürücülerin araçlarını kaldırıma bıraktığını ve hem yayalar hem de sürücüler için tehlike oluşturduğunu dile getiren Mithatpaşa Mahalle Muhtarı Turgut Sarıbaşak, caddede düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Kaleiçi'nin bitmeyen otopark sorunu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’nin otopark konusunda kanayan yarası haline dönen Maarif Caddesi’nde, sürücüler otopark ücreti ödememek için sol kaldırımı işgal etmeye devam ediyor.

Sürücüler araçlarını park edecek yer bulamadığı için, kaldırım üstleri ve engelli park alanlarına yöneliyor.

Yayalar, kaldırım üstü parklar yüzünden geçecek yer bulamayınca yoldan gitmek zorunda kalıyor. Bu durum da tartışma ve kavgaları beraberinde getiriyor.

Mithatpaşa Mahallesi Muhtar Turgut Sarıbaşak, Kaleiçi Maarif Caddesi'nde yıllardan beri otopark sorunu yaşandığını belirtti.

Sarıbaşak, otopark sorunundan dolayı çok fazla yoğunluk yaşandığını ve kavgalar çıktığını söyledi.

Daha önce emniyet müdürü ile görüştüklerini ve durumu bildirdiklerini belirten Sarıbaşak, otopark sorununa geçici değil, kalıcı çözüm beklediklerini aktardı.

Sarıbaşak, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başlamasıyla birlikte kentte ziyaretçi yoğunluğu yaşanacağın ve şehir içi trafiğin mutlaka takip edilmesi gerektiğini dile getirerek hem gurbetçilerin yurda gelişleri, hem de Kırkpınar dolayısıyla kentte yerli yabancı yoğunluğunun artmasının beklendiğini söyledi.

Yayaların sürücülerin araçlarını kaldırıma park etmesinden dolayı yoldan yürüdüğünü ifade eden Sarıbaşak, “O yüzden yoğunluk oluşunca park konusunda çok sıkıntı yaşanıyor. Kaldırım üstü ve engelli alanlarına da park eden sürücüler oluyor. Vatandaşlar da araçlarını kaldırım üzerine park eden sürücüler yüzünden geçecek yer bulamayıp yoldan yürümek zorunda kalıyor. Araç sürücüleri neden yolda yürüyorsun diye korna basıyor. Vatandaş da kaldırımda araba var ben nereden gideceğim diyor böyle kavgalar çıkıyor. Burası tek yön. Günde bine yakın araç Kaleiçi semtine geliyor. Buradan bine yakın da araç çıkıyor. Arif Paşa Caddesi üzerinde de oldukça sorun yaşanıyor. Okullar açıkken orada çok tehlike yaşanıyordu. Çünkü çocuklar arabaları görmeden karşıya geçmek için yola atlıyor. Orası çok hareketli bir cadde olduğu için orada da bir önlem alınması gerekiyor.” Dedi.

Sarıbaşak, Hatalı parklar yüzünden bölgede yangın söz konusu olduğunda ya da hastaya müdahale etmek için bir ambulans geldiğinde büyük sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

Büyük araçların şehir merkezine sokulmaması gerektiğinin altını çizen Sarıbaşak, “Kakava şenliklerinin olduğu gün mahallemizde yaşlı bir teyze hastalanmıştı ambulans oraya zor girdi. Yollar kapandı, yoğun trafik vardı. Bir yangın olsa Allah korusun tarihi binalar çok itfaiye gelene kadar yangın çok kısa sürede yayılır. Bunu da yıllardan beri gündeme getiriyoruz. Edirne önemli kutlamaların yapıldığı şenlik ve festivallerde ziyaretçi akınına uğruyor. Valilik, belediye ve ilgili kurumların bu noktada oluşacak yoğunluğa karşı hazırlık yapması ve kesinlikle büyük araçların şehir merkezine sokulmaması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Dükkan sahiplerinin park ücreti ödememek için araçlarını işyerlerinin önüne park ettiğini ve bu durumda da diğer sürücülerin park yeri bulmakta zorlandığını söyleyen Sarıbaşak, "Kısa süre önce emniyet müdürlüğü ve zabıta ekiplerinin ortak çalışması oldu. Dükkanların önüne duba koyanlara yönelik yapılan çalışma ile onlar kaldırıldı. Ama bunun da devamlı hale getirilmesi ya da yaptırım uygulanması lazım. Vatandaşlar da duyarsız davranıyor. Bodrum katta oturan bir vatandaş zaten dışarıyı görmüyor bir de evinin önüne araç park ettiklerinde işin içinden çıkılmıyor. Vatandaş da bu kez evinin önüne park yapılmaması için taş ya da çimentolu teneke koyuyor. Bunlar da olmaması gereken şeyler ve çevre kirliliği oluşturan etkenler.” İfadelerini kullandı.

Otopark sorunu yüzünden arabayla gelmeyi bıraktığını belirten Edirneli vatandaşlardan Şükrü Pamukçu, "Onun yerine yürüyerek geliyorum hiç park yeri aramak zorunda kalmıyorum. Araç park yeri yetersiz otopark sorunu var. Her yer araba dolu. Bilinçsiz sürücüler araçlarını kaldırımların üzerine park ediyor. Bu durumda da insanlar yürümekte zorluk çekiyor. Bu konuda önlem alınmalı ya da yaptırım uygulanmalı.” Dedi.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN