İş insanları Çorlu'da toplandı

TÜRKONFED ve TRAKYASİFED'in desteğiyle, ÇİSAD ev sahipliğinde Çorlu'da düzenlenen Enerji Verimliliğinde Yeni Yaklaşımlar toplantısında konuşan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, 'Türkiye olarak enerji verimliliği seferberliği başlatmalıyız' dedi. Daha temiz, akıllı ve verimli enerji teknolojilerine yatırım yapılması gerektiğini kaydeden Turan, 'Enerji verimliliğinde bir ortak akla ve ortak vizyona ihtiyacımız var. Bu ortak akıl, ülkemizi her alanda sürdürülebilir kalkınmaya taşıyacaktır' şeklinde konuştu.

İş insanları Çorlu'da toplandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) ve Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (TRAKYASİFED) desteği, Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği (ÇİSAD) ev sahipliğinde Çorlu'da, Enerji Verimliliğinde Yeni Yaklaşımlar toplantısı düzenlendi.

Açılış konuşmalarını TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, TRAKYASİFED Başkanı İsmet Açıkgöz ve ÇİSAD Başkanı Müjdat Ayan'ın yaptığı toplantıda, enerji verimliliği, enerji kaynakları ve bu konudaki yeni uygulamalarla yaklaşımlar masaya yatırıldı.

Konuşmasında enerji kaynaklarının sonsuz olmadığını ve dünyada 51 yıllık petrol, 53 yıllık doğalgaz ve 114 yıllık kömür kapasitesi kaldığını hatırlatan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, 'Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Sanayimiz elektrik tüketiminde yüzde 47'lik bir paya sahip. Kaynağımız sınırlı ve yeni kaynaklar yaratmak, arz güvenliğini sağlamak ve sanayimiz üzerindeki enerji maliyeti baskısını hafifletmek gerekiyor' dedi. Sanayide maliyetlerin arttığı günümüzde tasarruf, katma değerli üretim ve rekabetçilik gücü artışında, enerji verimliliğinin çok önemli olduğunu kaydeden Turan, şöyle konuştu: 'Enerji kaynaklarının verimli kullanılması, yatırımcı ve tüketiciyi koruyacak arz güvenliğinin sağlanması, finansal sürdürülebilirlik için emtia ve teknoloji maliyetlerinin doğru yansıtılması, rekabetçilik odağında verimliliğin öne çıkartılması, sanayimizin rekabet gücü için enerji verimliliğine yönelik eko-sistemin kurulması ve Ar-Ge, inovasyon çalışmaları ile ürün ve proseslerde verimlilik esaslı destek mekanizmalarının kurulması gerekiyor. Daha temiz, akıllı ve verimli enerji teknolojilerine yatırım yapılması gerekiyor. Türkiye olarak enerji verimliliği seferberliği başlatmalıyız. Enerji verimliliğinde bir ortak akla ve ortak vizyona ihtiyacımız var. Bu ortak akıl, ülkemizi her alanda sürdürülebilir kalkınmaya taşıyacaktır.'

'Enerji verimliliği artık '˜6.Yakıt' olarak değerlendiriliyor'

Enerji verimliliğinin kömür, petrol, doğalgaz, nükleer ve yenilenebilir enerjiden sonra '6. Yakıt' olarak değerlendirildiğini aktaran Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, iktidarın planlarında sanayicilerin enerji faturasını en az yüzde 30 azaltarak 10 yılda 65 milyar TL tasarruf hedefi bulunduğunu ifade etti. Volkan, 'Bu tasarruf ile ülkemize 16 bin okul, 3 bin 200 tam teşekküllü hastane yapılabilmektedir. Bizler kurum olarak bölgemizdeki sanayi firmaları ve KOBİ'lerimizin enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve hükümetimizin bu tasarruf politikalarına bölge olarak destek vermeyi planlamaktayız' dedi.

'Enerji Olimpiyatları düzenlenmeli'

TRAKYASİFED Başkanı İsmet Açıkgöz de Türkiye'de 2004'ten bu yana enerji verimliliği üzerine yönetmelikler çıkarılarak gündem oluşturulduğunu fakat tartışmalar ve kooridnasyon eksikliği nedeniyle çok zaman kaybedildiğini söyledi. Verimli motor seçimi, LED lambaların teşviki gibi konuların herkes tarafından dillendirildiğini anımsatan Açıkgöz, 'Devlet acilen sektör temsilcileri ile el ele vererek enerji verimliliği danışmanlık şirketleri marifetiyle işletmelerin bilgilerini artırmak için platformlar kurulmasını teşvik etmeli. Bu platformlarda kalkınma ajanslarının etkin yer alması sağlanmalıdır' dedi. Açıkgöz, ayrıca başarılı örneklerin paylaşıldığı bir yarışma ortamının yaratılması için bölgesel olarak Enerji Olimpiyatı düzenlenmesini de önerdi.

'Enerji, geleceğin en önemli belirleyici unsurlarından biri'

ÇİSAD Başkanı Müjdat Ayan ise Türkiye'de enerji konusunun tüm işverenlerin, çalışanların kısacası tüm toplumun en büyük sorunu olduğunu, aynı zamanda geleceğin de en önemli belirleyici unsurlarından biri olduğunu ifade etti. Enerji ithalatının toplam ithalat içindeki payının yüzde 16 olduğuna dikkat çeken Ayan, 'Ülkemizde enerji tüketiminde sanayinin payı yüzde 40, konutların yüzde 32 ve ulaştırmanın ise yüzde 20'dir. Kentimize gelirsek, Tekirdağ sanayi elektriği tüketiminde 5'inci sırada' dedi.

Enerji Verimliliğinde Yeni Yaklaşımlar paneli düzenlendi

Açılış konuşmalarının ardından toplantıda Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde Enerji Verimliliğinde Yeni Yaklaşımlar adıyla bir de panel düzenlendi. Panele, Şişecam Araştırma Teknoloji Geliştirme Merkezi Enerji Verimlilik Uzmanı Gürhan Dural, Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Finans Kurumları İlişkileri Müdürü Seyran Hatipoğlu ile Escon Enerji Sistemleri Genel Müdürü Onur Ünlü katıldı.