Kadına yönelik şiddetle mücadele paneli düzenlendi
Edirne'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde panel düzenlendi.
Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi tarafından düzenlenen panel yoğun ilgi gördü. Panele katılan Av. Ayşenur Çalışkanlar Aşılıoğlu ve Uzman Psikolog Işıl Altuntaş Uçar konuşmacı olarak yer aldı. Düzenlenen program hayatını kaybeden kadınlar anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Daha sonra sunumlara geçildi.
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili açıklamalarda bulunan Av. Ayşenur Çalışkanlar Aşılıoğlu, "Bu kanunun şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların çocukların ve aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunmasını ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesini amacıyla alınacak olan tedbirleri kapsamaktadır" dedi.
Şiddete maruz kalan kadınların şikayet süreçleri ve alınabilecek tedbir kararları hakkında bilgi veren Aşılıoğlu, ısrarlı takip konusunun çok önemli olduğuna değindi.
Israrlı takibin kadına yönelik ciddi, ağır suçların ilk adımı olabileceği ve öncü suçların konumunda olduğuna değinen Aşılıoğlu, "Eğer bir darp veya şiddet varsa bunun öncüsü ısrarlı takip olabiliyor. Fail mağduru fiziksel takip edebileceği gibi , internet ortamından veya telefonla arayabiliyor. Kişinin gittiği yerlerde karşısına çıkarak, sürekli çiçek, hediye vs. alması ve göndermesi, arkadaş çevresi ile iletişim kurması ve takip edilen kişi ile ilgili bilgi almaya çalışması, kişinin eşyalarına zarar vermesi, kısa mesaj, e- posta vs. göndermesi, sosyal medya yolu ile takip etmesi vb. ısrarla mağdurun karşısına çıkmak ısrarlı takibe örnek olarak verilebilir" dedi.
Burada sadece fiziksel takibin ısrarlı takip olarak adlandırılamayacağını söyleyen Aşılıoğlu, "Başkaca eylemler ile de ısrarlı takip fiili gerçekleşebilir. Buradaki ince çizgi bu eylemlerin , mağdur üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duyması aranmaktadır. Israrlı takip bir veya birden fazla seçimlik hareket ile işlenebilen bir fiil olarak tanımlanmaktadır şeklinde konuştu.
"İYİLEŞTİRME YAPILMALI"
Uzman Psikolog Işıl Altuntaş Uçar, sosyal medya ve televizyonda kadına yönelik şiddetin normal hale getirildiğine dikkat çekti. Sosyal medya ve televizyon dizilerinde iyileştirilme yapılması gerektiğini belirten Uçar, "Yayınlanan dizilerde şiddetin normalleştirilmesinin olumsuz etkileri var. Çünkü ilettikleri mesajları belki bizler farklı algılıyoruz ama çok geniş kitleye hitap ediyorlar. Kullanılan dil, görüntü ve fotoğraflar geniş izleyici kitlesi tarafından çok farklı algılanabiliyor. Okutturmak ve izlettirmek adına diziler daha sansasyonel hale getiriliyor. Bizler şiddet olayı yaşandığında gerekli dinamiklerle uğraşmak yerine bunlara maruz bırakılan kitleyle sağaltım yapmak zorunda kalıyoruz" ifadelerine yer verdi. Fahrettin Baydar