İthalata var, çiftçiye yok

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'nin 2020 yılı buğday ve ayçiçeği ithalat rakamlarına tepki gösterdi. Gaytancıoğlu, tarım ürünlerinde ithalat için oluk gibi para akıtılırken, çiftçinin destek ödemeleri için '˜kasada para yok' dendiğini söyledi. 2019 yılı çiftçi destek ödemelerinin gecikmeli olarak 2020'de yatırıldığını hatırlatan Gaytancıoğlu, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yüzde 4'lük kesintiyi de eleştirdi.

İthalata var, çiftçiye yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, 2020 yılında Türkiye'nin buğday ve ayçiçeğinde ithalat rakamlarına tepki gösterdi. Gaytancıoğlu, '˜Trade Map' verilerine göre; Türkiye'nin 2020 yılının ilk 4 ayında 3,18 milyon ton buğday ve 567 bin ton ayçiçeği ithal ettiğine dikkat çekerken; çiftçi destek ödemelerinin ise zamanında ödenmediğini söyledi.

Gaytancıoğlu, açıklamasında birçok yerde buğday hasadı başlamasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin depolarını açmadığını ifade etti. Türkiye'nin 2019 yılında da yaklaşık 2,5 milyar dolarlık makarna ve ekmeklik buğday ithalatı yaptığını hatırlatan Gaytancıoğlu, korona virüsü salgınında devletin asli görevlerinden birinin gıda güvencesini garanti altına almak olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, 2019 yılı çiftçi desteklemelerinin de geç yatırıldığına dikkat çekerken; Maliye Bakanlığı'nın desteklemelerden yüzde 4 oranında kesinti yapmasına tepki gösterdi.

'SON DÖVİZİ İTHALATA HARCIYORLAR'

Türkiye'nin tarımdaki ithalat politikasına tepki gösteren Gaytancıoğlu; 'Bunlar kime hizmet ettiklerini unuttular. Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenler, Türkiye tarımına yön verenler, Türkiye'deki çiftçinin, emekçinin hakkını savunması gerekirken; Türkiye'nin var olan son dövizini de yurt dışından ithalat işine harcıyorlar. Bu son derece yanlıştır. Şu anda birçok yerde buğday hasadı devam ediyor ama herkesin ürününü bekletebilecek deposu yok ki daha ofisleri açmadılar. Bahane olarak da havaların yağmurlu olduğunu söylüyorlar. Sanki Trakya'nın her yerinde her gün yağmur yağıyor. Ofis, çiftçinin kara gün dostuysa bir an önce bu depolar açılır, üreticinin mağduriyeti önlenir. Ama bu arada belki de devlette, üreticinin ürününü satın alabilecek para yok. Bir kısmını tüccara kaptırsınlar diye düşünüyorlar. Bunu böyle düşünmek istemiyorum ama bu tür uygulamalar son derece yanlıştır' ifadelerine yer verdi.

'DÜNYA ESKİSİ GİBİ DEĞİL'

2019 yılında Türkiye'nin yaklaşık 2,5 milyar dolar makarna ve ekmeklik buğday ithalatı yaptığını hatırlatan Gaytancıoğlu; 'Bu yıl paramız olsa bile ithalat yapamayabiliriz. Çünkü dünya eskisi gibi değil. Hem fiyatlar arttı, hem de kimse kimseye ürün vermek istemiyor. Herkes kendi stoklarını güvence altına almak istiyor. Korona virüsünün bir dalgası daha gelebilir, insanlar sokağa çıkmayabilir, gıdasız kalmasınlar, ülke stokları güvende kalsın diye savaş stoku gibi stok bulunduruyorlar. Ama biz hâlâ eski dünyadaymışız gibi '˜Paramızı bastırırız, dışarıdan kredi buluruz, buğdayı getiririz, böylelikle gıda enflasyonunu önleriz' diyoruz. Böyle bir şey yok. Üreticiyi destekleyeceksin, üretici alın terinin karşılığını görecek' dedi.

'GIDA GÜVENCESİNİ GARANTİ ALTINA ALIN'

Yaklaşık 1 aydır Türkiye'nin birçok yerinde dolu yağışı ve sel gibi doğal afet olaylarının yaşandığını belirten Gaytancıoğlu; 'Küresel iklim değişikliğiyle birlikte dünyada iklimler birbirine karıştı. Gıda güvencesini garanti altında almak, devletlerin şu aşamada asli görevlerinden bir tanesidir. Eski savurganlıkları bırakmak lazım. Nitelikli, tutarlı, üretime yönelik politikaları oluşturmak lazım. Aynı zamanda gümrük vergilerini sıfırlayarak devletin gelirlerini azaltıyorsun. Bu da vatandaşa başka yükler bindiriyor. Üreticiye gelmesi ve devlet hazinesine girmesi gereken para girmemiş oluyor. Sıfır gümrükle sadece başka ülkelerde üreten çiftçilerin cebine para girmiş oluyor. Bunlar son derece yanlış, günübirlik politikalardır. Uzun vadeli, tutarlı politikalara geçmek lazım' sözlerine yer verdi.

'MALİYE BAKANLIĞI KESİNTİ YAPIYOR'

Maliye Bakanlığı'nın çiftçi desteklemelerinden yüzde 4 kesinti yaptığını söyleyen Gaytancıoğlu; 'Çiftçi desteklemelerinden de yüzde 4 kesinti yapılıyor. Üretici, alması gereken alın terinin karşılığını hem gecikmeli alıyor, hem de kesintili alıyor. Maliye Bakanlığı yüzde 4 kesinti yapıyor. Ama iş kaynak savurganlığına geldiği zaman kesenin ağzını açıyorlar. 4 seneden beri ayçiçeği, pamuk, soya gibi bizim sürekli ithalatçı olduğumuz ürünlerde destekleme primleri artmıyor. Sürekli 40 kuruşta kaldı. 4 yıldan beri mazota, elektriğe, gübreye ne kadar zam geldi? Ama üreticinin alacağına zam gelmedi. 2019 yılının destekleri bizim bölgemizde ödendi ama başka bölgelerde ödenmedi. O da biz her gün gündemde tuttuğumuz için ödendi. Bunlar son derece yanlıştır. Çiftçinin alacağına gelince '˜Kasada para yok' diyorlar ama ithalata gelince oluk gibi para akıtıyorlar' dedi.