• Haberler
  • Edirne
  • Kadına yönelik şiddete karşı Edirne'de panel düzenlendi

Kadına yönelik şiddete karşı Edirne'de panel düzenlendi

Edirne'de 2022-2005 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı çerçevesinde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi işbirliğinde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Paneli gerçekleştirildi.

Kadına yönelik şiddete karşı Edirne'de panel düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür. BM Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu çerçevede tüm yurtta olduğu gibi Edirne'de de çeşitli etkinlikler düzenlendi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla program düzenlendi.

 Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonrasında konservatuar müzik dinletisi, Modern Dans Topluluğu'nun gösterileri, Edirne İl Jandarma Komutanlığı tarafından KADES uygulamasının tanıtımı ve konuşmalar ile devam etti. Panele Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ŞONİM Kuruluş Müdürü Nihan Ertan, Adalet Bakanlığı Edirne Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Yetkilisi Ayşe Ulucak, Av. Özge Hazır, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Hatice Kahyaoğlu Süt, Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım sağladı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde öğrenciler merak ettiği sorulara yanıt buldu. Panelde yer alan konuşmacılara kadına şiddetle mücadele konusundaki bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür eden öğrenciler, bu eğitimler ve bilgilendirmelerle birlikte mücadeledeki kararlılığın her geçen gün arttığını dile getirdi.

Edirne Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü (ŞÖNİM) ekipleri de düzenlenen panelde bilgilendirme yaptı. Edirne ŞÖNİM Müdürü Nihan Ertan, panelde bir konuşma yaparak öğrencileri bilgilendirdi. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nin tanımını yapan Ertan, Şiddete maruz kalan kadın ve çocuklara destek sağlamak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı olarak 2012 yılında hayata geçirildiğini belirtti.

Panelde görevli ekipler tarafından sosyal hizmet modelleri, hizmet politikası, şiddetin tanımı ve türleri, tedbir kararları kapsamında üniversite öğrencilerini bilgilendirildi.

KADES uygulaması nasıl indirilir ve nasıl kullanılır?

Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi'ne ulaşabiliyorlar. Düzenlenen panelde telefonlara kolayca yüklenebilen Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) uygulaması da tanıtıldı.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN