• Haberler
  • Edirne
  • İnsan kaynaklı yangınlar ormanlara ve tarım arazilere zarar veriyor

İnsan kaynaklı yangınlar ormanlara ve tarım arazilere zarar veriyor

Birçok kurum ve kuruluşça uyarılar yapılmasına rağmen ormanlık alanlarda veya tarım arazilerinde çıkan yangınların büyük çoğunluğu halen insan kaynaklı çıkıyor. Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, yol kenarlarına atılan atıkların birçok yangına sebep olabileceğini söyledi.

İnsan kaynaklı yangınlar ormanlara ve tarım arazilere zarar veriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan orman yangınlarında artış yaşanıyor. Hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği bugünlerde orman yangınları birçok şekilde çıkabiliyor. Büyük bir bölümü insan kaynaklı olan yangınların en yaygını ise anız yangınları olarak ön plana çıkıyor.

Cam şişe, izmarit veya çeşitli atıklar yangına yol açabiliyor. Yangın nedeniyle yüzlerce dönüm ormanlık alan ve tarım arazileri zarar görüyor.

İlgili kurum ve kuruluşlarca vatandaşlara birçok bilgilendirme yapılsa da halen orman yangınların büyük bir bölümü insan kaynaklı çıkıyor.

Edirne Belediyesi İtfaiye Müdürü Erdoğan Göbel, anız yangınlarının ekosistemi yok ettiğini söyledi.

Yangınlarla gelecek nesillerin nefesinin kaybolduğuna dikkat çeken Göbel, “Anızı yakma, gölgesiz kalma. Dikkatsizlikten, anız temizlemek amacıyla, kendi anızımı temizleyeyim diğerlerini düşünmeyeyim demek yaşayan canlıların hayatına son vermek demektir. Mesire alanlarında yakıtları ateşi tam söndürmüyorlar ya da çöplerini bırakıyor bundan dolayı da çeşitli yangınlar çıkabiliyor. Bu nedenle de dediğiniz gibi ormanlarımızda kayıp yaşayabiliyoruz.  Mesire alanlarını kullanmamak. Tabii ki ormanlara girmeyin veya piknik yapmayın demiyoruz. Tabii ormanlarda yasak oldu ama. Vatandaşımız pikniğini yapmış olsa da ateş yakmadan, ateşini söndürerek ve kontrollü yerlerde piknik yapmalarını isterim.” Dedi.

Göbel, ormanlık alanlarda piknik veya yürüyüş yapan vatandaşların çöplerini kesinlikle yanlarında götürmesi gerektiğini belirtti.

Anız yangınlarının en çok yol kenarına atılan çam şişelerden çıktığına dile getiren Göbel, “Cam şişeler ayrı bir konu. Yol kenarlarında, mesire alanlarında, piknik alanlarında milyonlarca şişeler bırakılıyor. İçtiğimiz içeceklerimizin içini boşaltıp dışını gelişigüzel atıyoruz. Güneşin tam bu mevsimde, dik olduğunda mercek yaparak yangın çıkarmasının çok büyük etkisi var. Ben de vatandaşlarımıza diyorum ki poşetlerinize koyun cam kumbaralarına veya çöp bidonlarına atın. Bu da yangını korumuş oluyor.” Şeklinde konuştu. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar